Περηφάνια και συγκίνηση στο μνημείο της Μενίνας

on .

MENINA

• «Δεν μισούμε, αλλά και δεν λησμονούμε» ήταν το μήνυμα από τον εορτασμό της Μάχης της Μενίνας, όπου οι ομάδες του Ναπολέοντα Ζέρβα, σε συνεργασία με συμμαχικούς συνδέσμους, συνέτριψαν τους Γερμανοτσάμηδες κατακτητές σ' ένα σημείο καίριο και από χρονικής και από γεωγραφικής άποψης.
Στο πλαίσιο των καθιερωμένων φετινών εκδηλώσεων επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη αντίστασης και στις ημέρες μας, πνευματικής και ηθικής. Στην κατατοπιστική ομιλία του ο κ. Απόστολος Φωτιάδης ανέ­λυσε τα γεγονόταπαρουσιάζοντας την ιστορική αλήθεια.
Μετά την έπαρση της πολεμικής σημαίας, τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων, κατέθεσαν στεφάνια ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, η Δήμαρχος Παραμυθιάς Σταυρούλα Μπραϊμη, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων κ.ά. Φέτος την οργανωτική ευθύνη είχε ο Δήμος Σουλίου.
Οι πεσόντες
Οι απώλειες κατά τη Μάχη της Μενίνας ήταν σημαντικές και για τις δύο μεριές: περίπου 90 νεκροί από την πλευρά των Γερμανών και των Τσάμηδων, ενώ 24 νεκροί Έλληνες. Πεσόντες στη μάχη της Μενίνας, όπως αναγράφονται στην επιτύμβια στήλη ήταν για τη δική μας πλευρά οι εξής:
1) Ταγματάρχης Ντέιβιντ Ουάλλας, 2) Ανθ/γός Πέτρος Λαλαγιάννης, 3) Ανθ/γός Αχιλλεύς Μπίστης, 4) Ανθ/γός Λάζαρος Τρίμπος, 5) Ανθ/στής Θεόδωρος Γαλάνης, 6) Επιλοχίας Ελευθέριος Γκορτζής, 7) Επιλοχίας Γεώργιος Μετσοβίτης, 8) Ενωματάρχης Βασίλειος Τσέτσος, 9) Οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Κωλέτσας, 10) Δεκανεύς Δημήτριος Κοκοράβας. Αντάρτες: Νικόλαος Αμπελογιάννης, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Σωτήριος Ζορμπάς, Μιχαήλ Ιωάννου, Γεώργιος Κοψίδης, Βασίλειος Κουλούρης, Δημήτριος Κωλέτσας, Νικόλαος Μέξης, Σπυρίδων Σαπρίκης, Θεόδωρος Τοινέλος, Νικόλαος Τσουκνιάς, Γεώργιος Φύσσας, Νικόλαος Χαρίτος, Ιωάννης Χρήστου.
Παραλειπόμενα
- Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση της εκδήλωσης για τη Μάχη της Μενίνας εμφάνιζε προβλήματα. Το αποτέλεσμα ήταν φέτος ο τοπικός σύνδεσμος αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ να δηλώσει αδυναμία να την οργανώσει. Έτσι ανέλαβε ο Δήμος Σουλίου την ευθύνη.
- Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι σύνδεσμοι των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ της Ηπείρου θα πραγματοποιούσαν την εκδήλωση το Σάββατο 25 Αυγούστου. Αλλά τελικά αυτό δεν θα γίνει, προκειμένου να μην υπάρξουν δύο εορτασμοί. Ωστόσο, κύκλοι των συνδέσμων τονίζουν ότι θα ξαναπάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της εκδήλωσης, γιατί το θεωρούν οφειλόμενο χρέος τιμής προς τους νεκρούς αγωνιστές.
- Ανεξάρτητα από αυτά, δυστυχώς το κλίμα ενότητας έχει διαταραχθεί παντού, το απογοητευτικό είναι ότι οι πολίτες της Θεσπρωτίας δε συμμετέχουν στην εκδήλωση. Μάλιστα, κατά τον προχθεσινό εορτασμό δε συμμετείχαν και επίσημοι, που άλλες φορές ήταν παρόντες. Τον λόγο δεν τον ξέρουμε, ενδεχομένως συγκυριακά ή δεν έλαβαν πρόσκληση, λόγω της "αναπουμπούλας".
- Πάντως αν ρωτήσεις τους νέους τι έγινε στη μάχη της Μενίνας, σίγουρα δεν θα ξέρουν. Και πως να ξέρουν, αφού δεν φρόντισε κανείς να τους ενημερώσει...
- Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί η ιστορική μνήμη. Ένας λαός, χωρίς μνήμη, χωρίς ταυτότητα εθνική και πολιτισμική, είναι πεθαμένος λαός. Καταλαβαίνουμε τώρα, γιατί εμείς οι Έλληνες συνεχίζουμε, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς -και προπάντων σε αυτούς τους καιρούς- να κάνουμε γιορτές μνήμης...
Η. Μ.