Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον Θεόδωρο Παπαγιάννη

on .

PAPAGIANNHS THEODOROS

• Το ανώτατο βραβείο με το οποίο μπορεί να τιμηθεί ένας καλλιτέχνης για το έργο και την προσφορά του θα λάβει σε μερικές εβδομάδες ο καταξιωμένος συμπατριώτης μας γλύπτης και καθηγητής Θεόδωρος Παπαγιάννης!
Πρόκειται για το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, την μεγαλύτερη διάκριση που απονέμει το Ίδρυμα, το οποίο αποφασίστηκε χθες ομόφωνα από την ολομέλειά της, μετά από πρόταση της Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, να απονεμηθεί στον κ. Παπαγιάννη σε αναγνώριση της συνολικής του προσφοράς στην τέχνη.
Οι διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών απονέμονται στην τελευταία δημόσια συνεδρία του έτους, οπότε η φετινή τελετή θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα στις 19 Δεκεμβρίου (ώρα 19.00) στην κεντρική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών. Απολύτως δικαιολογημένη η απόφαση του κορυφαίου πνευματικού φορέα της χώρας να τιμήσει τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, τα έργα και η φήμη του οποίου εδώ και χρόνια ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας.

Από Ελληνικό… Αθήνα
Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Το διάστημα 1960 – 65 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας µε υποτροφία και δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Ακολούθως μελέτησε µε διετή υποτροφία εσωτερικού του ΙΚΥ την αρχαιοελληνική τέχνη και την τέχνη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και συνέχισε τις σπουδές του µε μια σειρά από ενημερωτικά ταξίδια τόσο στο Μεσογειακό χώρο, τον οποίο θεωρεί κοιτίδα του πολιτισμού και πηγή ανεξάντλητη, όσο και στην Ευρώπη.
Η πανεπιστημιακή του καριέρα άρχισε το 1970 µε τον διορισμό του ως βοηθό στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά. Το 1972 ηγήθηκε ομάδας εργασίας σπουδαστών της Σχολής η οποία περιόδευσε στα Ζαγοροχώρια και αποτύπωσε πέτρινα και ξύλινα ανάγλυφα και αρχιτεκτονικά στοιχεία της λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης. Το 1974 συμμετείχε µε συναδέλφους του στη δημιουργία του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (Κ.Ε.Τ.), ενώ το 1981 -82 μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι. Το 1987 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. και το 1991 τακτικός καθηγητής στην ίδια σχολή.

Το Μουσείο Σύγχρ. Τέχνης
Το 2009 ίδρυσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ελληνικό, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που φέρει το όνομά του, το οποίο δέχεται σήμερα επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα καθώς και πληθώρα σχολικών εκδρομών. Τα εκθέματά του ανήκουν και είναι δημιουργίες του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που τον σημάδεψαν και τον συνοδεύουν σ’ όλη του τη ζωή. Εξάλλου, την τελευταία δεκαετία, τέλη καλοκαιριού λαμβάνει χώρα στο Ελληνικό, με πρωτοβουλία του διακεκριμένου καλλιτέχνη, συμπόσιο γλυπτικής με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ονομάτων του χώρου.

Εκθέσεις, βραβεία…
Κατά τα άλλα, γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές μουσείων και πινακοθηκών, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ, η Πινακοθήκη Πιερίδη, το Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Πινακοθήκη του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, το Προεδρικό Μέγαρο κ.λ.π.
Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές και έχει λάβει μέρος σε αντίστοιχα πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα στα οποία είναι το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, Βόλος (1985), το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό για το Μνημείο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Γιάννενα (1985) και το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Το 2006 έλαβε το πρώτο βραβείο και σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή ενός μεγάλου γλυπτού στο αεροδρόμιο του Σικάγο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ