ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ: Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Εκπαιδευτήρια «Γείτονα»

on .

EKPAIDEYTHRIA GEITONA1

Με μια σειρά πρωτοποριακών και καινοτόμων προγραμμάτων με τον γενικό τίτλο «Βιβλιοδρομίες 2018», τα γνωστά «Εκπαιδευτήρια Γείτονα» στη Βάρη Αττικής διαμορφώνουν ένα από τα μοναδικά στην Ελλάδα προγράμματά τους με βάση την εκπαιδευτική φιλοσοφία: «Διαπαιδαγωγούμε τον ελεύθερο Έλληνα των ανοιχτών οριζόντων ευρωπαϊκών και οικουμενικών». 

Όπως δηλώνει στον «Π.Λ.» ο ιδρυτής τους διακεκριμένος Ηπειρώτης Βελλαΐτης Σχολάρχης κ. Ελευθέριος Γείτονας «τη φιλοσοφία αυτή την έχουμε ενστερνιστεί τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι μαθητές μας και οι γονείς τους. Γι’ αυτό διακηρύττουμε ότι είμαστε: ‘Σχολείο με Ελληνοκεντρική δυναμική, ευρωπαϊκή διάσταση και παγκόσμια προοπτική’».
Όπως τόνισε ο κ. Γείτονας, με τις «Βιβλιοδρομίες» εξασφαλίζονται για τα παιδιά συνθήκες δροσοβόλου πνευματικής εγρήγορσης, ανατροφοδοτούμενου εμπλουτισμού των γνώσεων και ανάπτυξης του προφορικού και γραπτού λόγου και της ικανότητας κατανόησης κειμένων.
Τα προγράμματα που υλοποιούνται είναι:
• Οι Μαθητικοί Αγώνες Αρχαίου Θεάτρου
• Οι Εμπειρίες Συγκομιδής Καρπών
• Οι Λογοτεχνικές Περιπλανήσεις
• Η προκήρυξη διαγωνισμών στους τομείς του Γραπτού Λόγου (πεζού και ποιητικού στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική γλώσσα), της Ρητορικής, των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών, της Χημείας και της Βιολογίας, της Πληροφορικής, της Ρομποτικής, του Προγράμματος Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας (ΠΡ.Α.ΕΡ.ΕΜ)
Όπως ανέφερε ο κ. Γείτονας πέρα από τα παραπάνω προγράμματα υπάρχουν και τα Προγράμματα ΟΙΚΟΔΕΣΜΟΣ μεταξύ των οποίων εντάσσονται τα:
• ΟΙΚΟ – ΟΙΚΟ – ΟΔΑ (Οικονομική και Οικολογική Οδήγηση Αυτοκινήτου)
• ΣΥΝΕΙΔ- ΑΝΑ (Συνειδητοί Αναγνώστες)
• Προσεγγίζοντας την Αρχαία Αθήνα (μια αθηναϊκή οικογένεια τότε και σήμερα)
• Το Γενεαλογικό μου δέντρο
• Καλοκαιρινοί Περιηγητές
• Χριστουγεννιάτικες διακοπές
• Πασχαλινές διακοπές
Αυτή η πολυποίκιλη πανδαισία προγραμμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις και εξασφαλίζει το γνωστικό υπόβαθρο στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα να διακρίνονται όχι μόνο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και στις Εξετάσεις του ΙΒ DP προγράμματος.
Σημειώνεται ότι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018 το 52,6% των μαθητών πέτυχε βαθμολογία πάνω από 15.000 μόρια, έναντι του Πανελληνίου Δείκτη που είναι 21,9%.
Το 38,5% των μαθητών πέτυχε βαθμολογία από 16.000 μόρια και πάνω έναντι του 15,7% που είναι ο Πανελλήνιος Δείκτης.
Το 23,1% των μαθητών πέτυχε βαθμολογία πάνω από 17.000 μόρια, έναντι του 9,5% του Πανελληνίου Δείκτη. Και το 9% των μαθητών πέτυχε βαθμολογία πάνω από 18.000 μόρια, έναντι του 3,8% του Πανελληνίου Δείκτη.
Όσον αναφορά τις Παγκόσμιες Εξετάσεις του ΙB DP οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ απόκτησαν δίπλωμα με μέσο όρο βαθμολογίας 35 στα 45, έναντι του Παγκόσμιου Δείκτη που ο μέσος όρος απόκτησης του διπλώματος είναι 29,8 στα 45.
Όπως τονίζει ο Σχολάρχης στον «Π.Λ.» αυτή η πρόοδος, αυτός ο υψηλός δείκτης ακαδημαϊκών επιτυχιών και ανθρωπιάς είναι γέννημα και θρέμμα του υψηλού δείκτη συνεργασίας, των οραμάτων και των στοχασμών του συνόλου των διδασκόντων στα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟ­ΝΑ.
Πιστεύω βαθιά, τονίζει ο κ. Γείτονας, ότι με τις ιδέες και τις προτάσεις όλων μας θα κρατήσουμε αναμμένες όχι μόνο τη δάδα των Βιβλιοδρομιών, αλλά και τις δάδες όλων των Προγραμμάτων με τα οποία γινόμαστε οργοτόμοι, φυτευτές και ανιχνευτές του μέλλοντος των παιδιών μας.
Έτσι μόνο θα δικαιώσουμε τον Νικηφόρο Βρεττάκο που λέει: «Γίνεται κάποια στιγμή να καλύπτει ο ένας άνθρωπος τον άλλο με φως. Είναι το βλέμμα της αγάπης στο άπειρο».