Άμεσα ξεκινούν οι ανασκαφές στο Βουλευτήριο της Δωδώνης

on .

BOYLEYTHRIO DODONH

Άμεσα και μετά τη χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ο ίδιος ο Πρόεδρός της ο Κώστας Τασούλας, πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρώτες έπειτα από αρκετά χρόνια ανασκαφικές έρευνες στο Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης. 

Έρευνες οι οποίες έχουν στόχο να αποσαφηνίσουν κρίσιμα αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά ζητήματα, για την προετοιμασία μελετών στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημειώδους οικοδομήματος.

Aυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων δίνοντας παράλληλα ορισμένες αναγκαίες πληροφορίες για την ιστορία του Βουλευτηρίου και τις πρώτες ανασκαφές σ’ αυτό. Όπως επισημαίνει, είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και μνημειώδη αρχαία οικοδομήματα στο ιερό της Δωδώνης. Εντάσσεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ιερού, κατά τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ. και συνδέεται με τον βασιλιά Πύρρο. Βρίσκεται στη ζώνη με τα οικοδομήματα πολιτικού χαρακτήρα και συνιστά δε ένα ιδιαίτερα σημαίνον μνημείο για την κοινωνικοπολιτική ιστορία της Ηπείρου κατά την αρχαιότητα, ως έδρα συνάθροισης της Συμμαχίας και του Κοινού των Ηπειρωτών. 

Το οικοδόμημα είναι ορθογώνιο, διαστάσεων 43,6 X 32,5μ. (1.300 τ.μ.), με δύο εισόδους και δωρική στοά στην πρόσοψη. Εσωτερικά, η αίθουσα διαμορφώνεται σε επίπεδο και κεκλιμένο χώρο για εδώλια, ενώ δύο τουλάχιστον σειρές από τρεις ιωνικούς κίονες η καθεμιά, στήριζαν το στεγασμένο τμήμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ισχυροί, ενισχύονται κάθετα με αντηρίδες και σώζονται σε ύψος 4μ. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πως οι πρώτες ανασκαφές στο Βουλευτήριο υλοποιήθηκαν το 1875, από τον Κωνσταντίνο Καραπάνο και στη συνέχεια από τον Δ. Ευαγγελίδη κατά τα έτη 1929 και 1953 και από τον Ηπειρώτη Καθηγητή Αρχαιολογίας Σ. Δάκαρη τα έτη 1965 - 1973. Η τελευταία ανασκαφική διερεύνηση του Βουλευτηρίου πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κατά το έτος 2008.