H Ζίτσα τίμησε ένα γνήσιο πρεσβευτή του καλού Ηπειρώτικου τραγουδιού

on .

SIATRAS PLIAKOS BRABEYSH

• Έναν γνήσιο πρεσβευτή του καλού και ανόθευτου Ηπειρώτικου τραγουδιού, το Σάββα Σιάτρα τίμησε με εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας προχθές το βράδυ.
Ο Σάββας Σιάτρας και συνάδελφοί του τραγουδιστές και μουσικοί χάρισαν στους παρευρισκόμενους μια βραδιά αυθεντικής δημοτικής μουσικής.
«Η αποψινή εκδήλωση είναι πράγματι ξεχωριστή και έρχεται να σφραγίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι, να τιμήσουμε τους μουσικούς και ερμηνευτές που κατάγονται από το Δήμο Ζίτσας και υπηρέτησαν πιστά τη δημοτική μας παράδοση», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, ενώ αναφερόμενος στον τιμώμενο υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Ο Σάββας Σιάτρας είναι από τους γνησιότερους εκπροσώπους του Ηπειρώτικου δημοτικού τραγουδιού, το οποίο υπηρετεί επί πέντε δεκαετίες, με πίστη και αφοσίωση. Απλός, αληθινός, χωρίς επιτήδευση, με ειλικρίνεια, ερμηνεύει τραγούδια που αποτελούν «καθρέφτες» της ζωής και της ψυχής του λαού μας, ακριβά ακούσματα του τόπου μας, δημιουργίες διαχρονικές, που φέρουν τη σφραγίδα της ηπειρώτικης ψυχής. Πρόκειται για ένα μεγάλο καλλιτέχνη, ο οποίος ξέρει να διαφυλάττει την υπέροχη μουσική μας παράδοση, να την ταξιδεύει και να τη μεταλαμπαδεύει, στους απανταχού ξενιτεμένους Έλληνες».
Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη παίρνοντας το λόγο είπε: «Ο φόρος τιμής που αποδίδουμε με την αποψινή εκδήλωση είναι η ελάχιστη ένδειξη της αγάπης μας στο Σάββα Σιάτρα για την καθοριστική συμβολή του στο να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά τα μηνύματα της δημοτικής μας παράδοσης».
Εμφανώς συγκινημένος ο τραγουδιστής παρέλαβε από το Δήμαρχο την τιμητική πλακέτα και ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας για την πρωτοβουλία τους αλλά και τους παρευρισκόμενους που τον τίμησαν με την παρουσία τους. Όπως είπε, «έλαβα πάσης φύσεως επαίνους και βραβεία, όταν όμως παίρνεις αυτό τον έπαινο στη γενέθλια γη, σε τούτο τον τόπο και με τούτο τον κόσμο περιποιεί ύψιστη τιμή».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζίτσας Αγγελική Καραμπίνα και εκ μέρους της Ηπειρώτικης Αποδημίας στην Αμερική ο Παύλος Κοτρώτσιος.
Τη μουσική διαδρομή του τραγουδιστή και στοιχεία από τη ζωή του παρουσίασε με το δικό του μοναδικό και γλαφυρό τρόπο ο εκπαιδευτικός- συγγραφέας Γιώργος Σιμιτζής. Το συντονισμό και την παρουσίαση είχε ο μουσικός παραγωγός-ερευνητής Παναγιώτης Τζόκας.
Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Ζίτσας ο Σάββας Σιάτρας και οι συνάδελφοί του τραγουδιστές Κώστας Τζίμας, Μάκης Κιάμος, Παγώνα Χαλκιά, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Μιχάλης Μιχόπουλος, Έλλη Κοσμά και Κώστας Μήτσης, υπό τους ήχους των δεξιοτεχνών του κλαρίνου Ναπολέοντα Δάμου, Σταύρου Καψάλη Δημήτρη Ζιάγκα και Τάσου Χούσου καθώς και του Φώτη Καραμπά στο βιολί, του Βασίλη Χαλιάσου στο λαούτο, του Κώστα Σιάτρα και του Χρήστου Χούσου στο ντέφι, ερμήνευσαν δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια.