Το Φεστιβάλ Photometria επιστρέφει στο… σπίτι του!

on .

PHOTOMETRIA 2020

• Προσαρμοσμένο στις συνθήκες της εποχής όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας επιστρέφει στα Γιάννενα για 12η συνεχόμενη χρονιά το φωτογραφικό Φεστιβάλ Photometria, μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του είδους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ξεκίνησε από δω και βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων!
Το Φεστιβάλ γίνεται συνήθως στα τέλη Μαΐου, όμως φέτος, λόγω κορωνοϊού, μετατέθηκε για Σεπτέμβριο και θα λάβει χώρα από τις 12 έως τις 19 του μήνα, απλώνοντας τις εκθέσεις του στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» στη Δημοτική Πινακοθήκη και σε διάφορους άλλους χώρους της πόλης.

Συνέντευξη τύπου
Για το εγχείρημα μίλησαν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ αλλά και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία, τονίζοντας τη στήριξη του Δήμου, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για καθιέρωση μόνιμης εκθεσιακής στέγης για τη φωτογραφία στα Γιάννενα.
Από την πλευρά του ο συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Χρήστος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη δύσκολη εποχή που πέρασε τονίζοντας, μεταξύ άλλων πως «η Photometria επιστρέφει και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί είναι ένα φεστιβάλ που όχι μόνο εκθέτει, αλλά και παράγει φωτογραφίες, ενώ παράλληλα, κάνει την πόλη μας έναν προορισμό για όσους ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας».
Τέλος, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Παναγιώτης Παππάς υποσχέθηκε πως η 12η κατά σειρά διοργάνωση δε θα στερηθεί αίγλης και ποιότητας σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Όπως έκανε γνωστό, η Photometria δε θα κάνει τα καθιερωμένα εγκαίνια, ενώ σε κάθε χώρο όπου θα εκτίθενται έργα του φεστιβάλ θα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, περιορισμένος αριθμός επισκεπτών κλπ.)

Οι εκθέσεις
- Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο στην αίθουσα του Πολυχώρου «Δημ. Χατζής» θα εκτεθούν οι 25 καλύτερες φωτογραφίες του φετινού διαγωνισμού του φεστιβάλ που φέτος έχει θέμα «Stalk me». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργεί Δευτέρα – Κυριακή, ώρες 14.00 έως 22.00.
-Στον πρώτο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί έκθεση του Δημήτρη Λέτσιου με θέμα «Ένα πορτρέτο του Βόλου». Η έκθεση θα διαρκέσει από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Thessaloniki PhotoBiennale 2018 και το Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Θα λειτουργείο με βάση το ωράριο της Πινακοθήκης.
-Στο ισόγειο της Πινακοθήκης θα φιλοξενηθεί έκθεση του Σπύρου Στάβερη με θέμα «Ο αφρός των ημερών», η οποία επίσης θα διαρκέσει από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου.
- Στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί έκθεση του Δημήτρη Μυτά με τίτλο «Hospital» και διάρκεια από 12 έως 19 Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργεί Δευτέρα – Κυριακή, ώρες 14.00 έως 22.00.
- Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας η Αντριάνα Γκρανάδο θα παρουσιάσει συλλογή έργων με τίτλο «Apt22». Η έκθεση θα διαρκέσει από 12 έως 19 Σεπτεμβρίου. Θα είναι ανοιχτή Τετάρτη – Δευτέρα, ώρες 10.00 έως 18.00.
-Στον Μεντρεσέ του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων θα φιλοξενηθεί από 12 έως 19 Σεπτεμβρίου έκθεση της πρωτοβουλίας EΝΤΕΥΞΙΣ με τίτλο «Repost it». Θα είναι ανοιχτή Δευτέρα–Κυριακή, ώρες 8.00 έως 20.00.
- Στο Σουφαρί Σεράι του Κάστρου θα παρουσιαστεί ομαδική έκθεση με τίτλο «Parallel Voices». Συμετέχουν οι Ela Polkowska – Simone Jimena Rudolphi – Gian Marco Sanna – Svetlin Yosifov – Κωστής Αργυριάδης – Πηνελόπη Θωμαΐδη – Βασίλης Νεμπεγλεριώτης – Αρέτα Περιστέρη – Νίκος Πρίπορας. Η έκθεση θα διαρκέσει από 12 έως 19 Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργεί Δευτέρα – Κυριακή, ώρες 14.00 έως 22.00.
- Στο Gallery, The Lounge Bar (Πλατεία Πάργης) και στον υπαίθριο χώρο του Ιτς Καλέ θα παρουσιαστεί έκθεση της Μαρίγια Κοζάνοβα με τίτλο «Distant Thunder»- «Wave after wave». Διάρκεια: 12 – 19 Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργεί Δευτέρα – Κυριακή, ώρες 10:00 έως 22:00.
-Τέλος, στην πύλη Αγίου Γεωργίου στις στοές του Κάστρου θα εκθέσει ο Βάνια Μπούκαν με θέμα «Sequences of Truth and Deception». Διάρκεια: 12 – 19 Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργεί Δευτέρα – Κυριακή, ώρες 14:00 – 22:00.

Και προβολές
Στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Photometria θα γίνουν προβολές στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Οι προβολές θα γίνουν την Κυριακή 13, την Τρίτη 15, την Τετάρτη 16, την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, το βράδυ.