Τιμήθηκε η εύρεση της εικόνας της Παναγίας στο Πληκάτι

on .

plhkati

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών τιμήθηκε, την Κυριακή, στο μικρό χωριό Πληκάτι της Κόνιτσας η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πληκατιώτισσας, πριν 250 ακριβώς χρόνια.

Στον ομώνυμο ναό ιερούργησε ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας περιστοιχιζόμενος  από ιερείς της περιοχής, ο οποίος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη στοργική Μητέρα του Θεού, που ανακουφίζει τους πονεμένους, ενώ παρηγορεί και ελεεί τους αμαρτωλούς.
Και πρόσθεσε πως η αγάπη της πλούσια απλώνεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Όλοι έχουμε να διηγηθούμε για κάποιο θαύμα της Παναγίας στον εαυτό μας, στους οικείους μας, στο έθνος μας.  Γι’ αυτό η αγάπη μας φθάνει μέχρι λατρείας προς εκείνη, που, με το βάλσαμο της μητρικής της τρυφερότητας θεραπεύει τα τραύματα της ψυχής μας και τα πάθη του σώματός μας.
Προς το τέλος της θείας λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία της εικόνας περιμετρικά του χωριού, που την ακολούθησαν εκατοντάδες προσκυνητές. Η στάση, λίγο έξω από το χωριό, στο παρεκκλήσι της «Παναγιοπούλας», στο βράχο που υπέδειξε η Παναγιά να χτιστεί (ανεγέρθηκε το 1775, κατεδαφίστηκε το 1951 για να υψωθεί εκ βάθρων άλλο στη θέση του από το στρατό), βοήθησε τους προσκυνητές να καταλάβουν ότι στην ασφυξία της εποχής μας, υπάρχει μια Μάνα με αναρίθμητα παιδιά, τα οποία συμπονεί. Και φωταγωγεί τις ψυχές τους, όταν σκοτεινιάζουν.
Η.Μ.