Σ. ΜΑΡΓΙΟΛΑ: Τα τραγούδια του Μίκη είναι «προίκα» για τον πολιτισμό μας…

on .

MARGIOLA SABBERIA

«Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη είναι προίκα για την τέχνη και τον πολιτισμό μας και είναι ευλογία όταν μας δίνεται η δυνατότητα να τα επικοινωνήσουμε, ο κάθε καλλιτέχνης με το δικό του τρόπο, αρκεί η προσέγγιση να γίνεται με σεβασμό».
Αυτό τονίζει στον «Π.Λ.» η νεαρή ερμηνεύτρια Σαββέρια Μαργιολά, η οποία έχει ήδη ξεχωρίσει με την ιδιαίτερη παρουσία της στην ελληνική μουσική σκηνή. Αφορμή για τη συνέντευξη, η κυκλοφορία του νέου της CD με τίτλο «Ρόδα αμάραντα», το οποίο περιέχει επανεκτελέσεις δέκα κομματιών του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Μιλάει ακόμα για τις μουσικές επιρροές της, τις δυσκολίες της εποχής μας και για την επιστροφή της στις ζωντανές εμφανίσεις.

Η συνέντευξη

• Πώς προέκυψε η ιδέα για ένα άλμπουμ με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη;

-Η ιδέα ήρθε μέσα από μια όμορφη κουβέντα που είχα το χειμώνα με τους συνεργάτες της Fm Records. Εδώ και πολλά χρόνια έχω προσεγγίσει και μελετώ το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη και πάντα επιλέγω να τραγουδάω τραγούδια του και στις προσωπικές μου παραστάσεις αλλά δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να κάνω και μία δισκογραφική προσέγγιση. Αυτό που συνέβη ήταν μία απρόσμενη ευκαιρία που με γέμισε ανείπωτη χαρά και μου έδωσε το κίνητρο να μπω ακόμα πιο βαθιά στον μουσικό σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη που είναι συναρπαστικό.

• To ρεπερτόριο του σπουδαίου δημιουργού είναι τεράστιο. Πώς επιλέξατε μέσα απ’ αυτό δέκα κομμάτια; Φαντάζομαι δε θα ήταν εύκολο…

-Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όταν ξεκίνησα τη διαδικασία επιλογής των τραγουδιών η αρχική λίστα που έφτιαξα περιελάμβανε πάνω από τριάντα κομμάτια. Δυσκολεύτηκα αρκετά να αποφασίσω τι θα αφήσω εκτός. Κατέληξα επιλέγοντας δέκα τραγούδια που με συγκινούν βαθιά, κάποια από αυτά είναι σπάνια διαμάντια, λιγότερο ακουσμένα και κάποια πασίγνωστα που αποτέλεσαν για μένα ερμηνευτική πρόκληση.

• Ένας ερμηνευτής νιώθει μεγαλύτερο «βάρος» όταν καταπιάνεται με το υλικό συνθετών που έχουν γράψει ιστορία όπως ο Μ. Θεοδωράκης;

-Θεωρώ πως είναι σημαντικό και όμορφο, τραγούδια με τέτοια αξία και διαχρονικότητα, μεγάλων συνθετών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, να προσεγγίζονται και από τις νεότερες γενιές. Αυτά τα τραγούδια είναι προίκα για την τέχνη και τον πολιτισμό μας και είναι ευλογία όταν μας δίνεται η δυνατότητα να τα επικοινωνήσουμε, ο κάθε καλλιτέχνης με το δικό του τρόπο, αρκεί η προσέγγιση να γίνεται με σεβασμό. Για μένα αυτό το εγχείρημα είχε μία πολύ δημιουργική αγωνία, η οποία με βοηθάει να εξελίσσομαι καλλιτεχνικά.

• Σήμερα υπάρχουν σημαντικοί σύγχρονοι συνθέτες που να γράφουν σπουδαία πράγματα;

-Κάθε εποχή δημιουργεί το δικό της πλαίσιο και τις δικές της ανάγκες για καλλιτεχνική δημιουργία. Πιστεύω πως και σήμερα υπάρχουν αξιόλογοι συνθέτες, με ταλέντο και έμπνευση, που με τις μουσικές τους αγγίζουν έντονα το συναίσθημά μας. Παρόλο που οι ρυθμοί, η προβολή και η επικοινωνία της «δουλειάς» μας γίνεται με πολύ διαφορετικό τρόπο πια, υπάρχουν και σήμερα μουσικές και τραγούδια που φαίνεται ότι μπορούν να αντέξουν στο χρόνο.

• H εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη και για τους καλλιτέχνες για τους γνωστούς λόγους. Στη μουσική, για παράδειγμα, η δισκογραφία σχεδόν έχει «σβήσει». Αισθάνεστε… άτυχη που κάνετε σήμερα καριέρα ή σας αρέσουν οι προκλήσεις;

-Μου αρέσει να παλεύω γι’ αυτά που αγαπώ. Σίγουρα η σημερινή πραγματικότητα καλλιτεχνικά είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τον παρελθόν και αυτό είναι κάτι που με δυσκολεύει σε διάφορα επίπεδα, αλλά από την άλλη, πρόκληση για μένα είναι η ίδια η μουσική και νιώθω τυχερή που μπορώ να ασχολούμαι με κάτι που με γεμίζει τόσο.

• Υπάρχουν και ποιοι είναι οι ερμηνευτές, Έλληνες ή ξένοι, που σας επηρέασαν καλλιτεχνικά;

-Κάποιοι από τους τραγουδιστές που με επηρέασαν καλλιτεχνικά είναι η Αλεξίου, η Μοσχολιού, ο Μπιθικώτσης, η Μαρινέλλα, ο Νταλάρας, η Βιτάλη αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι ακόμα. Σίγουρα όμως, επειδή μου αρέσει να ακούω και άλλα είδη μουσικής, έχω επηρεαστεί και από καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους με διαφορετικό μουσικό ύφος απ’ αυτό που υπηρετώ.

• Σας έλειψαν τα live, η επαφή με το κοινό, τους μήνες της καραντίνας; Πότε σχεδιάζετε να επιστρέψετε σ’ αυτά;

-Μου έχουν λείψει πάρα πολύ και νιώθω έξω απ’ τα νερά μου που πέρασε τόσος καιρός χωρίς παραστάσεις. Παρέα με τους συνεργάτες μου προσπαθούμε ήδη να προγραμματίσουμε κάποια live εντός και εκτός Αθηνών και ελπίζω να πάνε όλα καλά και να καταφέρουμε σύντομα να επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς καλλιτεχνικά.

• Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο της Σαββέριας Μαργιολά για το μέλλον της ως ερμηνεύτριας;

-Για μένα είναι ευλογία και τύχη να εκφράζομαι και να συνδέομαι με τους ανθρώπους μέσα από την τέχνη που αγαπώ και εύχομαι αυτό το ταξίδι να είναι μεγάλο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ