Στο πλευρό των σεισμοπαθών η Εκκλησία της Αλβανίας!

on .

EKKLHSIA ALBANIAS BOHTHEIA SEISMOPATHEIS

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δεν ξέχασε την Πρωτοχρονιά τους σεισμόπληκτους της γειτονικής χώρας. 
Κληρικοί, μία μοναχή και λαϊκά στελέχη από το Κέντρο Νεότητας, επισκέφτηκαν σκηνές και ετοιμόρροπα σπίτια, δίνοντας δώρα και είδη που χρειάζονται στους ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στο... έλεος του Θεού.
Κυρίως όμως τους μετέδωσαν ευχαρίστηση και ελπίδα. Κάτι, που φαινόταν στα μάτια τους και στο πονεμένο χαμόγελό τους, που ανατέλλει στα πικραμένα χείλη τους.
Κάποιοι σκέφτονται…
Η αποστολή της Εκκλησίας ήρθε σε επαφή με γέροντες και μικρά παιδιά, που ένιωσαν ότι δεν είναι εγκαταλελειμμένοι, αλλά κάποιοι τους σκέφτονται, κάποιοι ενδιαφέρονται γι' αυτούς, κάποιοι τους αγαπάνε, όπως έχει διακηρύξει και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
Με άλλα λόγια, απέδειξαν πως δεν τους αντιμετωπίζουν αφηρημένα, σαν μια έννοια απρόσωπη, αλλά ως πρόσωπα, που το καθένα έχει τα ιδιαίτερα προβλήματά του και αυτά αφουγκράζονται και σε αυτά προσπαθούν να δώσουν μια διέξοδο... Γι' αυτό ακούνε αυθόρμητα ένα μεγάλο ευχαριστώ, που βγαίνει μέσα από την καρδιά των ταλαιπωρημένων ανθρώπων οι οποίοι νιώθουν ανακούφιση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και το στελεχιακό δυναμικό της Εκκλησίας της Αλβανίας ζουν, δρουν και γράφουν την καλή ιστορία της προσφοράς στη γειτονική χώρα. Και οι επισκέψεις στους σεισμοπαθείς εκ μέρους της Εκκλησίας της Αλβανίας γίνονται ένα μήνυμα και ένα προσκλητήριο για μια νέα ζωή. Δεν περιμένει ο κλήρος να διορθωθούν από μόνα τους τα πράγματα, αλλά αγωνίζεται για τη βελτίωσή τους, έτσι ώστε η καλυτέρευση των συνθηκών να μην αναβάλλεται επ' άπειρον, χωρίς ποτέ ή πολύ καθυστερημένα να πραγματοποιείται.
Λειτουργία στα Τίρανα
Στο μεταξύ, η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του Μεγάλου Βασιλείου εορτάστηκε στον Kαθεδρικό Nαό των Τιράνων, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.
Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε στη μορφή του Μεγάλου Βασιλείου, τονίζοντας ότι μας διδάσκει πως «αν θέλουμε να είμαστε πολύτιμοι για ολόκληρη την κοινωνία, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι σκοπός της ζωής μας είναι να μοιάσουμε στο Θεό». Στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος.
Σε όλη την Αλβανία
Και στην υπόλοιπη Αλβανία οι Ορθόδοξοι εόρτασαν την Περιτομή του Κυρίου και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου. Στο ναό του αγίου Αθανασίου Ελμπασάν ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, ενώ στο ναό του αγίου Γεωργίου Φίερι ο Μητροπολίτης Νικόλαος. Και οι Μητροπολίτες Βερατίου Ιγνάτιος και Αργυροκάστρου Δημήτριος ιερούργησαν στις Μητροπόλεις τους.
Κατά τα κηρύγματα τονίστηκε ότι ο Μέγας Βασίλειος μεγαλούργησε, γιατί όλα τα δώρα, που του δώρισε ο Θεός τα διέθεσε στην υπηρεσία των αδελφών του. Ήταν κήρυκας της πίστης και της αγάπης και ταυτόχρονα καυτηρίαζε την παρανομία, την αδικία, την αποστασία από το Θεό και τόνωνε το λαό σε ώρες θλίψης.
Η.Μ.