Ο Πολιτισμός μετατρέπεται σε «Εργαλείο» Ανάπτυξης!

on .

ENNEA MOYSEIA

Tα μέγιστα μπορεί να συμβάλλει ο Πολιτισμός στην αναπτυξιακή πορεία που φιλοδοξεί να ακολουθήσει η χώρα.
Ωστόσο, η διασύνδεσή του με άλλες «συγγενικές» δραστηριότητες, όπως, για παράδειγμα, ο Τουρισμός και η Εκπαίδευση είναι δυνατό να προσφέρει ακόμα περισσότερα όσον αφορά στην ενίσχυση της ανάπτυξης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο!
Αυτή η διασύνδεση αποτελεί όραμα και φιλοδοξία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το οποίο διαθέτει τα «εργαλεία» για να το πετύχει. Δεν είναι άλλα από τα εννέα Μουσεία του Δικτύου που έχει δημιουργήσει στη χώρα μας, τα οποία εστιάζουν σε χαρακτηριστικές παραγωγικές δραστηριότητες των τόπων που τα φιλοξενούν. Ένα από αυτά είναι εξάλλου το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα όπου έγινε το Σάββατο η δεύτερη Συνάντηση του προγράμματος του Π.Ι.Ο.Π. με τίτλο «Εννέα Μουσεία, εννέα τόποι. Συνδέοντας τον Πολιτισμό με την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό».

Ευρεία συνάντηση
Στη συνάντηση του Σαββάτου στο Μουσείο Αργυροτεχνίας συμμετείχαν η Τομεάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και εκπρόσωποι Εφορειών Αρχαιοτήτων της Ηπείρου. Συμμετείχαν επίσης Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων όπου λειτουργούν τα Μουσεία του Δικτύου, με τη συνεργασία των οποίων θα επιχειρηθεί αυτή η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό και την εκπαίδευση.

Η Σοφία Στάικου
Λαμβάνοντας το λόγο στη Συνάντηση, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου σκιαγράφησε το όραμα της νέας αυτής προσπάθειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για μας η σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση και τον τουρισμό είναι αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της ανάπτυξης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός έχουν μία αμφίδρομη σχέση. Ο πολιτισμός χρειάζεται την υποστήριξη του τουρισμού και την αυτοπεποίθηση που προσφέρει η εκπαίδευση. Και ο τουρισμός χρειάζεται τον πολιτισμό για να διαφοροποιηθεί και να αποκτήσει μία ιδιαίτερη ταυτότητα. Στο Πολιτιστικό μας Ίδρυμα υπηρετούμε με το έργο μας ένα όραμα. Επιτελούμε αυτό το έργο με αγάπη για τον τόπο μας και πίστη στην Ελλάδα που παράγει. Έργο που αποπνέει τη φιλοσοφία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, να κερδίζουμε στην οικονομία και να προσφέρουμε στην κοινωνία».
Όπως πρόσθεσε, «η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τις πραγματικές δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός. Άλλωστε, τα αποτελέσματά του είναι πια μετρήσιμα. Σε αυτή τη συγκυρία, μπορούμε Δήμοι και Π.Ι.Ο.Π. να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δράσεις που θα αναδεικνύουν την τοπική παραγωγική ιστορία κάθε περιοχής και ταυτόχρονα θα προσελκύουν διαφορετικές ομάδες κοινού».

Άλλοι χαιρετισμοί
- Από την πλευρά του ο Αλέκος Καχριμάνης, υπογράμμισε πως είναι μεγάλη η τιμή που έγινε στην περιοχή μας με την ίδρυση του Μουσείου Αργυροτεχνίας, του αφιερωμένου σε μία τέχνη η οποία άνθησε στα Γιάννενα και σε περιοχές όπως οι Καλλαρρύτες. «Μας ανεβάσατε εδώ το επίπεδο, δώσατε μία άλλη διάσταση, με τη λύση για το άνοιγμα της νότιας πύλης. Ό,τι γίνεται στον τόπο, ειδικά στον πολιτισμό, μεταφράζεται ως παρακαταθήκη για τον κόσμο που έρχεται».
- Η Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «ο πολιτισμός μπορεί με όραμα και σχεδιασμό να έχει πολλαπλούς ρόλους που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή δυναμική και την παραγωγή πλούτου στον τόπο μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να τα αντιμετωπίσουμε με μία νέα φιλοσοφία, μακριά από δύσκαμπτες λογικές του παρελθόντος. Εκείνο που έχει ανάγκη ο τόπος είναι οι ευρύτερες συμμαχίες, οι νέες συνθέσεις, ο διάλογος και οι συνεργασίες. Τοπικές κοινωνίες, περιφέρειες, δήμοι, ιδιώτες, δημόσιο, αυτοί είναι οι εταίροι σε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης και θετικών αποτελεσμάτων».
- Τέλος, ο Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως «κάθε τόπος και Μουσείο οφείλει να θέσει τις δικές του προτεραιότητες με βάση τη θεματική του και τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής του. Ωστόσο, αυτό δε μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο ώστε να γίνει μία προσπάθεια διεύρυνσης των δράσεων και προγραμμάτων που μας αφορούν όλους» και πρόσθεσε: «Αν όλοι μας συνεργαστούμε με το Π.Ι.Ο.Π. μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις. Ιδέες υπάρχουν και είναι κοντά μας».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ