Χάθηκε ένα σημαντικό έργο πολιτισμού στην Αμβρακία

on .

AMBRAKIA MIKRO THEATRO

• Έξι χρόνια πέρασαν αφ ότου αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η συντήρηση και ανάδειξη του μικρού θεάτρου της Αμβρακίας στην Άρτα, αλλά το έργο πάει «στράφι» με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σύμφωνα μετά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τον Σεπτέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας, νυν Πρόεδρος της Βουλής, αποφασίζει την έγκριση 205.000 ευρώ για εργασίες στο θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας στην Άρτα και η Περιφέρεια ανέλαβε τη δημοπράτηση του έργου κι αφού η μελέτη είχε γίνει από το Υπουργείο.
Η δημοπράτηση έγινε στις 3 Αυγούστου 2018, δηλαδή μετά από τριάμισι χρόνια και η εταιρία που αναδείχθηκε μειοδότρια το ανέλαβε με έκπτωση 39,77%, δηλαδή έναντι του ποσού των 99.572,65 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.
Το συμφωνητικό μεταξύ της εταιρίας και της Περιφέρειας υπογράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2018, πέντε μήνες μετά την έγκριση του πρακτικού της δημοπρασίας, με όρο την αποπεράτωση των εργασιών στις 3 Ιανουαρίου του 2020.
Δηλαδή χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αφ ότου ελήφθη η απόφαση από το Υπουργείο Πολιτισμού, για να ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια η διαδικασία της δημοπράτησης!
Είναι οι... ταχύτατες διαδικασίες για τις οποίες συχνά ομιλεί ο κ. Καχριμάνης και που χαρακτηρίζουν όλα τα έργα της Περιφέρειας!
Όμως σε αυτό το πολύχρονο διάστημα τα δεδομένα άλλαξαν, δεδομένου ότι η αρχαιολογία προέβη σε νέες έρευνες, οπότε η ανάδοχος εταιρία δεν μπόρεσε να κάνει την παραμικρή εργασία!
Ζήτησε παράταση της προθεσμίας αποπεράτωσης του έργου, δεν της επετράπη να εργαστεί και εν τέλει ζήτησε τη διάλυση της εργολαβίας!
Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας εγκρίνει το αίτημα, δεχόμενη μάλιστα ότι δεν ευθύνεται για την κακή εξέλιξη η εργολήπτρια εταιρία.
Εδώ τώρα σίγουρα ανακύπτει θέμα αποζημίωσής της, αφού δεν της επετράπη να υλοποιήσει το έργο! Και βεβαίως αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσουν ως συνήθως οι πολίτες της Ηπείρου!
Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει ότι χάθηκε προς το παρόν ένα σημαντικό έργο και μαζί του 205.000 ευρώ, συν την αποζημίωση της εταιρίας, εξ αιτίας της αβελτηρίας της Περιφέρειας Ηπείρου και του κ. Καχριμάνη...
Σημειώνουμε δε ότι πλέον πρέπει να γίνει νέα μελέτη που θα μας κοστίσει άγνωστο πόσες χιλιάδες ευρώ!