Αναβρασμός στα Μάρμαρα για το Κληροδότημα «Χαρ. Θώμου»

on .

MARMARA KLHRODOTHMA THOMOY

• Αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα Μάρμαρα με «αιχμή του δόρατος» το καθεστώς διαχείρισης του Κληροδοτήματος «Χαρ. Θώμου», η οποία γίνεται απόπειρα να τροποποιηθεί από την Επιτροπή που το διοικεί με προσφυγή στο Εφετείο Ιωαννίνων.
Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, σε έκτακτο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μαρμάρων ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Πρόεδρό της και Πρόεδρο του Κληροδοτήματος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση που οδήγησε στην αποχώρησή του. Ωστόσο, το υπόλοιπο Τοπικό Συμβούλιο φέρεται αποφασισμένο να διαφυλάξει τη βούληση του διαθέτη, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα εδώ και 50 χρόνια.
Αναλυτικά για το θέμα γράφει ο τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.» Χάρης Λεοντάρης, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Μαρμάρων και της Επιτροπής Διαχείρισης του Κληροδοτήματος «Χαρ. Θώμου», ζητώντας παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων.

Θυελλώδης συνεδρίαση
Ο κ. Λεοντάρης σημειώνει τα ακόλουθα σχετικά με την προσπάθεια της σημερινής Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος «Χαρ. Θώμου» στα Μάρμαρα να τροποποιήσει το καταστατικό του:
«Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, ύστερα από αίτηση τεσσάρων Τοπικών Συμβούλων έγινε έκτακτο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μαρμάρων. Ζητούσαν να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Κληροδοτήματος «Χαρ. Θώμου», γιατί η Διαχειριστική Επιτροπή προσέφυγε στο Εφετείο Ιωαννίνων για κάποιες τροποποιήσεις και διασαφηνίσεις του Κληροδοτήματος.
Η συνεδρίαση, παρουσία και πολλών συγχωριανών, υπήρξε θυελλώδης, με σκληρές αντιπαραθέσεις και πολλές αποκαλύψεις.

Διαπιστώθηκε ότι η Διαχειριστική Επιτροπή εδώ και χρόνια υφίσταται παράνομα, αφού ο Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Μαρμάρων δεν συμμετέχει, αν και το απαιτεί ο Ευεργέτης. Επικαλείται ως λόγο ο Πρόεδρος ότι πριν από χρόνια ένας άλλος Δ/ντής είχε αρνηθεί να συμμετέχει. Επίσης ο ιερέας που φέρεται να υπογράφει την προσφυγή κατά τον μήνα Οκτώβριο, έχει φύγει από το χωριό από τον Ιούλιο και δεν έχει κληθεί ο νέος ιερέας για την αντικατάστασή του. Αλλά και οι προτεινόμενες αλλαγές στη Διαθήκη δεν βασίζονται σε κάποιο νόμο ή έγγραφο του Δήμου ή της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας.
Στα ερωτήματα των Συμβούλων και του κόσμου ο Πρόεδρος βρέθηκε σε απόλυτη αμηχανία και προτίμησε να ακολουθήσει μια απαράδεκτη τακτική με χυδαιότητες, με απειλές, με αναφορές σε ακατανόητα πράγματα. Και το αποκορύφωμα του παραλογισμού ήταν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι «δεν ήταν συνεδρίαση κανονική»!
Πρόκειται για μια πρακτική πρωτόγνωρη για το χωριό, προσβλητική για τους κατοίκους, με πολλά ερωτηματικά για τη λειτουργία του Κληροδοτήματος.
Δημόσια αρκούμαι να αποδώσω αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά του Προέδρου σε γνωστική ανεπάρκεια, σε διοικητική απειρία και σε μη αίσθηση ευθύνης.
Παρά την αποχώρηση του Προέδρου τα υπόλοιπα μέλη του Τ.Σ. συνέχισαν την συζήτηση και αποφάσισαν:
α) Να ζητήσουν από τη Διαχειριστική Επιτροπή να ακυρώσει την προσφυγή στο Εφετείο, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 20 Νοεμβρίου του 2019.
β) Να αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα της Διαχειριστικής Επιτροπής με τον διορισμό των νομίμων μελών, που είναι ο νέος ιερέας και ο Δ/ντής του σχολείου.
γ) Να ζητήσουν από τον Δήμο νομική υποστήριξη στο Εφετείο, ώστε να συνεχίσει το Κληροδότημα να λειτουργεί σύμφωνα με τη βούληση του Διαθέτη, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και πενήντα χρόνια.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και αγανάκτηση στους συγχωριανούς με τα τεκταινόμενα. Αλλά και σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται από την όλη στάση του Προέδρου, ο οποίος φέρεται «ως άβουλο όργανο» κάποιων. Ίσως να φταίει και η ιδεοληπτική εμμονή του, αφού έδειξε να μιμείται και να ενεργεί κατά τη συνεδρίαση ως μαθητής του Πολάκη! Γι’ αυτό ταιριάζει ως απάντηση το «αιδώς Αργείοι».
Εκτιμώ ότι για την εύρυθμη λειτουργία του Κληροδοτήματος «Χ. Θώμου» θα πρέπει άμεσα να επέμβει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα από τη Διαθήκη. Διαφορετικά η προσφυγή στον Εισαγγελέα θα είναι μονόδρομος, γιατί οι «τσαμπουκάδες» και οι «καρεκλομανίες» κάποιων δεν περνάνε στην εποχή μας».