Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η επέτειος Απελευθέρωσης της Κόνιτσας

on .

APELEYTHERWSH KONITSAS

• Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα εορταστεί αύριο η επέτειος απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τον οθωμανικό ζυγό στις 24 Φεβρουαρίου 1913.
Την ημέρα εκείνη ο Λοχαγός Παπανικολάου Δημήτριος, Διοικητής του 1ου Τάγματος του 22ου Σώματος Πεζικού, αφού το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισε νικηφόρα τον Τζαβήτ Πασά στην περιοχή της Μόλιστας, εισήλθε ως απελευθερωτής στην Κόνιτσα. Τον υποδέχτηκε ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδων Βλάχος, επικεφαλής κλήρου και λαού στην είσοδο της πόλης, στη θέση «Άη Γιάννης», όπου σήμερα έχει διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος και τοποθετήθηκαν οι προτομές των δύο ανδρών.
Κατά τη διάρκεια του φετινού εορτασμού, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου τότε Μητροπολίτου Βελλάς και Κονίτσης και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- Σήμερα, Σάββατο: στις 7 μ.μ. επετειακό μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές», επετειακά τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων Δήμου Κόνιτσας και συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ΣΣ.
- Αύριο, Κυριακή: 7:30 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, 10:15 Δοξολογία, 10:40 Μετάβαση στο Δημαρχείο, 11 π.μ. χαιρετισμός του Δημάρχου Κόνιτσας Ανδρέα Ζ. Παπασπύρου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας, φιλόλογος – ερευνητής με θέμα «Σύγχρονες μορφές εφαρμοσμένου πατριωτισμού». Στις 11:45 μετάβαση στη θέση «Άη – Γιάννης». Θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Επισκόπου Βελλάς και Κονίτσης Σπ. Βλάχου.

«Η Ήπειρος του ασημιού»
Έκθεση με θέμα «Η Ήπειρος του ασημιού» θα παρουσιαστεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωσή της.
Τα εγκαίνιά της θα γίνουν αύριο, Κυριακή, ώρα 12.45. Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Κόνιτσας και το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων (Συλλογή Φώτη Ραπακούση) και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου.
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου, η ασημουργική τέχνη αποτέλεσε μία από τις χαρακτηριστικότερες χειροτεχνίες του Ηπειρωτικού χώρου. Τα εργαστήρια των Ιωαννίνων και των Καλαρρυτών ήσαν από τα πλέον γνωστά, καθώς ανέδειξαν σπουδαίους τεχνίτες του ασημιού, τα έργα των οποίων κοσμούν σήμερα εκκλησιαστικά μνημεία και μουσεία και ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα εργαστήρια αναπτύχθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας. Σημείο αναφοράς αποτελεί το χωριό Πάδες στην κοιλάδα του Αώου, καθότι στο συγκεκριμένο οικισμό η αργυροτεχνία ασκήθηκε, ανελλιπώς, για περισσότερο από έναν αιώνα. Η έκθεση αφιερώνεται στους αργυροχόους των Πάδων.