Εκδήλωση – φόρος τιμής στην Ηπειρωτική ευποιία

on .

ZOSIMAIA SXOLH

• Ορισμένους από τους μεγαλύτερους Εθνικούς Ευεργέτες αυτής εδώ της χώρας «γέννησε» η Ήπειρος. Τα παιδιά της, που ξενιτεύτηκαν και μεγαλούργησαν στα πέρατα της Γης, δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους. Αντίθετα, επέστρεψαν σ’ αυτήν και την προίκισαν συμβάλλοντας στην ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων, ναών, εθνικών σταδίων, ίδρυσαν τράπεζες και κοινωφελή ιδρύματα και στήριξαν ανήμπορους πολίτες.
Πέρα απ’ όσα έκαναν για την Αθήνα, πρωτεύουσα του Κράτους, οι Ηπειρώτες Ευεργέτες φρόντισαν και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τα Γιάννενα, στα οποία ίδρυσαν, πριν ακόμα εκδηλωθεί η ελληνική επανάσταση, ορισμένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Σ’ αυτές ακριβώς τις μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων είναι αφιερωμένη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο οι ιστορικές, πανελλήνιας κυκλοφορίας, εφημερίδες «Το Βήμα», «ΤΑ ΝΕΑ» και ο Δήμος Ιωαννιτών. Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας!

Στόλισαν την Αθήνα…
Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία, το Οφθαλμιατρείο, το Αρσάκειο, το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, το Ζάππειο Μέγαρο, το Πολυτεχνείο, η Ριζάρειος Σχολή, η Μητρόπολη Αθηνών, είναι μόνο μερικά απ’ τα πιο εμβληματικά κτίσματα με τα οποία στόλισαν την Αθήνα οι μεγάλοι Ηπειρώτες Ευεργέτες.
Η ανέγερση κάθε μεγάλου κτιρίου στην πρωτεύουσα της χώρας αποτέλεσε έργο και πρωτοβουλία της Ηπειρώτικης ευποιίας, με τα ονόματα, μεταξύ άλλων, των αδελφών Ζωσιμά, Γεωργίου Αβέρωφ, Απόστολου Αρσάκη, Ιωάννη Γεννάδιου, Ιωάννη Δομπόλη, Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα, Χρηστάκη Ζωγράφου, Ζώη Καπλάνη, Σίμωνος και Λάμπρου Μαρούτση, Βασιλείου Μελά, Ιωάννη Μπάγκα, Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, Γεωργίου και Σίμωνος Σίνα, Γεωργίου Σταύρου, Νικολάου Στουρνάρη, Μιχαήλ Τοσίτσα, Γεωργίου Χατζηκώστα να μένουν χαραγμένα στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Οι Μεγάλες Σχολές
Όσο για την Ήπειρο, αυτή όπως και η Δυτική Μακεδονία, όπου δημιουργήθηκαν εστίες υποδοχής του Διαφωτισμού, βρίσκονταν από πολιτική σκοπιά στην καρδιά της οθωμανικής επικράτειας στα Βαλκάνια, πολύ μακριά όμως από την έδρα της Οθωμανικής εξουσίας και από το Πατριαρχείο, το οποίο αποτελούσε τον εκφραστή της ιδεολογικής νομιμότητας για τους ορθόδοξους πληθυσμούς της Αυτοκρατορίας.
Εξάλλου, τα Γιάννενα, στα οποία ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών σπουδαίες σχολές όπως η Καπλάνειος και η Ζωσιμαία, γειτόνευαν και διατηρούσαν ιδιαίτερους δεσμούς με την Ιταλία, αλλά και με τις λεγόμενες Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Αυτοί οι δεσμοί, οικονομικοί, πολιτισμικοί και κοινωνικοί και επιπλέον για την περιοχή μας η λειτουργία των μεγάλων εκπαιδευτικών σχολών, δημιούργησαν ουσιαστικά τους διαύλους μέσω των οποίων οι επιδράσεις της ευρωπαϊκής σκέψης και οι ιδέες του Διαφωτισμού πέρασαν στον ελληνικό κόσμο.

Εκδήλωση στα Γιάννενα
Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν λοιπόν το θέμα εκδήλωσης με τίτλο «Οι Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων – Ο Προεπαναστατικός Διαφωτισμός και ο Ηπειρώτικος Ευεργετισμός» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, ώρα 19.30 στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών. Με στόχο την ανάδειξη της Ηπειρωτικής ευποιίας, οι δύο εφημερίδες ανατυπώνουν την ιστορική έκδοση του 1930 «Τα Γιάννενα κι’ η Νεοελληνική Αναγέννηση (1648-1820)», η οποία θα κυκλοφορήσει την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».
Θα χαιρετίσει ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και θα ακολουθήσει ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Για τις «Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων» και τον «Προεπαναστατικό Διαφωτισμό και τον Ηπειρώτικο Ευεργετισμό» θα μιλήσουν ο Θεσπρωτός πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Δ. Καψάλης και η προϊσταμένη Διεύθυνσης της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων Βάγια Οικονομίδη. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνης Καρακούσης.

Αρχή ταξιδιού…
Ουσιαστικά τα Γιάννενα αποτελούν τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού που πραγματοποιούν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας η εταιρία ΜΜΕ «Alter Εgo», οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ», τα ηλεκτρονικά Μέσα in.gr, tovima.gr, tanea.gr και ο τηλεοπτικός σταθμός ONE Channel με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κυκλοφορία της εφημερίδας «Το Βήμα». Το οδοιπορικό αυτό περιλαμβάνει αφιερώματα, εκδηλώσεις και ομιλίες όπως αυτή που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής και των ιστορικών στοιχείων που έχουν κάθε λόγο να τονιστούν.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ