Μέσα από ανοιχτό διάλογο θα αναδειχθεί η αλήθεια για το Ζάππειο!

on .

BAGENA XRYSANTHI

• Διαμαρτύρεται με επιστολή της, που την υπογράφουν και τα μέλη του Δ.Σ., προς τον «Πρωινό Λόγο» η πρόεδρος του Ζαππείου κ. Χρυσάνθη Βαγενά (φωτό) για το ρεπορτάζ της 16ης Απριλίου, σχετικώς με καταγγελίες- ενστάσεις για εγκατάλειψη- «κακοδιαχείριση» του κληροδοτήματος και το ενδεχόμενο απομάκρυνσής τους.
Η κ. Βαγενά με την μακροσκελή επιστολή της, εκφράζει τη δυσφορία της που ο «Π.Λ» μετέφερε απόψεις Ηπειρωτών της Αθήνας που ζητούν την αντικατάστασή της, όπως και για όσα της προσάπτουν ως συνεργάτιδας του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Κοτζιά.
Πιστεύει και παραθέτει διάφορες αποφάσεις, ότι η προσφορά της- και των συνεργατών της- στο κληροδότημα είναι σημαντική, αλλά είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει όλους (ούτε τον «Π.Λ») να υιοθετήσουν την εκτίμησή της και να αποδεχτούν ότι μόνο εκείνη με το σημερινό Δ.Σ. είναι σε θέση να διοικήσουν το κληροδότημα και κανένας άλλος!
Είναι όμως περίεργο, που με τον όρο «Συριζαία» και την αναφορά ως «συνεργάτιδα του κ. Κοτζιά», αισθάνεται ότι μειώνεται η προσωπικότητά της και προσβάλλεται, όταν μάλιστα επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία τους και μάλιστα από σημαντικό πόστο, όπως και η ίδια παραδέχεται.
Εκτιμούμε την ευθιξία της, αλλά η εφημερίδα μας δεν είχε καμιά πρόθεση μείωσης της προσωπικότητά της όπως λέει, ουδέ αμφισβήτησε τα προσόντα και τις ικανότητές της. Γι’ αυτό και δεν συμμερίζεται την προσπάθεια παράδοσης μαθημάτων δημοσιογραφίας - δεοντολογίας.
Η απόπειρα να παρουσιάσει τον «Π.Λ» ως εμπλεκόμενο σε διαμάχες για τη διεκδίκηση της διοίκησης του Ζαππείου, είναι ατυχέστατη, έστω κι αν θεωρηθεί ότι ενδεχομένως κάποιες κρίσεις ενείχαν το στοιχείο της υπερβολής, επί πραγματικών μάλλον γεγονότων, τα οποία όμως ερμηνεύονται και αξιολογούνται διαφορετικά από τον κάθε πολίτη- αναφαίρετο δικαίωμα αυτό, πολύ δε περισσότερο του Τύπου.
Σε ό,τι δε αφορά την ανησυχία της, μην τυχόν και επηρεαστεί η κυβέρνηση από το ρεπορτάζ του «Πρωινού Λόγου» και την αντικαταστήσει, την ευχαριστούμε που πιστεύει ότι είναι δυνατόν η εφημερίδα μας να έχει αυτή την επιρροή, αλλά στόχος της είναι η ενημέρωση και η αναζήτηση της αλήθειας, που επιτυγχάνεται και μέσω του δημοσίου διαλόγου.
Θεμιτό πάντως να επιθυμεί την ανανέωση της θητείας της, θεμιτή όμως και η επιδίωξη όσων άλλων ενδιαφέρονται, να διεκδικήσουν την αλλαγή.
Η επιστολή
Η επιστολή της κ. Βαγενά έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι Κύριοι,
Το ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας σας με ημερομηνία 16 Απριλίου 2021 και τίτλο, « Οι Απόδημοι Ηπειρώτες της Αθήνας ανησυχούν για το μέλλον του Ζαππείου», δεν αποδίδει την αλήθεια και την πραγματικότητα και βάλει άνευ λόγου και πραγματικής βάσης κατά της διοίκησης της Επιτροπής Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων Ζάππειο Μέγαρο (εφεξής Ε.Ο.Κ.), σε χρόνο μάλιστα, που αξιολογείται το έργο της και αναμένεται η επιλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου από την εποπτεύουσα αρχή.
Με το δημοσίευμα δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση στους πολίτες ότι το αποφασιστικό όργανο διοίκησης, σύμφωνα με τον α.ν. 1920/1939 «περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των διατάξεων περί διοικήσεως της υπό του Ευαγγέλου Ζάππα καταλειφθείσης εις το Έθνος περιουσίας», δεν μπορεί να διαφυλάξει, να προστατεύσει και να διαχειριστεί, με βάση τις αρχές της νομιμότητας και της καλής πίστης και με σεβασμό στη βούληση του Εθνικού Ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, όπως αυτή εκφράστηκε στη από 30-11-1860 διαθήκη του, την περιουσία και ιδιαίτερα τον κήπο του Ζαππείου. Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «Τόσο στελέχη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όσο και άλλοι φορείς χρεώνουν κακοδιοίκηση στο Δ.Σ. και προσωπικά στην κ. Βαγενά και προτίθενται να ζητήσουν την άμεση απομάκρυνση της». Η φερόμενη κατάσταση οφείλεται, κατά το δημοσίευμα, σε «κακοδιοίκηση» δηλαδή σε πράξεις και παραλείψεις του Δ.Σ., οι οποίες συνίστανται στην εγκατάλειψη της «ΑΙΓΛΗΣ» και στην πλήρη καταβαράθρωση και εγκατάλειψη του κήπου του Ζαππείου. Εκτός από τις παραπάνω αναληθείς και κακόβουλες κατηγορίες για κακοδιοίκηση που προσβάλλουν το κύρος και την υπόληψη των μελών του Δ.Σ, το δημοσίευμα ευθέως προσδίδει στην άσκηση των καθηκόντων τους συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα και ιδιαιτέρως στην Πρόεδρό του Χρυσάνθη Βαγενά, λόγω της αποδιδόμενης σ΄ αυτήν ιδιότητας του στενού συνεργάτη του τέως Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια που οδήγησαν στη «Συνθήκη των Πρεσπών».
Επειδή η αλήθεια δεν είναι αυτή, που διαστρεβλωμένα παρουσίασε στο δημοσίευμα ο ανώνυμος συντάκτης σας, αλλά διαφορετική και απέχει πολύ από τη διαπίστωση του ότι οι χώροι του Ζαππείου είναι βυθισμένοι στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη, είμαστε υποχρεωμένοι, προς αποκατάσταση της αλήθειας, να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:
Κατά τους πέντε μήνες που μεσολάβησαν από Οκτώβριο 2020 που έκλεισε η «ΑΙΓΛΗ» μέχρι Μάρτιο 2021 που μας παρέδωσε η πρώην μισθώτρια τα κλειδιά οι υπάλληλοι του Ζαππείου, τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ., οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της μισθώτριας ήμασταν σε συνεχείς πολύωρες συναντήσεις για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Επιθυμία των δικηγόρων της μισθώτριας ήταν να αγοράσει η Ε.Ο.Κ. όλο τον εξοπλισμό και να γίνει συμψηφισμός με απαίτηση για την οφειλόμενη αποζημίωση χρήσης. Ζητήσαμε εγγράφως εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Οικονομικών για την εκτίμηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού (γεννήτριες, υποσταθμούς μέσης και χαμηλής τάσης, ηλεκτρικό κλιματισμό, διαιρούμενα συστήματα κλιματισμού (καναλάτα), τρία ασανσέρ, εξοπλισμό εστίασης και λοιπά). Τελικά κατά την εκτίμηση όλων μας, καθώς και των εμπειρογνωμόνων του Υπ. Οικονομικών, η διατήρηση του παραπάνω εξοπλισμού ήταν ασύμφορη λόγω παλαιότητας. Επισημαίνουμε ότι όχι μόνο η μισθώτρια δεν ρήμαξε εσωτερικά την «ΑΙΓΛΗ», όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, αλλά άφησε σ΄ αυτήν το μεγαλύτερο και ακριβότερο εν ενεργεία και λειτουργικότητα εξοπλισμό που αναφέρεται παραπάνω, αφαιρώντας όλα τα μηχανήματα εστίασης, τους ανοξείδωτους πάγκους εργασίας και προετοιμασίας καθώς και τα μηχανήματα ψύξης και πλύσης, σύμφωνα με το από 26-2-2021 πρακτικό παράδοσης – παραλαβής, χωρίς συμφηφισμό των εκατέρωθεν απαιτήσεων. Μόνον εξωτερικά εμείς, ξηλώσαμε τις εξέδρες σε εκτέλεση της υπ΄ αριθ. 348398/15-11-2015 απόφασης του Υπ. Πολιτισμού. Με αποφάσεις του νυν Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. επεδόθησαν στη μισθώτρια της «ΑΙΓΛΗΣ» οι από 16-7-2019, 31-7-2019, 19-5-2020, 18-6-2020, 28-7-2020, 19-10-2020, 22-10-2020 και 8-12-2020 εξώδικες δηλώσεις για την υπενθύμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων και την απόδοση του μισθίου. Σχετικά με τις απαιτήσεις της κατά της μισθώτριας εταιρείας, η Ε.Ο.Κ. έχει διαβιβάσει τους από 15-6-2020, 24-6-2020, 22-12-2020 και 29-12-2020 πέντε (5) χρηματικούς καταλόγους στη Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών προς βεβαίωση σε βάρος της των οφειλομένων μισθωμάτων και της αποζημίωσης χρήσης για το χρονικό διάστημα από 1-6-2014 έως 31-10-2020 σε εκτέλεση νομίμου τίτλου. Η «ΑΙΓΛΗ» είναι κλειστή, διότι βάσει της υπ΄ αριθ. 119/2020 Γνωμοδότησης Ν.Σ.Κ. δεν ήταν δυνατή η ανανέωση της μίσθωσης καθώς επίσης και η εκκίνηση νέας διαδικασίας προκήρυξης διαγωνισμού μίσθωσης πριν την ολοκλήρωση της οριστικής τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Οι προβλεπόμενες κατά νόμο διαδικασίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, κατόπιν εντατικών ενεργειών μας σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς και με την έκδοση από τη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων της σχετικής άδειας για την έναρξη των εργασιών προσαρμογής των όψεων της «ΑΙΓΛΗΣ», σε εκτέλεση γνωμοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού, ολοκληρώνεται και η τελευταία εκκρεμότητα και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Με την ολοκλήρωσή τους θα αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του Δ.Σ., η Πρόεδρος, δεδομένου ότι πρωταρχική σημασία ήταν η εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας των επισκεπτών του κήπου του Ζαππείου, απέστειλε επιστολές στον εκάστοτε Αρχηγό Αστυνομίας και στον εκάστοτε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να υπάρχει συνεχής επίβλεψη επί εικοσιτετραώρου βάσης από την Αστυνομία σε όλους τους χώρους του Ζαππείου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν. Εκτός αυτού σε όλη την επιφάνεια του κήπου του Ζαππείου, ο οποίος εκτείνεται σε 90 στρέμματα, έχουμε τοποθετήσει 200 μεγάλες λάμπες LED και 40 προβολείς για τον επαρκή φωτισμό κατά τις νυχτερινές ώρες. Επίσης αντικαταστάθηκαν 60 μη λειτουργικές κάμερες με νέες σύγχρονες για συνεχή παρακολούθηση του χώρου καθώς επίσης τοποθετήθηκε, για πρώτη φορά, μία θερμική κάμερα για την επιτήρηση του χώρου του Ζαππείου και του Λόφου Αρδηττού κι Άγρας, κατάλληλη και για εντοπισμό πυρκαγιάς. Επίσης κλαδεύουμε συνεχώς τους θάμνους και τα μικρά δέντρα ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ορατότητα και ασφάλεια, κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κρατών.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα για κακοδιοίκηση, στο Δ.Σ και προσωπικά στην κα. Βαγενά κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει. Τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του Οικονομικού Τμήματος της Ε.Ο.Κ. αναφέρουν ότι η πληρότητα των χώρων προς μίσθωση ανήλθε σε ποσοστό 80% για το έτος 2019 έως την έναρξη της πανδημίας, τα δε έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 30%. Επισυνάπτεται κατάσταση πεπραγμένων της θητείας του Δ.Σ.
Η επιλογή της διοίκησης της Ε.Ο.Κ ανήκει στη δικαιοδοσία του κ. Υπουργού Οικονομικών και η διατήρηση μετά τη λήξη της θητείας της αποτελεί σύννομη ενέργεια της εποπτεύουσας αρχής, μέχρι την έκδοση απόφασης περί διορισμού νέας.
Σχετικά με τις αναφορές στο πρόσωπό μου ότι συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια, κατηγορηματικά αναφέρω ότι ουδέποτε μετείχα σε οποιαδήποτε σύσκεψη για τα Σκόπια ή σε άλλη πολιτική ή διπλωματική σύσκεψη στο Γραφείο του κ. Κοτζιά. Ως εμπειρογνώμων Πρέσβης για θέματα Διοίκησης και Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών συνεργάστηκα με τον πρώην υπουργό κ. Ν. Κοτζιά σε θέματα που αφορούσαν την επίλυση ανθρωπιστικών και άλλων ζητημάτων κυρίως του απόδημου ελληνισμού, όπως στρατολογικά, διπλές υπηκοότητες, φορολογικές απαλλαγές κλπ, καθώς επίσης και με θέματα εθιμοτυπίας και πρωτοκόλλου, όπως είχα ασχοληθεί επί δώδεκα χρόνια στο διπλωματικό γραφείο της Βουλής με τους κ.κ Κακλαμάνη, Μπενάκη, Σιούφα, Πετσάλνικο και Μεϊμαράκη. Το δε Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων μου εξέδωσε το σύγχρονο εγχειρίδιο Εθιμοτυπίας, 1η έκδοση το 2012 και 2η έκδοση το 2013. Η συνεργασία με τον προαναφερόμενο κ. Κοτζιά σε καμία περίπτωση δεν με καθιστά τον πιο στενό συνεργάτη του, όπως με πρόθεση μείωσης της προσωπικότητάς μου ισχυρίζεστε, παρότι δεν με γνωρίζετε.
Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι «οι περιουσίες των Κληροδοτημάτων δεν διοικούνται με δημόσιες σχέσεις στα υπουργικά γραφεία», υπό την ιδιότητα της Προέδρου της Ε.Ο.Κ. σας αναφέρω τα παρακάτω:
Η αναγνώριση των διοικητικών ικανοτήτων μου μετά από 45 χρόνια ενασχόλησης στη δημόσια διοίκηση δεν δικαιολογεί το χαρακτηρισμό μου ως «Συριζαία», επειδή τοποθετήθηκα ως Πρόεδρος της Ε.Ο.Κ από την προηγούμενη κυβέρνηση κατόπιν επιλογής, ανάμεσα σε 28 υποψήφιους, βάσει του βιογραφικού μου, με τήρηση της προβλεπόμενης νόμιμης διαδικασίας.
Αν είχατε κάνει τον κόπο να ζητήσετε τα πεπραγμένα και τον απολογισμό της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Κ. και διασταυρώνατε, όπως οφείλετε, με προσοχή τις πληροφορίες που κάποιος εσκεμμένα σας παρείχε για να σας παραπλανήσει, ή αν είχατε ζητήσει τις απόψεις της Ε.Ο.Κ επί των θιγομένων ζητημάτων που αναπτύχθηκαν παραπάνω, εύκολα θα είχατε διαπιστώσει ότι η αλήθεια είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάσατε στο κοινό σας. Η παράθεση ψευδών γεγονότων δεν συνάδει με την αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης και εύλογα, κρίνοντας από το ύφος και το χρόνο δημοσίευσης του εν λόγω άρθρου, μπορεί να καταλήξει κανείς ότι σκοπός δεν είναι άλλος από τον επηρεασμό της απόφασης της εποπτεύουσας αρχής για την επιλογή της νέας διοίκησης της Ε.Ο.Κ. με προφανή βλάβη της νυν διοίκησης της Ε.Ο.Κ και της Προέδρου της που είναι υποψήφια μέλη του νέου Δ.Σ. προς όφελος άλλων συνυποψηφίων («Εξάλλου, υπάρχουν επιφανείς Ηπειρώτες έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ζάππειο εφόσον τους ζητηθεί..») που φωτογραφίζονται μέσα από το δημοσίευμα.
Κατόπιν αυτών σας καλούμε να ανασκευάσετε το δημοσίευμα της 26ης Απριλίου 2021 και να δημοσιεύσετε το προαναφερόμενο αποκαταστατικό κείμενο προς άρση της προσβολής που προκαλέσατε στο ν.π.δ.δ. «Ε.Ο.Κ.» και στο Δ.Σ. αυτού, διευκρινίζοντας ότι δεν είχατε καμία πρόθεση να θίξετε την τιμή ή την υπόληψη όπως και την προσωπικότητα των μελών του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. και της Προέδρου της κ. Χ. Βαγενά και ελπίζουμε ότι με την αποκατάσταση που θα κάνετε δεν θα υπάρχει έδαφος αρνητικού επηρεασμού της κρίσης του αρμόδιου Υπουργού για την αντικειμενική επιλογή της νέας διοίκησης του Ζαππείου, το οποίο σήμερα διοικείται αποτελεσματικά και με συνέπεια από την παρούσα διοίκηση».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ
Χρυσάνθη Βαγενά
ΤΑ ΜΕΛΗ
Κωνσταντινιά Τσαγκάρη
Δημήτριος Κόκκορος
Ηλίας Πολλάλης
Ιωάννα Σαμπράκου
Ηλέκτρα Κίκη
Ιωάννης Ρηγόπουλος