ΑΠ. MΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αν ο άλλος δε θέλει, δεν πρόκειται να... ξυπνήσει!

on .

MPARMPAGIANNHS APOSTOLHS TSOLIAS

• Μόνο όποιος το αποφασίσει, θα… ξυπνήσει και θα αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω μας, λέει στον «Π.Λ» ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τον διάσημο Τσολιά της τηλεοπτικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια».
Με αφορμή την παράσταση που δίνει απόψε στη Μουσική Σκηνή του Πολυχώρου Αγορά, με τον γλαφυρό τίτλο «Πίτσες μπλε», σχολιάζει την κυβέρνηση της Ν.Δ., μιλάει για τη σάτιρα και τα όριά της, αλλά και για το ποιοι πολιτικοί σήμερα είναι οι αγαπημένοι του.

Η συνέντευξη

• «Πίτσες Μπλε» ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιάσετε στα Γιάννενα. Το χρώμα έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία;

-Kαι το χρώμα και ο τίτλος ολόκληρος είναι επηρεασμένος από την κυβέρνηση. Είχαμε τις ροζ, αλλά με τους καινούριους οι «πίτσες» έγιναν μπλε. Οι νέοι κυβερνώντες είναι όπως ακριβώς τους περιμέναμε, αντεργατική σκληρή πολιτική, ρατσιστική.

• Και ο Τσίπρας δεν ήταν ιδιαίτερα… φιλικός με την εργατιά, εδώ που τα λέμε!

-Βεβαίως! Ο Τσίπρας έστρωσε τον δρόμο στη Νέα Δημοκρατία για να γίνει η απελευθέρωση των απολύσεων και να μην ανοίξει ρουθούνι.

• Καλή κυβέρνηση τελικά μπορεί να υπάρξει γι’ αυτή τη χώρα;

-To αν μπορεί να υπάρξει καλή κυβέρνηση ή όχι δεν το ξέρουμε γιατί δεν τις έχουμε δοκιμάσει όλες. Για κάποιο λόγο, εδώ στην Ελλάδα δοκιμάζουμε πάντα την ίδια συνταγή, είναι… βίτσιο μας αυτό. Το γνώριμο φαίνεται είναι πάντα πιο βολικό!

• Να μιλήσουμε λίγο για σάτιρα. Πώς ξεκινήσατε; Είχατε από μικρός το μικρόβιο;

-Εμένα κάπως έτσι με βρήκε το μικρόβιο, δεν πήρα… αντιβίωση εγκαίρως, δεν ήθελα κιόλας να την πάρω και ξεκίνησα από σχετικά μικρή ηλικία. Όταν πρωτοξεκίνησα στον ΣΚΑΙ, με την «Ελληνοφρένεια», με σάτιρα ασχολούμουν.

• Πάντως, οι παραστάσεις θέλουν αυτοσχεδιασμό κι αυτό προϋποθέτει ταλέντο. Ή το έχεις ή δεν το ‘χεις!

-Μπορεί και να καλλιεργηθεί, αλλά υποθέτω πως κάποιοι μπορούν καλύτερα και κάποιοι άλλοι χειρότερα. Έχει να κάνει με την παρατηρητικότητα, το πόσο «alert» είσαι στα πράγματα. Από ένα σημείο και μετά είναι και τρόπος ζωής. Μετά τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει να έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

• Έχουμε ως λαός ανάγκη κάποιος να μας «ξυπνάει» ή έστω να μας δίνει ένα ερέθισμα για προβληματισμό;

-Κοίταξε, μπορεί κάποιος να έρθει σε μία παράσταση, να νομίσει ότι έκανε τρεις ώρες επαναστατικό διάλειμμα από τη ζωή του και μετά… όλα καλά! Δεν είναι έτσι. Δεν θα ξυπνήσει ντε και καλά κάποιος. Θα ξυπνήσει όποιος αποφασίσει να ξυπνήσει. Αν του δώσω εγώ το ερέθισμα καλώς. Αν όμως δεν θέλει να ξυπνήσει ο άλλος και δέκα ώρες παράσταση να δει δεν αλλάζει κάτι.

• Αλήθεια, πώς μετράτε την επιτυχία; Είναι ένα κριτήριο η αφύπνιση του κοινού;

-Θα μπορούσε να είναι, αλλά δεν ξέρουμε πώς ξυπνάει ο καθένας και τι κάνει μετά την παράσταση στο σπίτι του. Αυτό θα το καταλάβουμε αν γίνει κάτι μαζικό. Επιτυχία μίας παράστασης είναι να καταφέρει μία σύνδεση με τον αποκάτω, μία επικοινωνία. Μπορεί να μην επικοινωνήσουμε όλοι, αλλά και πέντε να επικοινωνήσουμε, είναι αρκετό. 

• Η σάτιρα έχει όρια ή πρέπει να είναι… ανελέητη;

-To όριο το βάζει καθαρά ο καλλιτέχνης και είναι σχετικό, κατά τη γνώμη μου. Επίσης, το βάζει και το κοινό. Αν στο κοινό δεν αρέσει ο τάδε καλλιτέχνης, προφανώς αυτό είναι και το όριο. Ούτε μπορεί να το βάλει κάποιος καναλάρχης, ιδιοκτήτης ραδιοφώνου, μουσικής σκηνής κ.λ.π.. Ούτε φυσικά κάποιος πολιτικός μπορεί να βάλει όριο. Σε καμία περίπτωση… 

• Έχετε μετανιώσει ποτέ για τη σάτιρα που κάνατε σε κάποιο δημόσιο πρόσωπο;

-Όχι καθόλου! Η σάτιρά μου ποτέ δεν διακατέχεται από προσωπικά συναισθήματα. Δεν κάνω παρέα έτσι κι αλλιώς με πολιτικά πρόσωπα για να μετανιώσω επειδή έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο. Οπότε, πάντα είμαι απέναντί τους ψυχρά και τους βλέπω από απόσταση. 

• Ποιο μέσο έκφρασης προτιμάτε περισσότερο; Τηλεόραση, ραδιόφωνο ή τις ζωντανές παραστάσεις;

-Το καθένα έχει την ομορφιά του. Οι παραστάσεις είναι το πιο ζωντανό και πιο άμεσο απ’ όλα. Εκεί ο… κιμάς κόβεται παρουσία του πελάτη. Υπάρχει μία άμεση αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση με το κοινό. Το πώς θα πάει μία παράσταση έχει να κάνει και με τον αποδέκτη, το μήνυμα που λαμβάνει. Αν θα γελάσει, αν θα συγκινηθεί, σε ποιο σημείο κλπ. Το ραδιόφωνο είναι μία πιο ενδιάμεση κατάσταση, ενώ η τηλεόραση είναι το πιο αποστασιοποιημένο μέσο. Υπάρχει μία απόσταση. 

• Ποιον πολιτικό σήμερα λατρεύετε να σατιρίζετε;

Υπάρχουν πολλοί κατά καιρούς. Τακτικός «πελάτης» είναι ο Άδωνις. Τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να τον φτάσει ο Μπογδάνος που προσφάτως νομίζει ότι είναι και πολιτικός! Μας ιντριγκάρουν κι άλλοι, όπως ο Βορίδης, η Κεραμέως, διάφορα «μπουμπούκια» που ξεπετάγονται! 

• Κλείνοντας, τι να περιμένουν οι Γιαννιώτες από την παράσταση του Τσολιά στην πόλη μας;

-Να είναι έτοιμοι για… πίτσες και να έρθουν, με ανοιχτό μυαλό, για… τάισμα!

* * * 

«Πίτσες Μπλε» απόψε στον Πολυχώρο Αγορά

• Ο «Τσολιάς» Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης έρχεται στα Γιάννενα σήμερα, Παρασκευή, για να παρουσιάσει, στη Μουσική Σκηνή του Πολυχώρου Αγορά, την παράσταση «Πίτσες Μπλε». 
Πρόκειται για μία μουσικό - σατιρική παράσταση λοξού πολιτικού λόγου και σατιρικού τραγουδιού. Έναν επιθεωρησιακό αθυρόστομο μονόλογο μπλεγμένο με μουσικές, φάρσες και βίντεο με πρωταγωνιστή τον δημοσιογράφο - ΜΑΤ, Μπαλούρδο. 
Ώρα προσέλευσης 21.30. 
Γενική είσοδος 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στα καταστήματα Public, Γερμανός και στον Πολυχώρο Αγορά. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6932-580464.