Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τιμά τον Κώστα Κρυστάλλη

on .

ALEKSHS IPPOKRATHS SENTELES GIANNHS 14 11 18

• Τις εκδηλώσεις για να τιμήσει τον Συρρακιώτη ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του, συνεχίζει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Σειρά παίρνουν τα Γιάννενα μετά από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε Συρράκο, Πρέβεζα και Αθήνα.
Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Όπως και οι προηγούμενες, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών.

Υψηλού επιπέδου εκδήλωση
Για μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση τιμής για τον Κ. Κρυστάλλη έκανε λόγο χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, προσκαλώντας το κοινό να την παρακολουθήσει, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων Ιπποκράτης Αλέξης χαρακτήρισε σπουδαία την εκδήλωση για τον «Σταυραετό της λογοτεχνίας», υπενθυμίζοντας τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις στο Συρράκο τον Ιούλιο, που ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της πολιτείας για ό,τι δεν έκανε για τον Κρυστάλλη. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων γιατί ενέσκηψε στο έργο του ποιητή, καθώς και την ομάδα τέχνης «βορείως», που ανέλαβε να αναδείξει το έργο και τη ζωή του Κ. Κρυστάλλη, προσεγγίζοντάς τα θεατρικά.

Το πρόγραμμα
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, εκτός από τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, περιλαμβάνει ομιλία από τη Συρρακιώτισσα, πρώην σύμβουλο φιλολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων Βούλα Σκαμνέλου με θέμα «Κρυστάλλινα περάσματα και διέξοδοι στον Κώστα Κρυστάλλη: Αγώνες για να μη μας “φάει ο κάμπος”», ενώ στη συνέχεια η εκπαιδευτικός Αμαλία Σούλτη θα απαγγείλει ποιήματα και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Μπισέλας θα διαβάσει αποσπάσματα από το πεζό έργο του ποιητή.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «…δι’ αυτόν τον προορισμόν…», από την Ομάδα Τέχνης «βορείως» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Πρόκειται για μια θεατροποιημένη προσέγγιση της ζωής και του έργου του ποιητή. Την εκδήλωση θα συντονίσει η εκπαιδευτικός Δήμητρα Εξάρχου - Τσουμελέκα και η είσοδος είναι ελεύθερη.