Τιμήθηκαν οι πεσόντες στο Γράμμο και το Βίτσι

on .

BOYRMPIANH 26 8 18

• Με λαμπρότητα τελέστηκε χθες η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση μνήμης και τιμής στην επέτειο της νίκης του Στρατού στο Γράμμο και το Βίτσι, κατά τα έτη 1946-49.
Στο Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης) αλλά και στο Βίτσι, έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνικού Στρατού καθώς και των Πεσόντων της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής ιερουργούντος του σεβ. Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. κ. Ανδρέα.
Διοργανωτής της εκδήλωσης μνήμης στην Βούρμπιανη ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ιωαννίνων, στην οποία παραβρέθηκαν εκατοντάδες προσκυνητών απ’ όλη την Ελλάδα.
Την έπαρση σημαίας ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, τρισάγιο στο μνημείο Πεσόντων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των στρατευμένων παλικαριών που έπεσαν ηρωικά στο Γράμμο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων Αντιστράτηγος ε. α. κ. Δημ. Κωστούλας εκφώνησε ένα σύντομο συγκινητικό λόγο για τις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού των ετών 1946-'49, τονίζοντας τη σημασία αυτής της θυσίας. Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Α.Α.Σ. Αθηνών, αντιστράτηγου ε.α κ. Βασ. Ροζή, ο οποίος στηλίτευσε την απουσία των κομμάτων από το ιερό μνημόσυνο των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων, που έπεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο ε.α. αξ/κος κ. Νταλάκος.

«Κεραυνοί» από Ανδρέα
Στην ομιλία του ο ακρίτας ιεράρχης Ανδρέας εμψύχωσε και αναπτέρωσε το φρόνημα των προσκυνητών με ένα πύρινο λόγο. Εξήρε τη θυσία των στρατευμένων παιδιών της εποχής που έπεσαν ηρωικά τότε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος σε Γράμμο-Βίτσι. Καυτηρίασε την απουσία της επίσημης Πολιτείας από το ιερό μνημόσυνο, ενώ στηλίτευσε όλα τα κακώς κείμενα της Πολιτείας από το Μακεδονικό, μέχρι την εγκατάλειψη της Βορ. Ηπείρου. Έκλεισε το λόγο του καλώντας το λαό να παραμείνει πιστός στις Χριστιανικές και εθνικές αξίες. Τέλος απήγγειλε ποίημα η κ. Ροδίου, μέλος της εθν. αντιστασης του ΕΔΕΣ για τους πεσόντες, ενώ μια μαντινάδα εκφώνησε και ο κ. Φατσέας για τους πεσόντες μαχητές από την Κρήτη.
Ακολούθησε κατάθεση πολλών στεφάνων, με πρώτο αυτό του Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα και η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.