Η 1η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων ενισχύει την εικόνα των Ιωαννίνων

on .

MPIENALE DHMOY GKOGKOS 10 10 18

• Μια νέα και φιλόδοξη πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που αγκάλιασε όλη η πόλη, ξεκινά δυναμικά σήμερα, Πέμπτη. Μετά τις ανάλογες διοργανώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα Γιάννενα θα είναι η επόμενη πόλη που διοργανώνει τη Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, όπως αυτοπροσδιορίζεται, επιδιώκει αρχικά να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα ανοιχτού πολιτισμικού διαλόγου, ενώ μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας της πόλης και της περιοχής μας.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Κώστας Γκόγκος τόνισε πως «η ιδέα της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων συνέπεσε απόλυτα και με την δική μας οπτική και σχεδιασμό. Για την δημιουργία δηλαδή ολοκληρωμένων θεματικών διοργανώσεων υψηλού επιπέδου, που επικεντρώνονται σε μορφές τέχνης και πολιτισμού και μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς και προσέλκυσης καλλιτεχνών, ειδικών και επισκεπτών στην πόλη μας».
Ο κ. Γκόγκος ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή δουλέψαμε ουσιαστικά με τους συνεργάτες της Μπιενάλε, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση της παραγωγής, διαθέτοντας εξοπλισμό και τεχνογνωσία και επιλύοντας κάθε οργανωτικό πρόβλημα. Τα στελέχη του Πνευματικού Κέντρου συνεργάστηκαν τόσο για το στήσιμο και την υποστήριξη της έκθεσης στο Μέκκειο, όσο και στο Σουφαρί Σεράι, ενώ συμβάλλουν αποφασιστικά και στην εγκατάσταση και τις εκδηλώσεις στα Λιθαρίτσια». Κάλεσε δε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις της, να επισκεφτούν τις εκθέσεις και να παρακολουθήσουν τις δράσεις.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η κ. Ευαγγελία Δήμου, εκ των διοργανωτών της Μπιενάλε, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμά της, αλλά και στο project που επιμελείται η ίδια, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολή του Δήμου Ιωαννιτών που εκτός από τη συνδιοργάνωση συνέβαλε και οικονομικά στο όλο εγχείρημα της πόλης, αλλά και του Πνευματικού Κέντρου που συνέβαλε στην οργανωτική υλοποίηση της παραγωγής.

Πρώτο project
Η κ. Δήμου αναφέρθηκε στο project Walking Sound Exhibition που επιμελείται η ίδια στο πλαίσιο της Μπιενάλε, με τίτλο «Sonic Minds: Mnemonic Passages». Διεξάγεται από σήμερα έως την Κυριακή και αποτελεί μια πρωτοποριακή ιδέα μιας κινούμενης έκθεσης ήχων. Ο θεατής μέσω μιας συγκεκριμένης εφαρμογής, περιηγείται στην πόλη και η εφαρμογή εντοπίζει την θέση του και διοχετεύει στην περιήγησή του ανάλογα ηχητικά τοπία και ήχους.