«Τα Γιάννενα γνωρίζουν θεατρική άνθηση…»!

on .

DIAKOPOYLOY GEORGIA

• «Τα Γιάννενα γνωρίζουν θεατρική άνθιση τα τελευταία χρόνια. Γίνονται πολύ ωραίες δουλειές και το κοινό αυξάνεται και νομίζω πως και οι ίδιοι οι Γιαννιώτες το απολαμβάνουν ως εξέλιξη στην πόλη», τονίζει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Γεωργία Διακοπούλου.
Αφορμή για τη συζήτησή μας είναι η παράσταση «Δύο Θεοί» που παρουσιάζεται με επιτυχία αυτή την περίοδο στο Θέατρο Έκφραση, την οποία η Γεωργία έχει σκηνοθετήσει ενώ παράλληλα κρατάει κι έναν από τους ρόλους της. Μιλάει λοιπόν στον «Π.Λ.» για το ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας έργο του Λένου Χρηστίδη που ανεβάζει, για την ανθρώπινη ματαιοδοξία που πραγματεύεται αυτό, αλλά και για τη σκηνοθετική της εμπειρία.

Η συνέντευξη

• Γεωργία, με ποια κριτήρια επέλεξες να ανεβάσεις με τη δική σου σκηνοθετική ματιά το έργο «Δύο Θεοί» του Λένου Χρηστίδη;

Ο Λένος Χρηστίδης είναι ένας συγγραφέας που εκτιμώ πολύ, με ξεχωριστή γραφή και που η ματιά του, ο σαρκασμός και το χιούμορ του ταιριάζουν με τη δική μου οπτική. Οι «Δυο Θεοί» ανήκουν στα πολύ γοητευτικά, κατά τη γνώμη μου, έργα που μιλάνε με ανάλαφρο κι ανεπιτήδευτο τρόπο για ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχή της ύπαρξής του. Βάζει απέναντί σου ολόκληρη την ελαττωματική σου ύπαρξη και με αυτόν τον τρόπο, αν είσαι λίγο ανοιχτός, μπορείς να γελάσεις με αυτό που είσαι, αλλά και να αναθεωρήσεις πολλά για σένα και τον κόσμο. Ήρθαν άνθρωποι και μας είπαν: «δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι» και αυτό ήταν το καλύτερο χειροκρότημα. Πρόκειται για μια υπέροχη κωμωδία που θεώρησα ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε, καθώς όλοι οι συντελεστές αφοσιώθηκαν και δούλεψαν ακούραστα.

• Πρόκειται για παράσταση που έχει ως κεντρικό άξονα την ανθρώπινη ματαιοδοξία και την παραποίηση της ιστορίας. Πόσο επίκαιρη θεωρείς πως είναι στις μέρες μας;

Η ματαιοδοξία είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για ωραία και άσχημα πράγματα. Εξαρτάται από το τί θα επιλέξεις. Μπορείς να επιλέξεις να κάνεις εκτρώματα για να την ικανοποιήσεις, όπως έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και όπως συμβαίνει και στις μέρες μας σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Το θέμα της παραποίησης της ιστορίας είναι ένα μεγάλο ζήτημα και πάντα επίκαιρο καθώς έχει να κάνει με την αναζήτηση της αλήθειας. Νομίζω πως την αλήθεια δε θα μπορέσουμε ποτέ να τη μάθουμε, γιατί όπως λέει κι ο Χρηστίδης, πώς ξέρουμε αν ο εκάστοτε ιστορικός δε διέσωσε ό,τι ταίριαζε στον αυτοκράτορά του, στο φίλο του ή στο σκύλο του...

• Tελικά, υπάρχει κάτι που ενδέχεται να καταστρέψει τον δικό μας κόσμο σήμερα και τι είναι αυτό;

- Ο δικός μας κόσμος πιστεύω πως εκτός από την προφανή καταστροφική επιλογή λάθος ηγετών, ζει και μια άλλου είδους καταστροφή, πιο αργή, πιο ύπουλη: την απομάκρυνσή του από τη φύση και το συναίσθημά του. Αυτά τον οδηγούν στην αναζήτηση ικανοποίησης σε λάθος δρόμους και όταν είσαι μακριά από τον εαυτό σου και βρίσκεις και άλλους με την ίδια «ασθένεια», είναι εύκολο να κάνεις και εγκλήματα.

• Στην παράσταση έχεις διπλό ρόλο, της σκηνοθέτη και της ηθοποιού. Ποιο από τα δύο είναι πιο δύσκολο ή αν θέλεις πιο απαιτητικό;

Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία, ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι πιο απαιτητικός, καθώς έχεις αμέτρητες αρμοδιότητες και όλη την ευθύνη. Για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα πρέπει να συνδυαστούν πολλά και ο σκηνοθέτης καλείται να παίξει το ρόλο του ενορχηστρωτή, ώστε να βγει ισορροπημένη η σύνθεση. Στο συγκεκριμένο έργο έπρεπε να τα συνδυάσω, αλλά με τη συμβολή του βοηθού σκηνοθέτη Γιάννη Παπαγεωργίου και του θιάσου, νομίζω πως κάναμε καλή δουλειά. Εξάλλου, ο ρόλος της κυρίας Σίγμα που υποδύομαι είναι πολύ διασκεδαστικός και τώρα πια περνάω πολύ ωραία μαζί της στις παραστάσεις.

• Από την πορεία σου στα θεατρικά πράγματα της πόλης τι εντυπώσεις έχεις αποκομίσει για τους Γιαννιώτες και τη σχέση τους με το θέατρο;

-Τα Γιάννενα γνωρίζουν θεατρική άνθιση τα τελευταία χρόνια. Γίνονται πολύ ωραίες δουλειές και το κοινό αυξάνεται και νομίζω πως και οι ίδιοι οι Γιαννιώτες το απολαμβάνουν ως εξέλιξη στην πόλη. Ακόμα βέβαια βλέπουμε να γεμίζουν παραστάσεις που έρχονται από αλλού μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένα μεγάλο όνομα και όχι επειδή είναι καλή η παράσταση, αλλά είναι θέμα χρόνου να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη στις ντόπιες παραγωγές, καθώς ο θεατής που θα έρθει αναγνωρίζει τελικά ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν και φεύγει ικανοποιημένος και γεμάτος.

• Ποιο είναι για σένα το «μέτρο» επιτυχίας μίας παράστασης; Τα εισιτήρια που κόβει, οι καλές κριτικές ή κάτι άλλο;

Έχει πολλά επίπεδα η επιτυχία. Αρχικά πρέπει να είμαστε εμείς ικανοποιημένοι, να νιώθουμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό χωρίς εκπτώσεις. Έπειτα, πρέπει να δεις αν αυτό που έφτιαξες «μιλάει» και σε άλλους. Προσωπικά, δε θέλω να κάνω πράγματα που αρέσουν μόνο σε μένα, θέλω αυτό που κάνω να αφορά και άλλους, να βρίσκω δρόμους επικοινωνίας μέσω του θεάτρου, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει συμβιβασμούς. Οι κριτικές είναι πάντα ευπρόσδεκτες και ανάλογα εκτιμώνται. Μπορεί μια κριτική να μην με επηρεάσει σε τίποτα, αλλά απ΄ την άλλη μπορώ να αλλάξω κάτι σε μια παράσταση αν θεωρήσω ότι μια κριτική ανέδειξε κάτι που δεν είχα δει ως τότε. Τα εισιτήρια τέλος, δεν καθορίζουν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, καθορίζουν όμως τη βιωσιμότητα ενός θεάτρου ή μιας παράστασης. Προσωπικό μου κριτήριο πάντως από την έως τώρα εμπειρία μου είναι το αν μου λείπει η παράσταση.
* * *
Τελευταίο τριήμερο για τους «Δύο Θεούς» στην Έκφραση!
Με ιδιαίτερη θέρμη αγκάλιασε το Γιαννιώτικο κοινό τη βραβευμένη παράσταση του Λένου Χρηστίδη «Δύο Θεοί» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14) για ένα τελευταίο τριήμερο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη παράσταση η οποία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γεωργίας Διακοπούλου και με ένα θίασο έμπειρων ηθοποιών και συντελεστών, με πρωτότυπη μουσική. Οι τρεις τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο, ώρα 21.15 και την Κυριακή, ώρα 20.00.

Οι συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γεωργία Διακοπούλου. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Κράβαρης. Πρωτότυπη μουσική και μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Βεριώνης. Βοηθός Σκηνοθέτη και τεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπαγεωργίου. Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Χρήστου. Χειριστής πολυμέσων: Γιώργος Μακρυγιάννης. Γραφιστική επιμέλεια: Αντώνης Χρήστου. Φωτογράφιση αφίσας: Κωστής Εμμανουηλίδης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννυ Ζώη, Λίτσα Σαρακατσάνου, Γεωργία Διακοπούλου, Μαρία Ευσταθοπούλου, Γιάννης Παπαγεωργίου. Φωνές τηλεπαρουσιαστή/τριών: Χρήστος Χρήστου, Νατάσα Τσαμπά, Σέβη Ευθυμίου.
• Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ & 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65). Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα: 26515-54505 και 6907-500710. Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Θεάτρου και στο sherlock coffee maker.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ