Με κατάνυξη εορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Γεωργίου

on .

AGIOS GEORGIOS IOYSTINOS MAKSIMOS 26 10 18

• Οι πιστοί των Ιωαννίνων εόρτασαν πανηγυρικά την ανακομιδή των λειψάνων του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου, πολιούχου της πόλης.
Όπως ανέφερε στη μεστή και διδακτική ομιλία του, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης καί Καλαμαριάς Ιουστίνος, που χοροστάτησε στον εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου και προεξήρχε στη θεία λειτουργία, συλλειτουργούντος του επιχώριου επισκόπου, η πίστη του ήταν τόσο θερμή, γεγονός από το οποίο οφείλουμε να διδασκόμαστε, που άφησε για χάρη του Χριστού γυναίκα και νεογέννητο παιδί και ολοπρόθυμος ακολούθησε την οδό του μαρτυρίου.
Τόνισε ότι μέσα στο πυκνό σκοτάδι της σκλαβιάς έλαμψε σαν ολόφωτος ήλιος ο νεομάρτυρας άγιος Γεώργιος, λαμπρό διαμάντι των Ιωαννίνων. Σε σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, υπογράμμισε ότι ο νεομάρτυρας Γεώργιος υπήρξε για όλους τους Χριστιανούς χορηγός αγαθών και φρουρός, άγρυπνος φύλακας των Ιωαννίνων.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις, όπου συμμετείχε πλήθος πιστών, καθώς οι Γιαννιώτες ευλαβούνται ιδιαίτερα το νεομάρτυρα, αλλά ήταν άρτια και η οργάνωσή τους από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, έλαβαν χώρα στο ναό του αγίου Γεωργίου (πλατεία Πάργης).
Ο περικαλλής αυτός ναός θεμελιώθηκε στις 7 Αυγούστου 1960 από τον τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρὸ Σεραφείμ σε οικόπεδο, που παραχώρησε ο δήμος Ιωαννιτών με δαπάνη του δωρητή Χρήστου Πάτση. Εγκαινιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 1970 απὸ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο ΣΤ΄.
Εξάλλου να σημειωθεί ότι στις 26 Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Γεωργίου, με φροντίδα του τότε αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων αοίδιμου Θεόκλητου.
Για τους πιστούς των Ιωαννίνων ο νεομάρτυρας Γεώργιος λειτουργεί ως ανυψωτικός μοχλός, ως μαγνήτης του θείου ελέους, της ψυχικής ανάτασης, που προσφέρει τη δικαίωση.
H.M.