Αναστηλώνεται η οικία του Ηπειρώτη Μακεδομάχου Π. Μελά στην Κηφισιά!

on .

SPITI PAYLOY MELA

• Αίσια έκβαση είχε η προσπάθεια που είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια οι απόγονοι του Μακεδομάχου Παύλου Μελά για τη διάσωση και αναστήλωση της ιστορικής κατοικίας του στην Κηφισιά. Όπως ανακοινώθηκε   η αναστήλωση θα γίνει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο περιήλθε η ιδιοκτησία ύστερα από δωρεά της εγγονής του Ναταλίας Ιωαννίδου. 
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που διασώζει την οικία και την ιστορική μνήμη, του Μακεδονομάχου, του οποίου οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στον Παρακάλαμο (Ρεπετίστα), όπου κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του.
Εκστρατεία για την αποκατάσταση του κτιρίου, είχε αναλάβει ο ανιψιός του Παύλου Μελά, Γιάννης Μελάς ο οποίος μέχρι και πριν λίγα χρόνια εκπροσωπούσε την οικογένεια στις εορταστικές εκδηλώσεις στον Παρακάλαμο.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι «η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και για την επίτευξη αυτού του σκοπού αναπτύσσει ρεαλιστικές πολιτικές, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, αντιλαμβανόμενη την ιστορική κληρονομιά ως ένα δομικό στοιχείο της Εθνικής μας ταυτότητας».
Προσθέτει ακόμη: «Εμβληματική δράση, αποτελεί η αναστήλωση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά, το οποίο προετοίμαζε από μηνών το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη κομβική συνδρομή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη».
Η σχετική ανακοίνωση καταλήγει «Η υλοποίηση του έργου, που θα αποτελεί επίτευγμα ιδιαίτερης ιστορικής αλλά και καλλιτεχνικής/αρχιτεκτονικής αξίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και αυτό οφείλεται σε καθοριστικό βαθμό στην ευγενική χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας Κύκλωψ».