Η αρχαία Δωδώνη… ταξιδεύει ως την Καλαβρία της Ιταλίας!

on .

DODONAIOS ITALIA AFISA 6 3 19

• Ένα μεγάλο… ταξίδι στη γειτονική Ιταλία πραγματοποιεί η αρχαία Δωδώνη, ευρήματα της οποίας θα εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο της Καλαβρίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους λάτρεις της ιστορίας να γνωρίσουν το φημισμένο ιερό και πολιτικό κέντρο των Ηπειρωτών, το μαντείο του Δία και της Διώνης με την οικουμενική ακτινοβολία, στο οποίο έρχονταν προσκυνητές ακόμα και από τη Μεγάλη Ελλάδα.
Όλα αυτά στο πλαίσιο έκθεσης που θα φιλοξενηθεί από αύριο και για τρεις μήνες, έως τις 30 Μαΐου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρηγίου (Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria). Τίτλος της, «Ιl Santuario di Dodona e la Magna Grecia». Η έκθεση αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου με το Πανεπιστήμιο του Salerno και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Δωδώνη και Μεγ. Ελλάδα
Μέσω της έκθεσης που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στο Μουσείο της Καλαβρίας γίνεται η παρουσίαση της σημασίας των πολύχρονων και πολύμορφων σχέσεων του ιερού και του μαντείου της Δωδώνης και της Ηπείρου με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, από τον αποικισμό, τον Αλέξανδρο Α΄, τον Μολοσσό, τον Πύρρο και το Κοινό των Ηπειρωτών έως τον Οκταβιανό Αύγουστο και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως αυτές τεκμηριώνονται ιστορικά από την αρχαία γραμματεία, τα αρχαιολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες.
Ας σημειωθεί ότι η έκθεση, με επίκεντρο τη Δωδώνη, θα περιλαμβάνει αντικείμενα και των συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, ορισμένα εκ των οποίων είναι σπάνια και άγνωστα, τα οποία θα εκτεθούν, για πρώτη φορά, σε συνάρτηση με τα προερχόμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Σε δύο ενότητες…
Η έκθεση οργανώνεται σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στο Ιερό και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με έμφαση στην φηγό και τα χρηστήρια ελάσματα, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην έκθεση αντικειμένων σχετικών με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας που μνημονεύονται στα κείμενα των χρηστηρίων ελασμάτων και βρίσκονται στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου.
Τα αντικείμενα αυτά, κυρίως αγγεία, ειδώλια και μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα, θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, εγκαταστάσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου, στο οποίο φυλάσσονται, όπως είναι γνωστό, οι δύο περίφημοι χάλκινοι ανδριάντες των πολεμιστών.
Ο Κων/νος Σουέρεφ
Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κων/νος Σουέρεφ, η έκθεση με τίτλο «Dodona. L’ oracolo di Zeus e la Magna Grecia» στο Μουσείο της Καλαβρίας προτείνει στο κοινό το ιερό και το μαντείο του Δία και της Διώνης στη Δωδώνη, πόλο έλξης για προσκυνητές από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, την Αττική, την Πελοπόννησο, τις αποικίες της Κορίνθου (Αμβρακία, Κέρκυρα), από τη Μεγάλη Ελλάδα (Θούριοι, Τάρας, Μεταπόντιον, Ηράκλεια, Κρότων, Σύβαρι, Καυλονία, Λοκροί, Ρήγιο, Μέδμας, Ιππώνιο, Λάος, Ελέα, Ποσειδωνία, Κύμη), τη Σικελία (Συρακούσες) και άλλες περιοχές.
Τα αντικείμενα που επελέγησαν για την έκθεση προέρχονται αφενός από τις ανασκαφές στη Δωδώνη και ανήκουν στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, αφετέρου από τις ανασκαφές στις αρχαίες θέσεις της Κάτω Ιταλίας. Σύμφωνα με τον κ. Σουέρεφ, «τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα τεκμηριώνουν στοιχεία της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας αναφορικά με τη φήμη και την ακτινοβολία που απέκτησε το ιερό της Δωδώνης στο πανελλήνιο και στην τότε οικουμένη, ιδιαίτερα στη Δύση, τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία».
Όπως σημειώνει καταλήγοντας, «η έκθεση αυτή φέρνει ξανά κοντά Έλληνες και Ιταλούς, τιμώντας την προαιώνια «συγγένεια» και «φιλία», μας προσκαλεί να συμμετέχουμε στις πολιτιστικές ιδιομορφίες της Δωδώνης και της Ηπείρου. Παράλληλα, μπορούμε να θεωρήσουμε τα εκθέματα ως υλικές μαρτυρίες του παρελθόντος, και ως εφαλτήριο για να γνωρίσουμε από κοντά το σημερινό τοπίο».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ