Πολιτιστικός «θησαυρός» η Ηπειρωτική Αργυροτεχνία

on .

AMYRAS MENDONH

Πολιτιστικό «θησαυρό» αποτελεί για τα Γιάννενα, την Ήπειρο και κατ’ επέκταση για τη χώρα ολόκληρη η τέχνη της Αργυροχοϊας, χαρακτηριστικά δείγματα της οποίας έχουν ταξιδέψει σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Η διαφύλαξη και προβολή της προβάλλει λοιπόν ως επιτακτική ανάγκη και προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα σημαντική είναι σχετική πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργου Αμυρά.
Σε συνάντησή του με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο κ. Αμυράς μετέφερε πρόταση για ένταξη των τεχνικών της Ηπειρώτικης Αργυροτεχνίας στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ηπειρώτικη Ασημουργία ήδη από τον 18ο αιώνα, γνώρισε σπουδαία άνθιση κάνοντας τους Ηπειρώτες τεχνίτες ξακουστούς για τη μαεστρία τους και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής λαϊκής τέχνης που συνεχίζει μέχρι σήμερα την παραγωγή έργων.
Έως την UNESCO!
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σκοπός του εθνικού καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η καταγραφή, η διατήρηση και η ανάδειξη των πολιτισμικών εκφάνσεων που δεν έχουν απτή, υλική διάσταση. Επισημαίνεται δε ότι στον εθνικό κατάλογο έχουν ήδη ενταχθεί η καλλιέργεια της μαστίχας, η ξυλοναυπηγική, καθώς και το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται βήμα στους ίδιους τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία σε εγχώριο επίπεδο διατηρώντας και ενισχύοντας τη συλλογική τους ταυτότητα. Επόμενο βήμα θα είναι φυσικά η ένταξη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO), όπου προσδίδεται μία διεθνής χροιά στην αναγνώριση του στοιχείου.
Με θετικό μάτι…
Με θετικό τρόπο υποδέχθηκε η κ. Μενδώνη την πρόταση του Γ. Αμυρά για την Ηπειρώτικη Αργυροχοΐα και είδε με ενδιαφέρον την προοπτική ένταξής της στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δεσμεύτηκε δε ότι, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.
«Η Ήπειρος των παραδόσεων και των τεχνών πρέπει να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού. Είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε στο σήμερα και να την παραδώσουμε αυτούσια στο αύριο», συμπλήρωσε ο Γιώργος Αμυράς ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με την Υπουργό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ