«Χάσμα» χωρίζει τους πρόσφυγες από την Ηπειρώτικη κοινωνία!

on .

PROSFYGES

• Άνθρωποι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους, βρέθηκαν εκόντες – άκοντες στην Ελλάδα, σε μία χώρα πολύ «ξένη» προς αυτούς, ως προς τον τρόπο ζωής, τις παραδόσεις, τα ήθη και είναι φυσικό σήμερα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οι ίδιοι ως προς την προσαρμογή τους, ενώ η τοπική κοινωνία δυσκολεύεται στο να τους αποδεχτεί!

Ο λόγος για τους χιλιάδες Σύριους κ.λ.π. πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή που ήρθαν και ζουν σήμερα και στα Γιάννενα, οι οποίοι έχουν αφεθεί ουσιαστικά ανεξέλεγκτοι, είτε εντός των δομών φιλοξενίας, είτε εκτός αυτών. Την κύρια ευθύνη γ’ αυτή την κατάσταση φέρουν οι διάφορες ΜΚΟ που είναι σαφές ότι δεν ασχολούνται όσο πρέπει και όσο οφείλουν και σε δεύτερο επίπεδο η ελληνική Πολιτεία.
Τα προβλήματα που προκαλούνται από την παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας είναι ποικίλα. Συχνά δε, έχουν να κάνουν με τη μεγάλη διαφορά κουλτούρας ανάμεσα σ’ αυτούς και στους Έλληνες πολίτες. Ενδεικτικό ως προς αυτό το τελευταίο είναι περιστατικό που αφηγείται με επιστολή του στον «Π.Λ.» αναγνώστης μας, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει τη ανωνυμία του.
Απαράδεκτη συμπεριφορά
Όπως αναφέρει ο Α.Ζ., απαράδεκτη ήταν πρόσφατα η συμπεριφορά Σύριου πρόσφυγα που έχει εγκατασταθεί με τις… τέσσερις συζύγους του στο Νεοχώρι Ζίτσας. Συγκεκριμένα, περιγράφει το ακόλουθο περιστατικό:
«Απαράδεκτη συμπεριφορά Σύριου πρόσφυγα μετανάστη στο Κατάλυμα Νεοχωρίου Ζίτσας, καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω …κύριος, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, έκλεισε για μία ολόκληρη νύχτα, έξω από το κατάλυμα, μία -πιθανόν- εκ των τεσσάρων συζύγων του. Την τιμωρηθείσα απ’ τον σύζυγό της κυρία, βρήκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης χωριανοί, που την αντίκρισαν «μαζεμένη» απ’ το κρύο και κατατρομαγμένη, σε μία γωνιά του πρώην Δημοτικού Σχολείου!
Αγανακτισμένοι οι χωριανοί, τονίζουν τα εξής: «Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν στην πατρίδα τους οι κύριοι αυτοί. Όμως, οφείλουν να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό, στον τόπο και τον χώρο που τους φιλοξενεί»!... Ας το έχουν, λοιπόν, αυτό υπόψη τους οι υπεύθυνοι, γιατί οι χωριανοί, σε περίπτωση που ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό, με λύπη τους, θα ζητήσουν την απομάκρυνσή τους. Και δεν είναι ούτε σωστό, ούτε ανθρώπινο, με αιτία την απάνθρωπη συμπεριφορά ενός, να κηρυχθούν όλοι ως ανεπιθύμητοι!».