Εργαστήρι στην Πλάκα για την πέτρινη δόμηση

on .

plaka

• Ένα 12ήμερο εργαστήριο για την πέτρινη δόμηση, με τίτλο «Το Μπουλούκι στο Γεφύρι» πραγματοποιείται σε χώρο κοντά στο γεφύρι της Πλάκας, ως τις 31 Αυγούστου. Τη δράση συνδιοργανώνουν η ομάδα «Μπουλούκι», ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Το αντικείμενο του εργαστηρίου περιλαμβάνει το σύνολο της διαδικασίας μιας πέτρινης κατασκευής, από την επιλογή του καταλληλότερου υλικού κατά την εξόρυξη, έως την επεξεργασία του με το πελέκημα και τον τρόπο δομής, το χτίσιμο. Στο εργαστήριο θα διδάξουν και θα επιβλέπουν την πρόοδο των εργασιών έμπειροι και καταξιωμένοι μάστορες από την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, ο καθένας από τους οποίους εξειδικεύεται σε κάποια από τις παραπάνω τεχνικές. O Χάρης Μπουμπουγιάννης από το Μιχαλίτσι, ο Χρήστος Τσέκας από τους Ραφταναίους, ο Παύλος Βήχας από τους Κτιστάδες, ο Κώστας Πλιακοπάνος από το Μονολίθι, ο Γιώργος Τριαντάφυλλος από το Γραικικό, ο Δημήτρης Φώτης από τα Κουκούλια, ο Δημήτρης Γεωργούλης από τους Χουλιαράδες και ο Δημήτρης Λαγός από το Μιχαλίτσι, είναι οι κύριοι συνεργάτες της ομάδας στη δράση αυτή. Επίσης, στο χώρο του εργαστηρίου θα παρευρεθούν παλιοί μάστορες της περιοχής, όπως ο Γιάννης Σκέντος από τους Μελισσουργούς, ο Λάμπρος Γιώτης από την Πράμαντα, ο Γιώργος Μεράντζας από την Τσόπελα, ο Γιώργος Θεοχάρης από Κτιστάδες κ.α.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ντόπιους πετράδες, που θέλουν να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την πολιτιστική διαχείριση. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται εκδρομή με επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος της περιοχής, καθώς και πολιτιστικές δράσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα, Τρίτη, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στη Μονή Μουχουστίου Πλάκας, θα γίνουν μια σειρά διαλέξεις, ενώ αύριο, Τετάρτη θα ακολουθήσει επίδειξη εξόρυξης πέτρας το πρωί και επίδειξη σβέσης και κονιαμάτων ασβέστη το απόγευμα,