«Βάζει» μπρος η Περιφέρεια για το τέμενος Ιμαρέτ Άρτας

on .

IMARET

Ένα εμβληματικό έργο για την Άρτα, για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ηπείρου και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής οδεύει προς δημοπράτηση. Πρόκειται για την αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ και του περιβάλλοντος χώρου.
Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εγκρίθηκαν οι δύο μελέτες που είχαν υποβληθεί και έτσι άνοιξε ο «δρόμος» για τη δημοπράτησή του από την Περιφέρεια Ηπείρου, που έχει δεσμευμένους πόρους ύψους 1.000.00ο ευρώ.
Η ιστορία του Ιμαρέτ
Το Ιμαρέτ είναι ένα σημαντικό μνημείο και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της Άρτας. Κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας. Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.
Το τζαμί υπήρξε θέατρο μαχών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
Μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το τζαμί είχε μετατραπεί σε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο. Το 1938 με βασιλικό διάταγμα το τζαμί ανακηρύχθηκε σε διατηρητέο ιστορικό χώρο.