Έπεσαν υπερ πατρίδος το ’40, όμως τώρα μας… κοστίζει ακριβά η ταυτοποίησή τους!

on .

BOYLIARATES PESONTES

• Ανώνυμοι παραμένουν όσοι στρατιώτες ενταφιάστηκαν πρόσφατα στην Αλβανία, μετά τον εντοπισμό τους, λόγω κόστους της ταυτοποίησης!
Πρόσφατα θάφτηκαν στα στρατιωτικά νεκροταφεία Βουλιαρατών και Κλεισσούρας τα οστά 637 πεσόντων στο έπος του 1940. Οι πρώτοι 100 στους Βουλιαράτες (13-7-2018) και οι 573 στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας (12-10-2018), ενώ 7.976 είναι οι Έλληνες στρατιωτικοί, που πότισαν με το αίμα τους τη γη της Βορείου Ηπείρου το 1940-41.
Δείγματα DNA λήφθηκαν από τα συνεργεία του Στρατού, μετά την εκταφή των πρόχειρα θαμμένων οστών, σχεδόν στο ίδιο το πεδίο της μάχης Όλ απεστάλησαν στην Αθήνα, αλλά η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει και βρίσκεται σε αναμονή, που οφείλεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του κυκεώνα των «κωδικών» των πιστώσεων του δημοσίου.
Για 100.000 ευρώ!
Στις 100.000 ευρώ υπολογίζεται το κόστος για τα αντιδραστήρια, που απαιτούνται για να γίνει η επεξεργασία του DNA και η ταυτοποίηση των νεκρών. Μέχρι στιγμής από τους συναρμόδιους δεν έχει εγκριθεί η δαπάνη αυτή, που αν μη τι άλλο αποτελεί χρέος τιμής της Ελλάδας προς τα παλληκάρια, που φονεύθηκαν, πολεμώντας ηρωικά στο μέτωπο.
Στα δάκτυλα του ενός χεριού μετρώνται τα οστά, στα οποία υπάρχει μια καταγραφή ονόματος, που έχουν αφήσει οι Ιταλοί, που κατά τη δεκαετία του ’60 αναζήτησαν τους δικούς τους νεκρούς. Πολλά οστά πεσόντων είχαν ταξινομηθεί από αυτούς, αλλά στα περισσότερα η ένδειξη ήταν απλά «Άγνωστος Έλληνας».
H. M.