Οι Γιαννιώτες ηθοποιοί επανέρχονται και καταλογίζουν αδιαφορία στο ΔΗΠΕΘΕ

on .

SKHNH THEATROY

• Οι Γιαννιώτες ηθοποιοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την απάντηση της Διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της Δημοτ. Αρχής σε όσα ανέφεραν σε επιστολή τους, με αφορμή την αναβολή του φεστιβάλ «Η πόλη μας στη σκηνή» και επανήλθαν χθες με νέα ανακοίνωσή τους.
Αρχικά ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν πρόθεση να εμπλακούν σε πολιτική αντιπαράθεση με κανέναν, καθώς όπως αναφέρουν «στόχος μας είναι η σωστή και ουσιαστική λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το εργασιακό μας μέλλον στην πόλη που εδρεύουμε και δημιουργούμε».
Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνουν στη νέα τους παρέμβαση «για το θεατρικό φεστιβάλ «Η πόλη μας στη σκηνή» και η αναβολή του αποτέλεσε θέμα συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου έπειτα από δική μας έγγραφη πρωτοβουλία. Το ίδιο αδιαφόρησε πλήρως στις προτάσεις που εκκρεμούσαν και εννοείται πως ποτέ δεν κληθήκαμε σε κάποια συνάντηση ώστε να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση γύρω από αυτό αλλά παράλληλα να γνωριστεί με τη θεατρική κοινότητα της πόλης».
Και σχολιάζουν την απάντηση που δόθηκε από το Δήμο περί αναζήτησης τρόπου για να μπορούν να γίνουν νομίμως οι συμπαραγωγές αυτές. «Αυτό μας προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό: δηλαδή οι περσινές συμπαραγωγές πραγματοποιήθηκαν με άνομο τρόπο;», αναρωτιούνται οι ηθοποιοί.
Και προσθέτουν στην χθεσινή ανακοίνωσή τους: «Όσον αφορά τη μειωμένη συμμετοχή των τοπικών καλλιτεχνών στις αμιγείς παραγωγές του Θεάτρου τηρήθηκε σιγή ιχθύος αν και το νυν διοικητικό συμβούλιο είναι εκείνο που πρόθυμα, μετά από πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας ενέκρινε την παραγωγή της κεντρικής σκηνής της «Νόρας» του Ίψεν της οποίας οι δοκιμές πραγματοποιούνται στην Αθήνα και με την συμμετοχή στην διανομή ενός και μόνο Γιαννιώτη συντελεστή. Το νέο διοικητικό συμβούλιο που διατείνεται πως «το ενδιαφέρον για την στήριξη των Ηπειρωτών δημιουργών είναι αμέριστο, πραγματικό και έμπρακτο» πως ακολουθεί τη λογική που απαξιώνει και απομονώνει την τοπική πολιτιστική δημιουργία και καταδικάζει τους Ηπειρώτες ανθρώπους του θεάτρου στην ανεργία και την απραξία ή τους εξορίζει εκτός Ιωαννίνων;».
Καταλήγοντας οι ηθοποιοί καλούν το Διοικητικό Συμβούλιο να κατανοήσει την σοβαρότητα των θεμάτων που θίγουν και να οδηγήσει το Ηπειρωτικό θέατρο στην θέση που του αρμόζει. «Λάθη του παρελθόντος έθεσαν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά του και το βύθισαν στην υπολειτουργία του ή στην αφάνεια», τονίζουν.