78 χρόνια από τα Ολοκαυτώματα Μουσιωτίτσας και Ασπραγγέλων

on .

EKDHLOSEIS MNHMHS OLOKAYTOMA

Συμπληρώνονται 78 χρόνια φέτος αφ’ ότου η Γερμανική Μεραρχία «Εντελβάις», τον Ιούλιο του 1943, σκότωνε και έκαιγε άοπλους κατοίκους σε πολλά χωριά της Ηπείρου.
Η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας θα τιμηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο σε Μουσιωτίτσα και Ασπραγγέλους Ζαγορίου.
Στη Μουσιωτίτσα
Στη Μαρτυρική Μουσιωτίτσα την Κυριακή, 25 Ιουλίου 1943 δολοφονήθηκαν 135 ανυπεράσπιστοι κάτοικοι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, ενώ το χωριό παραδόθηκε στις φλόγες. Σαν να μην έφτανε αυτό, στις 27 Αυγούστου ο τακτικός γερμανικός στρατός επανήλθε εκτελώντας ακόμη 17 άμαχους, με την Μουσιωτίτσα να μετρά συνολικά 152 εκτελεσθέντες.
Αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα θα συμμετάσχει, μαζί με εκπροσώπους ενώσεων θυμάτων και μαρτυρικών τόπων και στις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα. Ειδικότερα, θα παραστεί σήμερα το απόγευμα στην εκδήλωση μνήμης που οργανώνει η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μουσιωτίτσας στον τόπο της μαζικής εκτέλεσης αμάχων, στην τοποθεσία «Σπιθάρι», όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης. Το βράδυ θα υπάρξει δείπνο και συζήτηση με τους κατοίκους και τη νεολαία του χωριού, ενώ αύριο, Κυριακή, η αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου θα μετάσχει στην εκδήλωση μνήμης που οργανώνει ο Δήμος Δωδώνης.
«Το σύνθημα παραμένει πάντα επίκαιρο και ζωντανό: δεν ξεχνάμε, δεν επαιτούμε! Απαιτούμε Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΣΔΟΓΕ.
Στους Ασπράγγελους
Εκδήλωση μνήμης για την 15η Ιουλίου 1943, την ημέρα που η γερμανική μεραρχία «Εντελβάις» έκαψε σχεδόν ολοκληρωτικά τους Ασπραγγέλους διοργανώνει σήμερα, Σάββατο και ώρα 9 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.
Μια φωτογραφία που σύμφωνα με τον Βασίλη Χολέβα προέρχεται από Γερμανό στρατιώτη και δημοπρατήθηκε πρόσφατα, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της καταστροφής! «Κάψτε σκυλιά-κάψτε θηριά κάψτε χωριά πεντάμορφα...» γράφει ο Βασίλης Φανίτσιος στο ποίημά του «Φασίστες λυσσιαγμένοι στο Ζαγόρι». Η αγριότητα της ανθρώπινης (;) φύσης σε όλη της την έκταση!
Θα προηγηθεί η προβολή ντοκιμαντέρ με διηγήσεις συγχωριανών που έζησαν τα γεγονότα του πολέμου. Στη συνέχεια η Ανδρομάχη Καραγιάννη, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, θα ερμηνεύσει με τη δική της ιδιαίτερη πένα τη φωτογραφία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Ζαμπακόλας, θα αναφερθεί στα γεγονότα του '43 και στη διαχείριση της μνήμης των ολοκαυτωμάτων των μαρτυρικών χωριών του Ζαγορίου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο) και Θανάσης Βόλλας (λαούτο).
Η φετινή εκδήλωση - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - δεν θα περιοριστεί μόνο σε μνημοσύνη του παρελθόντος, αλλά επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, θα επιχειρήσει να το συνδέσει εποικοδομητικά με το παρόν και το μέλλον.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων και σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες.