Απολογισμός και πρόγραμμα με βάση τις νέες συνθήκες!

on .

PNEYMATIKO KENTRO IOANNINON

• Με πολλές φιλοδοξίες ξεκίνησε πριν ένα χρόνο ακριβώς η θητεία της σημερινής Διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, όμως κανείς δεν είχε υπολογίσει την πανδημία, η οποία ήρθε και ανέτρεψε σχέδια και προγράμματα.
Παρόλα αυτά, μετά τη λήξη της καραντίνας και κυρίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού ο Οργανισμός κατόρθωσε να διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις, όσες τουλάχιστον επέτρεπαν τα μέτρα προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού, απολογισμό των οποίων έκαναν χθες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου και ο ειδικός συνεργάτης για θέματα πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα των επόμενων μηνών (λεπτομέρειες στη σελίδα 5), είναι κι αυτό προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες και «σφιχτό» σε γενικές γραμμές, παρά τον «πανηγυρικό» τόνο που επιχειρήθηκε να δοθεί χθες!

Ο Μωυσής Ελισάφ
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, σκοπός είναι η δημιουργία πολιτιστικών θεσμών με ποιότητα και ταυτότητα, ενώ ευχαρίστησε τους δημότες που κάτω από τις δύσκολες συνθήκες αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις που έγιναν.
Ο κ. Ελισάφ τόνισε πως το Πνευματικό Κέντρο μέσω των συνεργασιών με σημαντικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας, μορφωτικά ιδρύματα και Πρεσβείες ξένων χωρών ενδυναμώνει την εξωστρέφεια. Έκανε δε εκτενή αναφορά στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Σκοπός των εκδηλώσεων, όπως είπε, είναι «η εμβάθυνση στη σημασία της Επανάστασης για την πόλη μας και στο ρόλο των Ιωαννίνων στην προετοιμασία της εθνικής παλιγγενεσίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην προοπτική της πόλης. Φιλοδοξούμε το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση να γίνει ένα σημείο επαφής μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν διεθνή συνέδρια, πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις, διαλέξεις και πολλές συνεργασίες».

Μεταβατική περίοδος…
Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου παρουσίασε το πρόγραμμα για το επόμενο δίμηνο. Όπως επισήμανε, «πρόκειται για μια ακόμη μεταβατική περίοδο για όλους τους πολίτες και ακόμη περισσότερο για το Πνευματικό Κέντρο που καλείται να διοργανώσει πολλαπλές εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται».
Από την πλευρά του, ο ειδικός συνεργάτης για θέματα πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος έκανε τον απολογισμό της χρονιάς υπογραμμίζοντας ότι, παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν, το Πνευματικό Κέντρο πέτυχε τον στόχο του διοργανώνοντας ένα πλήθος εκδηλώσεων που αγκαλιάστηκαν από το κοινό της πόλης.

Ο απολογισμός
Εκδηλώσεις έγιναν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου από το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων με εξαίρεση το διάστημα της καραντίνας. Στον απολογισμό του ξεχωρίζουν η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών με έργα Στράους, το επετειακό πρόγραμμα «Ανασαίνοντας τον αέρα της λευτεριάς» που παρουσίασε η Φιλαρμονική του Δήμου τον Φεβρουάριο κ.α.
Τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, παρουσίασαν τα ανερχόμενα ταλέντα της πόλης, ενώ η Λαϊκή Ορχήστρα του Δήμου παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Δήμο Μούτση τον περασμένο χειμώνα και το καλοκαίρι περιόδευσε στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες. Το θεατρικό καλοκαίρι είχε, μεταξύ άλλων, «Ριχάρδο τον 2ο – Το Ρέκβιεμ Ενός Βασιλιά” με τον Γιαννιώτη ηθοποιό Τάσο Νούσια σε συνεργασία με το Ίδρυμα M. Κακογιάννη, «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και το «Καλιφόρνια Ντρήμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Παράλληλα, οι κινηματογραφικές προβολές επέστρεψαν στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου με ειδικά αφιερώματα σε καταξιωμένους δημιουργούς, ενώ το θερινό πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με παραγωγές από δύο διαφορετικές τοπικές ομάδες κουκλοθέατρου. Δεν έλειψαν φυσικά παρουσιάσεις πρόσφατων εκδόσεων, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους ποιητές, λογοτέχνες και στοχαστές, ομιλίες για σημαντικά θέματα της σημερινής κοινωνίας καθώς και σεμινάρια ιστορίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ