Και τρίτος προϊστορικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Σκαμνέλι!

on .

SKAMNELI TAFOS 3 9 20

• Σημαντικά προϊστορικά ευρήματα φέρνει στο φως τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σκαμνέλι Ζαγορίου, μέσω των οποίων αποδεικνύεται με τον πιο έμπρακτο τρόπο η μακραίωνη ανθρώπινη παρουσία στην συγκεκριμένη περιοχή.
Ο λόγος για τάφους – οστεοφυλάκια της περιόδου πριν από 1.000 π.χ.. Όπως αναφέρει σε κείμενό του ο κ. Παναγιώτης Μπαλατσός, άρθρα του οποίου δημοσιεύονται κατά καιρούς στον «Π.Λ.», στους δύο πρώτους τάφους προστέθηκε κι ένας τρίτος, ασύλητος, από τη

μελέτη του οποίου είναι σαφές ότι θα προκύψουν ενδιαφέρονται συμπεράσματα.

Και τρίτος τάφος
Λίγες μόλις ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που η σκαπάνη έφερε στο φως έναν ακόμη προϊστορικό τάφο στο Σκαμνέλι. Ακολουθεί το κείμενο του Παναγ. Μπαλατσού με το οποίο γίνεται γνωστό το γεγονός. Γράφει λοιπόν τα εξής:
«Στο χώρο όπου προ τετραετίας είχαν ανακαλυφθεί δύο προϊστορικοί κατά τους αρχαιολόγους τάφοι, ο ένας ασύλητος και ο δεύτερος συλημένος και κατεστραμμένος, ανακαλύφθηκε τη Δευτέρα, 31- 08- 2020, και τρίτος τάφος, ασύλητος, παρόμοιος με τον προηγούμενο ασύλητο.
Ήταν σκεπασμένος με μονοκόμματη πλάκα από γρανίτη ακανόνιστων διαστάσεων, μέγιστου μήκους 240 εκατοστών περίπου, πλάτους 75 έως 95 εκατοστών και πάχους περί τα 15 - 17 εκατοστά. Κάτωθεν αυτής υπήρχε δεύτερη μονοκόμματη ασβεστολιθική πλάκα, ίδιων περίπου διαστάσεων σε ό,τι αφορά το μήκος και πλάτος, αλλά πολύ πιο λεπτή, περί τα 6-7 εκατοστά, και σε πολλά σημεία ραγισμένη. Μεταξύ των δύο ασύλητων τάφων υπάρχουν ορισμένες διαφορές:
Η ασβεστολιθική πλάκα του νεοανακαλυφθέντος τάφου δεν υπήρχε στον προηγούμενο.
Ο προηγούμενος κυρίως τάφος είχε μήκος 190 περίπου εκατοστών, ενώ ο νυν ανακαλυφθείς περί τα 150 εκατοστά. Το πλάτος και βάθος των δύο είναι περίπου ίδιο, περί τα 35 και 30 εκατοστά αντιστοίχως. Επίσης στον προηγούμενο τάφο φαίνονταν καθαρά οι σκελετοί δύο ατόμων περί τα 180 εκατοστά μήκους, ενώ στον νέο τάφο διακρίνονται τέσσερα κρανία κοντά το ένα στο άλλο και πλήθος οστών ατάκτως ερριμμένων, ωσάν να επρόκειτο για οστεοφυλάκιο.
Βάσει των αρχαιολογικών εκτιμήσεων οι ανωτέρω τάφοι ανήκουν στην περίοδο 1.000 με 1.100 π.Χ. Παρόμοιους τάφους στην Ελλάδα, βάσει των όσων έχω παρατηρήσει ερασιτεχνικά, δεν έχω ξαναδεί. Οι ανωτέρω παρατηρήσεις μου είναι γενικές και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις των ειδικών περί τα ανωτέρω ευρήματα».