Σπουδαία η προσφορά, «θολό» όμως το μέλλον για το Ι.Β.Ε.!

on .

IBE 2 18 2 20

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες η δράση και προσφορά του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών όσον αφορά στην ανάδειξη του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος, αλλά και για την ανακούφιση των ομογενών μας που τόσα πολλά έχουν υποστεί διαχρονικά από το Αλβανικό κράτος. 
Εξάλλου, το Ι.Β.Ε υπήρξε «κιβωτός» και καταφύγιο για εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες οι οποίοι πέρασαν στη χώρα μας μετά το άνοιγμα των συνόρων στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, τους οποίους στήριξε ποικιλοτρόπως.
Το Ι.Β.Ε. με την πλούσια βιβλιοθήκη και το ανεκτίμητης αξίας αρχείο και τις συλλογές του, παραμένει ακόμα ενεργό και στις μέρες μας, χάρη στην προσπάθεια των μελών της Διοίκησής του, όμως υπολειτουργεί καθώς στερείται πόρων που θα του επέτρεπαν να συνεχίσει την πατριωτική του δράση, όπως τονίστηκε προχθές στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης κοπής της πίτας του.

Πλήθος κόσμου
Ασφυκτικά γέμισε προχθές η αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών στην οδό Κουγκίου με αφορμή την ετήσια εκδήλωσή του για τη νέα χρονιά, η οποία συνέπεσε με την επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο πρ. βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο πρ. Πρόεδρος της Ε.Η.Μ. και νυν Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου Κωνσταντίνος Βλάχος, μέλη του Ι.Β.Ε. και αρκετοί Βορειοηπειρώτες.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Δούβλης, ο οποίος καλωσόρισε τους παριστάμενους και αναφέρθηκε με συντομία στην επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, ενώ παρουσίασε και τους ομιλητές.

Χαιρετισμοί - ομιλίες
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα που απασχολούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι το Ελληνικό Κράτος δίνει μεν υπηκοότητα στους Βορειοηπειρώτες που έρχονται και μένουν εδώ, αλλά την αρνείται στους γονείς τους που παραμένουν στη Βόρειο Ήπειρο φυλάσσοντας Θερμοπύλες! Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός αυτό. 
Ακολούθησε ομιλία της Αντιπροέδρου του Ι.Β.Ε. Ιωάννας Ζώτου, η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στο πώς δημιουργήθηκε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, παρουσιάζοντας τον θριαμβευτικό αγώνα των Βορειοηπειρωτών ο οποίος κατέληξε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας μέσω του οποίου, όπως τόνισε, δόθηκε ευρεία πολιτική και διοικητική αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο και συγκεκριμένα στις περιοχές του Αργυροκάστρου, της Κορυτσάς, της Χιμάρας, της Πρεμετής και των Αγίων Σαράντα. 

Ο Νίκος Υφαντής
Το έργο και την προσφορά του Ι.Β.Ε. από την ίδρυσή του ως τις μέρες μας παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Υφαντής. Μίλησε για την περίθαλψη των Βορειοηπειρωτών που έφυγαν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του αλβανικού καθεστώτος του Χότζα, αναφέρθηκε στη συγκέντρωση του πλούσιου αρχειακού υλικού και την ταξινόμησή του σε βιβλίο από τους καθηγητές Μαγκαφά και Παπαδόπουλο, στα 36 αυτοτελή βιβλία που έχει εκδώσει το Ι.Β.Ε. και στην βιβλιοθήκη που διαθέτει με περίπου 3.500 τίτλους Βορειοηπειρωτικού και Αλβανικού ενδιαφέροντος, ενώ έκανε γνωστό πως μέσα στο επόμενο δίμηνο θα εκδοθεί ο νέος τόμος των «Βορειοηπειρωτικών», της επετηρίδας που εκδίδει το Ίδρυμα ανά διετία, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στους Βλαχόφωνους Έλληνες της Αλβανίας. 
Ο επόμενος τόμος (ο όγδοος) θα είναι αφιερωμένος στους Βορειοηπειρώτες Ευεργέτες και την προσφορά των Βορειοηπειρωτών στον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία. Ο κ. Υφαντής δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι τα «Βορειοηπειρωτικά» εκδίδονται με δαπάνη της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Ένα «φιλί ζωής»…
Παρά το σημαντικό έργο του, ωστόσο, το παρόν του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών είναι «θολό» και το μέλλον ακόμα περισσότερο. Αυτό διαφάνηκε από όσα είπε προχθές ο Πρόεδρός του, ο οποίος τόνισε πως το Ι.Β.Ε. σήμερα υπολειτουργεί λόγω έλλειψης πόρων κι έχει αναστείλει πολλές δραστηριότητες καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί! Προσπαθεί δε να επιβιώσει στηριζόμενο στις δωρεές ιδιωτών και φορέων. «Κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία, στα υπουργεία Πολιτισμού, Εξωτερικών και Παιδείας και στη Βουλή των Ελλήνων να βοηθήσουν δίνοντάς μας το… φιλί της ζωής, ώστε να εξακολουθήσουμε να επιτελούμε το πατριωτικό μας καθήκον για το μεγάλο εθνικό θέμα της Βορείου Ηπείρου», υπογράμμισε ο κ. Υφαντής. 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ