Προγραμματική σύμβαση για να «ζωντανέψει» ξανά το Σούλι

on .

SOYLI BOYLEYTHRIO

• Πρωταγωνιστικό ρόλο, όσον αφορά στην Ήπειρο, αναμένεται να παίξει το ιστορικό Σούλι, ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η σημαντική επέτειος δίνει την ευκαιρία προβολής και ανάδειξης του ορεινού αυτού χώρου, που υπήρξε «θέατρο» ορισμένων από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την περιοχή μας αλλά και Πανελλαδικά, σήμερα όμως βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη.
Ένα πρώτο βήμα έγινε χθες, καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή της τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου.

Σχέδιο δράσης
Η ερευνητική πρόταση στοχεύει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την ανάδειξη και βιώσιμη ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου, του φυσικού και ιστορικού χώρου του Σουλίου, καθώς και για την μακροπρόθεσμη ενεργοποίηση της περιοχής με αφετηρία τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η πρόταση αρχικό στόχο της έρευνας έχει την περιοχή του Τετραχωρίου (Τ.Κ. Σαμονίδας). Στο πλαίσιό της προβλέπεται η διατύπωση μέτρων και δράσεων για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινότητας, η συγκρότηση ενός δικτύου παρεμβάσεων με ένα ενιαίο και σύγχρονο τρόπο, η οργάνωση ενός δικτύου διαδρομών, η ψηφιακή ανάδειξη του χώρου του Τετραχωρίου και η διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Ο Περιφερειάρχης...
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υπογράμμισε πως με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021, η Ήπειρος έχει υποχρέωση να θέσει ως αφετηρία της περιοχή του Σουλίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «επικοινώνησα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΜΕΚΔΕ και τον κ. Γιώργο Σμύρη από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να διαμορφωθεί μια ερευνητική πρόταση που θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Στο τέλος αυτού του εγχειρήματος θα έχουμε προμελέτες για να ετοιμάσουμε και αποδώσουμε το Σούλι όπως του πρέπει».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάδειξη της περιοχής η υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.