Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απορρίπτει τις προτάσεις Τσίπρα

on .

OIKOYMENIKO PATRIARXEIO

• Η προσπάθεια που είχε καταβάλλει ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να πείσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ορθότητα των προτάσεων της Κυβέρνησης για το μισθολογικό των κληρικών, αλλά και την καθιέρωση του όρου «θρησκευτική ουδετερότητα» στο Σύνταγμα έπεσε στο κενό. 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την Συνοδική Αντιπροσωπεία της Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τη διαφωνία του στα δύο θέματα. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει «δυσμενή μεταβολή» στα εργασιακά των κληρικών, το σχέδιο Τσίπρα – Ιερώνυμου για απομάκρυνση των ιερέων από τη μισθοδοσία του Δημοσίου, ενώ παράλληλα εκφράζει ενστάσεις για τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους και άλλα θέματα συνταγματικής αναθεώρησης. Για το θέμα της μισθοδοσίας, το ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητά «παραμονή των κληρικών στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και διατήρηση του ισχύοντος θεσμικού εργασιακού πλαισίου.
Για την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, μέσω της οποίας εισάγεται διάταξη που ορίζει ότι η ελληνική πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη», το Οικουμενικό Πατριαρχείο «εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του» για τις «νομικές συνέπειες» ως προς τη θέση της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα.
Και επισημαίνει ότι μια τέτοια αναθεώρηση θα υπονόμευε τον διεθνή ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ακόμα, το Φανάρι ζητά να μην απαλειφθεί από το άρθρο 21 του Συντάγματος η φράση ότι η οικογένεια «αποτελεί θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους», υποστηρίζοντας ότι «ο ευλογημένος ούτος θεσμός αποτελεί βασικό κύτταρο του γένους, χρήζει δε ρητής συνταγματικής προστασίας.
Με ανακοίνωσή της η Ν.Δ., τονίζει πώς «απόπειρες αμφισβήτησης του κύρους του δεν έχουν καμία τύχη και στρέφονται τελικά εναντίον εκείνων που τις επιχειρούν».