«Σύσσωμος ο Ελληνισμός στέκεται δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις…»!

on .

fantaroi

• Ημέρα τιμής των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα και πριν επιβληθούν τα αναγκαία μέτρα αποκλεισμού για τον περιορισμό της πανδημίας, με πρόταση των αρμόδιων τοπικών φορέων των Ιωαννίνων ανατέθηκε στον συμπολίτη μας κ. Οδυσσέα Κιτσάκη, πολιτικό επιστήμονα και Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ιωαννίνων να αποδώσει την αρμόζουσα τιμή στους στρατευμένους Έλληνες.
Όμως, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, δεν ήταν δυνατόν να ακουσθεί στον φυσικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως με ζωντανό ακροατήριο η ομιλία του, γι’ αυτό και εκτενή αποσπάσματά της δημοσιεύει ο «Π.Λ.» στη συνέχεια.:
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κιτσάκης αναφέρει:
«Στις 21 Νοεμβρίου κάθε έτους η ορθόδοξη εκκλησία, γιορτάζει με λαμπρότητα τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Ναό.

Η Ελληνική Πολιτεία αφιέρωσε την ημέρα αυτή στις Ένοπλες Δυνάμεις για να τιμηθεί η προσφορά τους προς το Ελληνικό Έθνος, τόσο κατά την περίοδο των πολέμων όσο και σε καιρό ειρήνης. Ο διπλός εορτασμός δεν είναι τυχαίος, αλλά απόρροια της Πίστης ότι η Παναγία είναι αρωγός και προστάτιδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
»Οι Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή ο Στρατός Ξηράς η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, έχουν ως αποστολή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της Εθνικής ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χώρας και της ασφάλειας των πολιτών εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής καθώς και στην υποστήριξη των Εθνικών συμφερόντων.
»Στελεχώνονται από γυναίκες και άνδρες, Έλληνες Πολίτες, μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων, από τις τάξεις των οποίων αναδεικνύονται οι φυσικοί τους ηγέτες, οι αρχηγοί των επιτελείων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πού προΐσταται των δυνάμεων Εθνικής Αμύνης. Τους σχηματισμούς και τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων στελεχώνουν οι νέοι άρρενες Έλληνες πολίτες πού ως κληρωτοί, έχουν υποχρέωση από το σύνταγμα να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, για όσο χρονικό διάστημα προβλέπουν οι εκάστοτε Νόμοι του Κράτους, καθώς και οι επαγγελματίες οπλίτες μακροχρόνιας θητείας. Εκπληρώνοντας τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και απολυόμενοι, περνάνε στην εφεδρεία και αποτελούν σε περίοδο πολέμου και κήρυξης επιστράτευσης, κύρια δύναμη άμυνας και αποτροπής εχθρικής επίθεσης. Το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας, όπως και πολλών άλλων χωρών, στηρίζεται στην εφεδρεία και οι λόγοι είναι προφανείς.
»Συνοπτικά οι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οι κληρωτοί στρατευμένοι οι επαγγελματίες οπλίτες, οι απόστρατοι αξιωματικοί οι έφεδροι αξιωματικοί οι εθνοφύλακες οι έφεδροι και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ανήκουν στη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια με την ευρύτερη έννοια του όρου.
»Η άρτια οργάνωση και πειθαρχία προς την ιεραρχία, πού χαρακτηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, δίνουν σάρκα και οστά στη φράση του Σόλωνα «Άρχεσθαι μαθών, άρχειν Επιστήσει» δηλαδή «όταν μάθεις να διοικείσαι, τότε θα ξέρεις και να διοικείς» μια αλήθεια πού η αξία της μένει στο χρόνο, στους λαούς και στα έθνη, ως θεμελιακός και απαραίτητος παράγοντας στην αποτελεσματικότητα της διοικήσεως…
»Σε περιόδους ειρήνης το προσωπικό εκπαιδεύετα , συμμετέχει σε ασκήσεις, συντηρεί τα οπλικά συστήματα, τα υλικοτεχνικά μέσα και τις εγκαταστάσεις, ώστε να διατηρούνται σε άριστη λειτουργική κατάσταση για άμεση χρήση, όταν και όπου απαιτηθεί.
»Άνδρες και γυναίκες των ενόπλων Δυνάμεων αναλαμβάνουν δράση σε έκτακτες καταστάσεις φυσικών φαινομένων: σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις και σε κάθε άλλη απρόβλεπτη περίσταση.
»Στρατιωτικοί ιατροί και κληρωτοί οπλίτες ιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ακρίτες κατοίκους των νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών της Ελληνικής επικράτειας. Ο κατάλογος της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνική περίοδο είναι πολύ μεγάλος…
»Η Ελληνική χερσόνησος, μικρός γεωγραφικός χώρος, υπήρξε πάντοτε ένα από τα μεγάλα σταυροδρόμια της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου: σταυροδρόμι θρησκειών, ιδεολογιών, φυλών, ηπείρων και μεγάλων ναυτικών περασμάτων…
»Ο Ελληνισμός έζησε 400 χρόνια υπόδουλος και η περιοχή μας η Ήπειρος σχεδόν 500 χρόνια. Μεγάλη η διάρκεια, ποικιλώνυμοι οι δυνάστες, Αλβανοί, Σέρβοι, Φράγκοι, Τούρκοι και άλλοι «πώς να κρατηθείς αυτός πού ήσουν........ και πώς να γίνεις αυτός πού ήθελες!!!» μάς λέει ο ποιητής.
»Κι όμως η Ελληνική συνείδηση δεν υποδουλώθηκε ποτέ στην μακραίωνη νύχτα της σκλαβιάς. Διατηρούσε άσβεστους τους δύο πυρσούς, που καθόριζαν την αυτογνωσία και την ταυτότητά της, πού ήταν η Ορθοδοξία και η ιστορική μνήμη. Το κρυφό σχολείο, ο Κλήρος, οι Έλληνες της διασποράς , οι πνευματικοί ταγοί, τα 100 και πλέον επαναστατικά κινήματα στην περίοδο της δουλείας, κρατούσαν άσβεστη την σπίθα για το ξημέρωμα της Λευτεριάς…
»Μετά την απελευθέρωση στο νεοσύστατο, εδαφικά περιορισμένο, Ελληνικό κράτος, ο Ελληνικός Λαός έγραψε τη δική του λαμπρή ιστορία στο πνεύμα των παραδόσεών του, που έρχονται από πολύ μακριά με την επίγνωση ότι η λευτεριά και άρα η συνέχεια της ιστορίας, δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με διαρκείς αγώνες από κάθε γενιά και κάθε άτομο χωριστά…
»Σήμερα η δική μας γενιά συνεχιστής της ιστορίας μας καλείται ν΄ αντικρούσει με κάθε τρόπο τα υπερφίαλα και παράλογα σχέδια του ανατολίτη γείτονα για «γαλάζια πατρίδα, σύνορα καρδιάς, γκρίζες ζώνες» πού στοχεύουν στην ανασύσταση της νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι διεθνείς συνθήκες πού καθόρισαν τα σύνορα των κρατών αμφισβητούνται και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου παρερμηνεύονται με προκλητικό τρόπο.
»Οι λαοί των χωρών από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική παρακολουθούν με ανησυχία τις ανατρεπτικές κινήσεις του Προέδρου Ερντογάν και θυμούνται με φρίκη και αποτροπιασμό το σουλτανικό πρόσωπο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και οι πρόγονοί τους όπως και οι δικοί μας πρόγονοι, πριν από 100 χρόνια πολέμησαν σκληρά για να ξεφύγουν από την τυραννία.
Εμείς σήμερα δεν θα επιτρέψουμε να ευδοκιμήσει το σενάριο του ταραξία γείτονα.
»Μπροστά στην τουρκική απειλή σύσσωμος ο Ελληνισμός στέκεται δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που με την ισχυρή παρουσία τους από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο διασφαλίζουν την αμυντική θωράκιση της χώρας προς Ανατολάς. Η αποφασιστικότητα, το υψηλό ηθικό, το άριστο πνεύμα, η ετοιμότητα, το αξιόμαχο και η ισχυρή θέληση στην εκτέλεση της αποστολής τους διαπιστώνονται καθημερινά από τους επιτελείς σε όλη την περίοδο της κρίσης.
»Αυτούς τιμούμε σήμερα με την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μόνιμα στελέχη, γυναίκες και άνδρες τα στρατευμένα νιάτα του Ελληνικού λαού, τον ήρωα στρατιώτη που φυλάει Θερμοπύλες στον ποταμό Έβρο και τις βραχονησίδες, τον άγρυπνο και θαλασσοδαρμένο ναύτη, που περιπολεί στα γαλανά νερά του Αιγαίου, τον γενναίο χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους πού αναχαιτίζει κάθε ιταμό επιβουλέα του Ελληνικού ουρανού.
»Η σκέψη μας βρίσκεται δίπλα τους, αλλά και δίπλα στις οικογένειές τους, που με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τους στηρίζουν στη δύσκολη και επίπονη αποστολή τους. Η Τουρκία του όψιμου ισλαμικού- ιμπεριαλισμού δεν απειλεί μόνο την πατρίδα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η αναχαίτιση αυτής της απειλής δεν επιτρέπει πλέον δισταγμούς και συναλλακτικούς οικονομικούς υπολογισμούς. Το κοινό συμφέρον απαιτεί δραστική αποτροπή.
»Η ιστορική πείρα της Ευρώπης, που πριν από 80 χρόνια θρήνησε 53 εκατομμύρια ζωές από παρόμοιες ανεδαφικές φιλοδοξίες του Χίτλερ μας υποδεικνύει πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια παρανοϊκά σχέδια.
»Η ενιαία, οργανωμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Ευρώπης καθίσταται αναγκαία, άμεσα, πριν μας προλάβουν τα γεγονότα. Η πρόσφατη απόκρουση πολυάριθμων μετακινούμενων προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο και στο Αιγαίο, υποκινούμενων από την Τουρκία, έδειξε για μια ακόμη φορά την αποτελεσματική προσπάθεια της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, χερσαία και θαλάσσια, πού είναι και σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης.
»Η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά ενισχύει και την διαπραγματευτική ικανότητα των διπλωματών μας στα διεθνή φόρα , αφού, όπως είναι γνωστό, κανένα μέσο αντιδράσεως δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο η υψηλή στάθμη της αμυντικής ετοιμότητας.
»Η ενίσχυση, συνεπώς, των Ενόπλων δυνάμεων από την Πολιτεία, ο εκσυγχρονισμός οπλικών συστημάτων και προμηθειών, η μέριμνα για το προσωπικό, η επικαιροποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών, η επανατοποθέτηση της χώρας σε συμμαχικούς σχηματισμούς, με βάση τις εμπειρίες πού αποκτήσαμε, πρέπει να απασχολούν διαρκώς τη φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κυρίως την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και την Κυβέρνηση της χώρας. Η υποστήριξη της κοινωνίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την νόμιμη Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κομματικών ταυτοτήτων, είναι ανεκτίμητο Εθνικό Κεφάλαιο», κατέληξε ο κ. Κιτσάκης.