Λείπει μία οδός αφιερωμένη στον αφανισμό των Γιαννιωτών Εβραίων

on .

koen

• Την Γιαννιώτισσα Εβραία Εσθήρ Κοέν, επιζήσασα του Άουσβιτς, η οποία αναπαύεται από χθες στο Εβραϊκό Κοιμητήριο Ιωαννίνων, αποχαιρετά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε συλλυπητήριο μήνυμά της, «σήμερα που οι τελευταίοι των στρατοπέδων φεύγουν, να θυμηθούμε τα αυτονόητα. Η πόλη μας υπήρξε κάποτε μια πολυεθνική μητρόπολη. Η πολυμορφία της ήταν ο πλούτος και δύναμή της, πνευματική, κοινωνική, οικονομική. Το ίδιο συμβαίνει ξανά στην εποχή μας σε πόλεις που αποκτούν νέο σφρίγος και δυναμικότητα. Το Πανεπιστήμιό μας μπορεί και πρέπει να καταστεί ο φάρος μιας νέας πολυμορφίας, που μέσα από τις σπουδές ήδη ενώνει λαούς από πολλές χώρες και περιοχές».
Η κ. Τζούφη παρατηρεί επίσης ότι από τα Γιάννενα λείπει μία κεντρική οδός που θα τιμά και θα θυμίζει την 25η Μαρτίου 1943. «Πλάι στα ιστορικά πρόσωπα που υπηρέτησαν καλά τον τόπο τους από τη μια ή την άλλη θέση, δεν μπορεί να μη στέκεται μια ολόκληρη κοινότητα που έφυγε τόσο σκληρά, τόσο αναπάντεχα, τόσο άδικα», αναφέρει χαρακτηριστικά.