Μωμόγεροι… αλώνισαν χθες και στα Γιάννενα!

on .

MOMOGEROI 1 5 1 20

• Μία ξεχωριστή γιορτινή «νότα» με άρωμα παράδοσης  έδωσαν χθες το πρωί στα Γιάννενα οι Μωμόγεροι της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου! Για πρώτη φορά ομάδα μεταμφιεσμένων από την Ανατολή ήρθε στην πόλη και την… αλώνισε ξεκινώντας από την Κεντρική Πλατεία, διασχίζοντας τους πεζόδρομους και φτάνοντας ως την Πλατεία Μαβίλη.
Η νύφη, ο γαμπρός, ο γέρος, η γριά αλλά και πολεμιστές με φουστανέλες και σπαθιά, καθώς και μουσικοί με νταούλια και γκάιντες στάθηκαν, μεταξύ άλλων,  έξω από το Δημαρχείο, τη Βιβλιοθήκη και το Κάστρο όπου χόρεψαν, τραγούδησαν και μοίρασαν ευχές και… πειράγματα στους πολίτες που βρέθηκαν στον δρόμο τους.
Σήμερα, Δευτέρα, ανήμερα των Θεοφανείων, οι Μωμόγεροι θα ξαναβγούν στους δρόμους, αυτή τη φορά της Δ.Ε. Ανατολής, ξεκινώντας στις 11 π.μ. από τα γραφεία της Αδελφότητας Ποντίων και θα καταλήξουν, μετά από περιπλάνηση σε δημόσιους χώρους και επισκέψεις σε σπίτια, κατά τις 4 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ανατολής.

Έθιμο ποντιακό!
Το δρώμενο των Μωμόγερων παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ δεν έλειπαν οι φορές που διαρκούσε ακόμη και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Σήμερα, εξακολουθεί να αναβιώνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου διαμένουν Πόντιοι.
Στο πλαίσιό του λαϊκοί αυτοσχέδιοι θίασοι δίνουν παραστάσεις σε αυλές σπιτιών, σε διασταυρώσεις δρόμων και σε πλατείες χωριών και πόλεων. Παλαιότερα συνηθιζόταν τα άτομα που αποτελούσαν τους θιάσους να είναι κατά κανόνα νέοι άνθρωποι που προέρχονταν από το ίδιο χωριό. Κάθε θίασος συνοδευόταν παντού και πάντοτε από οργανοπαίκτες, κάτι που ισχύει και σήμερα καθώς η μουσική υπόκρουση θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για κάθε παράσταση.
Ευφάνταστες ενδυμασίες
Οι ενδυμασίες των μεταμφιεσμένων που συχνά φορούν ακόμα και προβιές ζώων, δείχνουν επίσης την αρχαϊκή καταγωγή του συγκεκριμένου εθίμου. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η παρουσία ξηρών καρπών, βοτάνων και διαφόρων οπωρικών τα οποία έχουν κρεμασμένα γύρω από το λαιμό τους σε αρμαθιές μερικά πρόσωπα του θιάσου, υποδηλώνοντας τη μαγική και γονιμική αφετηρία που συνδεόταν με αυτά στο παρελθόν.
Το περιεχόμενο των παραστάσεων είναι κατά κανόνα κωμικό, υπάρχουν όμως και παραλλαγές με σοβαρό περιεχόμενο. Κεντρικό πρόσωπο είναι η νύφη. Η σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο. Στο τέλος ακολουθούν πάντοτε χορός, τραγούδι και τρικούβερτο γλέντι.