Το Μουσείο «Θεοδ. Παπαγιάννης» εστία πολιτισμού για την Ήπειρο!

on .

PAPAGIANNHS APOLOGISMOS 11 2 20

Σε εστία πολιτισμού και κυψέλη καλλιτεχνικής δημιουργίας όχι μόνο για την περιοχή των Τζουμέρκων αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο έχει μετατραπεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κάθε χρόνο το επισκέπτονται δεκάδες σχολεία από την ευρύτερη περιοχή. Είναι και το ετήσιο συμπόσιο γλυπτικής που διοργανώνεται απ’ αυτό με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις που κάνουν σημαντική την παρουσία του Μουσείου, το οποίο πάντως έχει ανάγκες, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Όμιλος Φίλων του.

Πολύς κόσμος
Γέμισε κόσμο η αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην Αθήνα με αφορμή την εκδήλωση κοπής πίτας του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδ. Παπαγιάννης». Εκτός από αυτήν, έγινε και απολογισμός δράσης για τη χρονιά που μας πέρασε.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων και Πρόεδρος του Μουσείου Γιάννης Σεντελές, ο πολιτευτής του ΚΙΝ.ΑΛ και πρ. Πρύτανης Κων/νος Γάτσιος, μέλη του Δ.Σ. της  Πανηπειρωτικής, προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών όπως οι Παναγιώτης Νούτσος, Μιχάλης Μαρτσέκης, Νίκος Παπακώστας, Κώστας Κρεμμύδας και Ναπολέων Ροντογιάννης, οι φωτογράφοι Κώστας Κομίνης και Μιχάλης Πετράκης και πλήθος μελών και φίλων του Ομίλου.

Οι ομιλίες
Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του Δ.Σ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρισταμένους και ανέφερε κάποια γενικά πληροφοριακά στοιχεία για τον Όμιλο Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Βόρ. Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ. Εκείνος αναφέρθηκε συνοπτικά στις προσπάθειες που γίνονται για τη στελέχωση του Μουσείου με μόνιμο υπάλληλο, στις νέες συσκευές ξενάγησης επισκεπτών με τις οποίες θα εξοπλισθεί σύντομα αυτό και στην τοποθέτηση μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ επισκεπτών. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον γλύπτη για το συμπόσιο που θα διοργανωθεί το καλοκαίρι στα Πράμαντα.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος του Ομίλου Ελευθέριος Γείτονας στη σύντομη τοποθέτησή του επανέφερε το θέμα που είχε αναπτύξει και το περσινό καλοκαίρι, στο πλαίσιο του 10ου συμποσίου γλυπτικής, για τη διοργάνωση σε Ευρωπαϊκές ή και Αμερικάνικες πόλεις εκθέσεων με έργα Ηπειρωτών καλλιτεχνών με την παράλληλη προβολή των Ηπειρωτικών παραδοσιακών προϊόντων.
Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παπαγιάννης τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει το Μουσείο, τόσο για την περιοχή των Τζουμέρκων όσο και την Ήπειρο γενικότερα, κάνοντας λόγο για μία σοβαρή εστία πολιτισμού για όλους και ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που με τα σχολεία μαζικά επισκέπτονται το Μουσείο όλο το χρόνο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σπουδαιότητα που έχουν οι νέοι οδικοί άξονες για την Ήπειρο γενικά και για το Μουσείο ιδιαίτερα.
Στη συνέχεια περιέγραψε τις δράσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του 10ου συμποσίου γλυπτικής το περασμένο καλοκαίρι στο μουσείο, τόσο σε ότι αφορά τα έργα γλυπτικής που έγιναν, αλλά και τους δημιουργούς τους, ενώ ανέφερε ότι το 11ο συμπόσιο θα γίνει από 1 έως 20 Αυγούστου στα Πράμαντα. Το συμπόσιο θα συνοδευτεί και φέτος με παράλληλες εκδηλώσεις.

Ντοκιμαντέρ - πίτα
Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ του Ναπολέοντα Ροντογιάννη, στο οποίο είναι καταγεγραμμένες οι δράσεις όλων των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στο περσινό συμπόσιο γλυπτικής, καθώς επίσης και τα γλυπτά που δημιούργησαν κατά τη διάρκειά του. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, έγινε η κοπή της πίτας στην οποία το φλουρί πού αντιπροσώπευε μια τερακότα του Θ. Παπαγιάννη, κέρδισε ο φίλος του Ομίλου και αγωνιστής στο χώρο της αποδημίας, σε ότι αφορά τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα, δικηγόρος Μιχάλης Μαρτσέκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας.
Πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση, πήρε το λόγο ο Παν. Νούτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα συμμετοχής του Μουσείου «Θεοδ. Παπαγιάνης» στις επικείμενες δράσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πατρίδας μας.