Προσβάσιμη πλέον σε όλους η Πινακοθήκη Αβέρωφ!

on .

PINAKOTHKH ABEROF RAMPA 13 5 21

• Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη πρέπει να είναι η πρόσβαση στον πολιτισμό, κάτι που στις μέρες μας σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι ακόμα αυτονόητο, επειδή απαιτούνται συγκεκριμένες υποδομές σε μουσεία και πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα για τη διευκόλυνση των ηλικιωμένων ή όσων έτυχε να αντιμετωπίζουν κάποιο κινητικό πρόβλημα.
Πάγιος στόχος και για την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο ήταν η κατασκευή έργων που θα της επιτρέπουν να υποδέχεται στους χώρους της άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.
Στόχος που υλοποιήθηκε, ύστερα από τριάντα και πλέον χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης, χάρη στη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο είναι γνωστό ότι αναπτύσσει διαχρονικά πολύτιμο κοινωφελές έργο.

Ράμπα, αναβατόριο...
Τα έργα ανακατασκευής ξεκίνησαν στην Πινακοθήκη Μετσόβου το περασμένο Φθινόπωρο και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο. Δημιουργήθηκε εξωτερικό αναβατόριο, καθώς και εξωτερική ράμπα που οδηγεί στη νέα είσοδο της Πινακοθήκης. Παράλληλα, κατασκευάστηκαν εσωτερική ράμπα και ανελκυστήρας τριών στάσεων για την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων του Μουσείου, ενώ αντικαταστάθηκαν τα εσωτερικά κιγκλιδώματα με υαλοπετάσματα και δημιουργήθηκε WC για άτομα με αναπηρία.

Ανοιχτή από σήμερα
Από σήμερα, Παρασκευή επαναλειτουργούν τα μουσεία της χώρας έπειτα από πολύμηνο «lockdown» και η Πινακοθήκη Αβέρωφ, χάρη στις νέες αυτές υποδομές θα μπορεί να υποδέχεται στους χώρους της όλες τις ομάδες πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς, παρέχοντας σε όλους την πρόσβαση, την ενσωμάτωση και την εκπαίδευση στο χώρο των μουσείων.
Την υλοποίηση των έργων πρόσβασης ΑμεΑ ανακοίνωσε χθες το Ίδρυμα Ε. Αβέρωφ – Τοσίτσα που έχει στη διαχείρισή του την Πινακοθήκη, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την δωρεά. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, αυτή «θα επιτρέψει στην Πινακοθήκη να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το ρόλο της ως ίδρυμα κοινωνικής προσφοράς στην σύγχρονη εποχή».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ