Λίγα στεφάνια στη μνήμη των ηρωικών Σουλιωτών…

on .

MNHMEIO SOYLI

• Με μια λιτή εκδήλωση, αφού ματαιώθηκε ο εορτασμός του ολοκαυτώματος του Σουλίου, τιμήθηκαν χθες ο αγώνας των Σουλιωτών κατά των Τούρκων και η περίφημη ανατίναξη του Κουγκίου από τον Καλόγηρο Σαμουήλ.
Στο μνημείο, κοντά στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών και στα πηγάδια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιερατικό επίτροπο περιοχής Παραμυθιάς Πρωτοπρεσβύτερο Π. Βασίλειο Παππά και τον π. Ηλία Μπόλωση και κατατέθηκαν στεφάνια από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη και τον πρόεδρο της κοινότητας Σουλίου Αγγ. Τόσκα.
Παρέστησαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου Κώστας Παππάς, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη, ο τ. βουλευτής Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Σουλίου Νίκος Κάτσιος, Νίκος Αθανασίου και Νίκος Γώγος.
Λιτός εορτασμός
Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου πραγματοποιούνταν επίσημος εορτασμός στο ορεινό Σούλι με αρχιερατική θεία λειτουργία, ομιλία, χαιρετισμούς, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, παραδοσιακούς χορούς κ. ά..

Συνήθως παρευρίσκονταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης (είτε υπουργός, είτε υφυπουργός, είτε σπανιότερα γενικός γραμματέας), ενώ κατά καιρούς παρέστησαν και οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος.
Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε όμως τα δεδομένα και οι Σουλιώτες τιμήθηκαν απλά και απέριττα. Ωστόσο, έστω και έτσι, ξαναζωντάνεψε ο κόσμος των γιγάντων Σουλιωτών, στα βράχια, που χιλιάδες χρόνια νωρίτερα τινάχτηκαν οι κάτοικοί τους με ορμή για να παραμείνουν λεύτεροι. Και προκάλεσαν την αιωνιότητα να έρθει να ακουμπήσει πάνω τους.
Προτομή του Τζήμα Ζέρβα
Η προτομή του Σουλιώτη ήρωα Τζήμα Ζέρβα τοποθετήθηκε στον ιστορικό χώρο του Σουλίου και ειδικότερα έξω από το Βουλευτήριο, το περασμένο Σάββατο. Όπως και για τις άλλες προτομές, η πρωτοβουλία για την τοποθέτησή της ανήκει στον Σύλλογο οι "Φίλοι του Σουλίου", που συμπλήρωσε 60 και πλέον χρόνια ζωής από την πρώτη φάση της ίδρυσής του.
Αν και είναι άγνωστος στους πολλούς ο Τζήμας Ζέρβας, υπήρξε ένας σπουδαίος Σουλιώτης. Ο Αλή πασάς (1744-1822) αντιμετώπιζε τη σθεναρή άρνηση των αγωνιστών Σουλιωτών, ακόμη και στις πλέον δελεαστικές του προτάσεις. Ήθελε με κάθε τρόπο να τους καθυποτάξει. Για το σκοπό του αυτό, επιχείρησε να εξαγοράσει ένα φλογερό Σουλιώτη, τον Τζήμα Ζέρβα. Του υποσχέθηκε οκτακόσια πουγκιά, πολύ μεγάλο ποσό, και αξιώματα.
Ο σθεναρός αγωνιστής της ελευθερίας, του απάντησε με επιστολή: "Σ' ευχαριστώ, Βεζύρη μου, δια την αγάπη οπού έχεις εις εμένα, αλλά τα οκτακόσια πουγκιά, παρακαλώ, μη μου τα στείλεις, επειδή δεν ηξεύρω να τα μετρήσω, και αν ήξευρα, πάλιν δεν ήμουν ευχαριστημένος να σοι δώσω ούτε μίαν πέτραν της πατρίδος μου δι' αντιπληρωμήν, και όχι πατρίδα, ως φαντάζεσαι. Την τιμήν οπού μ' υπόσχεσαι, μ' είναι άχρηστος, πλούτος και τιμή εις εμέ είναι τα άρματά μου, με τα οποία φυλάττω και τιμώ την πατρίδα μου, αθανατίζω και τ' όνομά μου".
Η. Μ.