Με το ιστορικό τους όνομα τελικά τα Τσερίτσανα και η Ζαραβίνα!

on .

DIATAGMA TSERITSANA TASOYLAS

Με την υπογραφή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα οι τοπικές κοινότητες Πλατανίων του Δήμου Δωδώνης και Λίμνης του Δήμου Πωγωνίου, αποκτούν και πάλι την ιστορική τους ονομασία, αυτές που άλλωστε είχαν επικρατήσει στην καθομιλουμένη παρά την παρέλευση δεκαετιών από την αλλαγή ονόματος. 
Η Τοπική Κοινότητα Πλατανίων, μετονομάζεται πλέον σε Τσερίτσανα και η Τ.Κ. Λίμνης σε Ζαραβίνα.

Η μετονομασία περιλήφθηκε στον νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες για τη «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και συγκεκριμένα στο Άρθρο 11. 
Η νομοθετική ρύθμιση της «αποκατάστασης» των ιστορικών ονομασιών των δύο τοπικών κοινοτήτων κατέστη δυνατή, μετά από πρόταση και αίτημα του Δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως αν και το Συμβούλιο των Τοπωνυμιών από το 2019 είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα υπέρ της μετονομασίας των «Τσεριτσάνων», υπήρχε ο κίνδυνος να μην ολοκληρωνόταν η διαδικασία, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την επεξεργασία αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος για την Τ. Κ. Λίμνης του Δήμου Πωγωνίου, αποφάσισε να απόσχει της περαιτέρω επεξεργασίας του σχεδίου, θεωρώντας ότι το ζήτημα ανάκτησης παλαιότερης ονομασίας είναι ευρύ και χρήζει ενιαίας θεώρησης από την Πολιτεία κι έγγραφη έκθεση των απόψεών της δια των αρμοδίων οργάνων της. Έχοντας υπόψη αυτά ο κ. Ντακαλέτσης ζητούσε από τον κ. Κ. Τασούλα να περιληφθεί σχετική διάταξη στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών, όπως και έγινε. 
Έτσι ένα ζήτημα που απασχολούσε την τοπική Κοινωνία των Τσεριτσάνων, ντόπιους και απόδημους για 50 χρόνια λύθηκε αισίως με την υπογραφή μάλιστα ενός Γιαννιώτη Πολιτειακού Άρχοντα, του Κώστα Τασούλα. Σημειώνεται ότι προσπάθειες- με κατάθεση αιτημάτων – για αλλαγή της ονομασίας για τα Τσερίτσανα έγιναν οκτώ φορές, ήτοι 1969, 1976, 1981, 1986, 2000, 2007, 2011 και 2019. Το 1986 το αίτημα είχε γίνει δεκτό από το Συμβούλιο Τοπωνυμίων, αλλά τελικά δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα.