Έρχεται το Διεπιστημονικό Συμπόσιο Αρχαίας Δωδώνης

on .

njnj

• Το 2ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο Αρχαίας Δωδώνης διοργανώνουν o Δήμος Δωδώνης, το Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης “S.H. Foulkes” (Ι.Ο.Α.Φ. – μέλος EGATIN), η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Το θέμα του Συμποσίου είναι: «Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική – Αναλυτική σκέψη. Οι Ασυνείδητες Ομαδικές Δυναμικές στην Αρχαιότητα και σήμερα».
Οι εργασίες του Συμποσίου θα λάβουν χώρα στη Δωδώνη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, με Επίτιμο Ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Ψυχιατρικής και τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, κ. Νικόλαο Τζαβάρα.
Με αφετηρία το σύνθετο ρόλο του ιερού της Δωδώνης κατά την ελληνική αρχαιότητα, το Συμπόσιο στοχεύει στην αναζήτηση συνδέσεων της Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική-Αναλυτική Σκέψη, με επίκεντρο τις ασυνείδητες ομαδικές δυναμικές στην Αρχαιότητα και σήμερα.
Φέτος, το επιστημονικό ενδιαφέρον θα εστιαστεί σε όμοιες και διαφορετικές μορφές ασυνείδητων ομαδικών δυναμικών και διεργασιών κατά την ελληνική αρχαιότητα και τη σημερινή εποχή. Για παράδειγμα, πως ήταν οι σχέσεις δασκάλων και μαθητών τότε και τώρα; Οι απαγορεύσεις των γονέων; Οι φόβοι για τους πολέμους και τις φυσικές καταστροφές ή τον θάνατο; Ποια σημασία είχαν κι έχουν οι εορτές και οι πανηγύρεις; Πως λειτουργούσαν ή λειτουργούν οι συλλογικές εμπειρίες στη θρησκεία, στο θέατρο, στην πολιτική ζωή;
Το πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει σύντομες εισηγήσεις Ομαδικών Αναλυτών, Αρχαιολόγων και Ιστορικών, καθώς επίσης Ομάδες βιωματικής συμμετοχής και συζήτησης. Το Συμπόσιο είναι ανοιχτό στο ενδιαφερόμενο κοινό, χωρίς κόστος συμμετοχής.
•Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: www.dodoni.gr/symposium&www.ioaf.eu/dodoni-symposium