Αγιασμοί των Υδάτων με… τσουχτερό κρύο!

on .

THEOFANEIA FOTA STAYROS

Mπορεί οι μετεωρολόγοι να κάνουν λόγο για τσουχτερό κρύο στην περιοχή μας την ημέρα των Θεοφανείων, ωστόσο, κανονικά αναμένεται να γίνουν οι καθιερωμένοι Αγιασμοί των Υδάτων σ’ όλη την Ήπειρο. 

Στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την κατάδυση του Σταυρού στα νερά της Παμβώτιδας, ενώ αντίστοιχες τελετές θα πραγματοποιηθούν και σε ποτάμια όπως ο Άραχθος.
Κατάδυση Σταυρού
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 7 π.μ., στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Στις 10 π.μ. θα γίνει η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη η πομπή που θα μεταφέρει τον Σταυρό στη λίμνη για την κατάδυση στα νερά της. Ο αγιασμός των υδάτων αναμένεται να γίνει, όπως κάθε χρόνο, στην Πλατεία Μαβίλη, ώρα 11.30 π.μ. και είναι σίγουρο ότι αρκετοί θαρραλέοι Γιαννιώτες κολυμβητές θα βουτήξουν στα νερά της Παμβώτιδας, προκειμένου να πιάσουν τον Σταυρό.
Στο γεφύρι Πλάκας
Στον χώρο του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στον ποταμό Άραχθο θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων για τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων μεθαύριο, Δευτέρα, ώρα 11 π.μ.. Την τελετή διοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι Τοπικές Κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου. Ο αγιασμός θα γίνει με φόντο το αναστηλωμένο πλέον γεφύρι, στο οποίο παραμένει, ωστόσο, ο μεταλλότυπος, που αναμένεται να αφαιρεθεί με την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών στα τέλη της άνοιξης ή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού.
…Και στη Σκλίβανη
Τα Θεοφάνεια στη Σκλίβανη θα εορταστούν στην εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία, ενώ ο Σταυρός θα αγιάσει τα νερά του πηγαδιού του χωριού. Στη συνέχεια η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους κατοίκους της Σκλίβανης και θα προσφέρει καφέ στο κεντρικό καφενείο του χωριού.