Συναίνεση και συνεργασία στο δρόμο προς UNESCO!

on .

ZAGORI XORIO

• Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού να έχει τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη στην προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου για ένταξη στον Kατάλογο Πολιτιστικών τοπίων της UNESCO, όμως το δικό τους ρόλο καλούνται να παίξουν τόσο ο Δήμος Ζαγορίου όσο και οι διάφοροι φορείς της περιοχής.
Η διαδικασία δεν είναι απλή, όπως τονίστηκε και κατά την προχθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ σε γραπτή δήλωσή του  για το θέμα ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος ζητά συναίνεση, προσοχή και να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι!

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου
Συντονιστικό χαρακτήρα είχε η προχθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια καθώς τα στάδια δημιουργίας και σύνταξης του φακέλου της πρώτης ελληνικής υποψηφιότητας στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου είναι χρονοβόρα και σύνθετη.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ζαγορίου «η σύνταξη του φακέλου χρειάζεται σωστή προετοιμασία και απαιτεί την συναίνεση και την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, όλων των φορέων του Ζαγορίου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Πολιτιστικών Συλλόγων».  
Σύμφωνα με τον κ. Σουκουβέλο «χρειάζεται να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και κάθε βήμα να γίνεται με προσοχή κι ευθύνη». Ο Δήμαρχος τονίζει επίσης πως πρόθεση του Δήμου Ζαγορίου είναι η διοργάνωση δύο θεματικών εκδηλώσεων στην Αθήνα και τα Ζαγοροχώρια, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα, με ομιλητές εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ενημερωθούν το Δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς και οι κάτοικοι του Ζαγορίου για όλα όσα απαιτούνται να γίνουν στην κατεύθυνση προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας.

Εργαστήριο την άνοιξη!
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, μέσα στην άνοιξη θα γίνει στα Γιάννενα ένα είδος εργαστηρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την πρώτη μορφή συγκρότησης του φακέλου, η οποία είναι απαραίτητη για την συνεννόηση με τη UNESCO το φθινόπωρο.
Να σημειωθεί ότι μία μέρα νωρίτερα από την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδωνη στην Ήπειρο, υπήρξε μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Γ. Σουκουβέλου με την κ. Ευγενία Γερούση Δ/ντρια Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Υπουργείου Πολιτισμού και την κ. Σταυρούλα Φωτοπούλου Διευθύντρια της Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου για τον Kατάλογο της UNESCO. Παρόντες στην συνάντηση η οποία έγινε στην έδρα του Δήμου Ζαγορίου, τους Ασπράγγελους, ήταν  ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιωάννης Τσαπάρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Τσουμάνης.

Για να μη ξεχνάμε!
Η επιχείρηση ένταξης των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO δεν είναι καινούρια υπόθεση. Απλά «ξεπάγωσε» ξανά το περασμένο φθινόπωρο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα και το Ζαγόρι. 
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στον νυν Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος υιοθέτησε και άρχισε να «τρέχει» την ιδέα το 2014, όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Πολιτισμού, μαζί με την τότε γενική γραμματέα του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη. Σε σύσκεψη στο Yπουργείο Πολιτισμού, το Δεκέμβριο του 2014, ο κ. Τασούλας είχε ανακοινώσει την απόφασή του να οριστικοποιήσει την πρόταση για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μάλιστα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς αναλάμβανε να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τη στοιχειοθέτηση της μελέτης και να συνδράμει στην επιστημονική της αρτιότητα, όπως σημείωνε ο τότε Υπουργός.
Ωστόσο, η προσπάθεια έπεσε πάνω στις εκλογές του 2015 και την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού. Οι διάδοχοι του κ. Τασούλα έβαλαν στον «πάγο» τη συγκεκριμένη υπόθεση, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αντίθετοι με την ανάμειξη στο όλο project ενός ιδιωτικού φορέα, όπως το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Κι αυτός να μην ήταν ο λόγος που δεν ασχολήθηκαν με το θέμα, παραμένει πάντως γεγονός ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Κυβέρνηση η Ν.Δ. για να μπει πάλι μπροστά το σχέδιο ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO.