ΡΕΝΑ ΜΟΡΦΗ: Οι συναυλίες είναι για μένα ιεροτελεστία…

on .

MORFH RENA

«Το μονό που έχει σημασία στις ζωντανές εμφανίσεις είναι η ένωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε έναν κοινό χώρο. Είναι μια ιεροτελεστία για μένα να καταφέρω να συγχρονιστώ με τον καθένα ξεχωριστά», τονίζει η δημοφιλής ερμηνεύτρια Ρένα Μόρφη, γνωστή και μέσω του alter ego της ως Σούλη Ανατολή, η οποία έρχεται στα Γιάννενα προκειμένου να εμφανιστεί αύριο, Παρασκευή στη Μουσική Σκηνή του Πολυχώρου Αγορά.
Μιλάει επίσης στον «Π.Λ.» για το νέο δίσκο που ετοιμάζει, για το πώς «μετράει» την επιτυχία, αλλά και για την ταινία «Φαντασία» του Αλέξη Καρδαρά στην οποία πρωταγωνιστεί υποδυόμενη μία... τραγουδίστρια!

Η συνέντευξη
• Tι νέο κουβαλάει η Ρένα Μόρφη, στις -μουσικές- της αποσκευές κατά τη φετινή της επίσκεψη στα Γιάννενα;

Σ’ αυτή την παράσταση παρουσιάζουμε αρκετά από τα τραγούδια του πρώτου δίσκου όπως το «Όταν σου χορεύω» και τη «Μαχαιριά», τις πρόσφατες κυκλοφορίες όπως το «θ’ ανέβω να σε βρω» και το πολύ καινούριο «Σ’ έλεγα Αγάπη μου». αλλά και ακυκλοφόρητα τραγούδια που θα βρίσκονται στην επόμενη δουλειά που θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες. Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν μπορούν να λείπουν τραγούδια που μας έχουν επηρεάσει από το κλασικό λαϊκό και ισπανόφωνο ρεπερτόριο, από Ζαμπέτα μέχρι Buena Vista Social Club, φιλτραρισμένα πάντα από τη δική μας ματιά.

• Είσαστε σε διαδικασία ετοιμασίας νέου CD, του δεύτερου προσωπικού σας. Με τον καινούριο αυτό δίσκο αισθάνεστε πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιo στη διαδρομή σας;

Φυσικά, είναι άλλος ένας σταθμός για μένα, ένας τρόπος να εκφράσω το πού βρίσκομαι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο συναισθηματικά και καλλιτεχνικά. Δεν πρόκειται όμως τόσο για ένα διαφορετικό κεφάλαιο γιατί ο δεύτερος δίσκος έχει συνοχή με τον πρώτο. Πρόκειται για το επόμενο εξελιγμένο βήμα.

• Μετά από ένα πετυχημένο πρώτο δισκογραφικό βήμα ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για σας τώρα που ετοιμάζεστε να κάνετε το επόμενο;

Να μην πέσω στην παγίδα να αντιγράψω τον εαυτό μου. Δε θέλω να μπω στη διαδικασία της επανάληψης μιας επιτυχημένης συνταγής και να κάνω παρόμοια τραγούδια, ας πούμε. Διατηρώ φυσικά το προσωπικό μου στίγμα, αλλά θέλω να τολμήσω να πάω παραπέρα και πιστεύω πως το «Σ’ έλεγα Αγάπη μου» που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες είναι η απόδειξη, αφού πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό.

• Τι αποκομίζετε από τις ζωντανές μουσικές συναντήσεις με το κοινό όπως η επικείμενη στον Πολυχώρο Αγορά, στα Γιάννενα και τι μετράει για σας πιο πολύ σ’ αυτές; Ο αριθμός των ακροατών, οι αντιδράσεις τους ή κάτι άλλο;

Το μονό που έχει σημασία στις ζωντανές εμφανίσεις είναι η ένωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε έναν κοινό χώρο. Είναι μια ιεροτελεστία για μένα να καταφέρω να συγχρονιστώ με τον καθένα ξεχωριστά και όλοι μαζί να εκπέμψουμε μια ενέργεια που στο τέλος της παράστασης θα μας έχει κάνει λίγο πιο χαρούμενους από πριν. Αυτός είναι ο σκοπός της ψυχαγωγίας για μένα, το να φεύγουμε όλοι με γλυκεία γεύση. Και αναλαμβάνω κάθε φορά αυτή την ευθύνη με τεραστία χαρά.

• Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής διακίνησης της μουσικής, του youtube, του Spotify κλπ. Ασχολείστε με τα «χτυπήματα» ή τις θεάσεις που έχουν τα τραγούδια σας, που είναι εξάλλου σήμερα το μέτρο της επιτυχίας;

Από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλος τρόπος, οφείλουμε να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή. Δε μετρώ την επιτυχία έτσι όμως. Αυτό που με νοιάζει είναι να επικοινωνήσω ένα τραγούδι όσο πιο πολύ μπορώ ώστε να το μάθεις και να το τραγουδάμε μαζί στις συναυλίες (γέλια)!

• Πώς ήταν ως εμπειρία η συμμετοχή σας στην ταινία «Φαντασία» του Αλέξη Καρδαρά, όπου βρεθήκατε δίπλα σε ορισμένους από τους καλύτερους ηθοποιούς της εποχής μας;

Ήταν φυσικά ανεπανάληπτη εμπειρία για μένα, μιας και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή και μάλιστα ως ηθοποιός, κάτι που δεν είχα ξανακάνει εκ των πραγμάτων. Εντυπωσιάστηκα με το πόσο γενναιόδωροι ως προς το ταλέντο τους ήταν όλοι οι συνεργάτες μου απέναντί μου, από τον σκηνοθέτη μέχρι τους συμπρωταγωνιστές. Κανένας δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι με ανταγωνίζεται ή ότι δεν με εκτιμά το ίδιο, αφού δεν είμαι επαγγελματίας ηθοποιός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και συντέλεσε κατά πολύ στο συνολικό αποτέλεσμα της ερμηνείας μου.

• Η «Φαντασία» μας μεταφέρει στα μπουζούκια των αρχών της δεκαετίας του ‘90, σε μία εποχή με πολύ διαφορετική κουλτούρα και μουσικό λαιφστάιλ από σήμερα. Έχετε σκεφτεί πώς θα ήταν αν ξεκινούσατε τότε την καριέρα σας, δηλαδή 25 χρόνια πριν;

Ναι, το έχω σκεφτεί, θα ήταν φοβερά (γέλια)! Δυστυχώς ή ευτυχώς η δική μου γενιά δεν έζησε τίποτα από την αφθονία των 90ς και στάθηκα πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να ζήσω ως τραγουδίστρια αυτή τη δεκαετία, έστω και εικονικά!