«Πόλεμος» για την θερινή παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ!

on .

DHPETHE 12 4 2020

 «Πόλεμος» ξέσπασε χθες ανάμεσα στην Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή και τη Δημοτική Αρχή από τη μία και την Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου και την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα από την άλλη.
Αφορμή η απευθείας ανάθεση από την κ. Κωτσαντή για την θερινή παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, η οποία έγινε έπειτα από πρόταση της Τριμελούς Επιτροπής που έχει συστήσει το ΔΗΠΕΘΕ, χωρίς όμως να περάσει για έγκριση και από το Διοικητικό του Συμβούλιο. Από την Ένωση Καλλιτεχνών και τη Μείζονα Αντιπολίτευση γίνεται λόγος για αδιαφάνεια, με τη Δημοτική Αρχή απαντώντας να τους κατηγορεί για συκοφαντία και πολιτικό εκβιασμό.
Η Ένωση Καλλιτεχνών
Σοβαρές ενστάσεις για την τακτική του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων διατυπώνει η Ένωση Kαλλιτεχνών Ηπείρου, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει αναφορά στην απευθείας ανάθεση από την Πρόεδρο του Θεάτρου για την παράσταση «Από γιορτή σε γιορτή-Η Πασκαλιά της λευτεριάς» που πρόκειται να ανέβει το καλοκαίρι.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Ένωση, «για ακόμα μια φορά δεν υπήρξε καμία ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων έδρασε χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς έγκριση του προϋπολογισμού, χωρίς εισήγηση καλλιτεχνικού/ής διευθυντή/ντριας». Καλεί δε τόσο την Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όσο και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων να απαντήσουν ανοιχτά για την παραπάνω ενέργεια.
«Πληγώνουν τον θεσμό...»
Την έκπληξή τους εκφράζουν οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Βάσω Μέγα και Αλεξάνδρα Μπέγκα για την απόφαση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της παραγωγής του έργου «Από γιορτή σε γιορτή: Η Πασκαλιά της Λευτεριάς» του Χ. Χρηστοβασίλη, με προϋπολογισμό 42.480,34 ευρώ χωρίς να έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου, μέλη του οποίου είναι και οι ίδιες.
Οι κ.κ. Μέγα και Μπέγκα σε επιστολή τους προς την Χριστίνα Κωτσαντή και το Δ.Σ. του Δημοτικού Θεάτρου αναγνωρίζουν μεν πως η εν λόγω απόφαση ήρθε ως συνέχεια πρότασης της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία συστήθηκε με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ, σπεύδουν όμως να επισημάνουν πως «η Επιτροπή αυτή έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενώ δεν νοείται να λαμβάνει η Πρόεδρος αποφάσεις για απ’ ευθείας αναθέσεις, πόσο μάλλον όταν αυτές ανέρχονται σε ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ».
Οι δύο δημοτικές σύμβουλοι κάνουν λόγο για «αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που πληγώνουν βάναυσα έναν θεσμό όπως το ΔΗΠΕΘΕ», προσθέτοντας πως το Θέατρο «ως ένας επίσημος φορέας Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, οφείλει να διοικείται με γνώμονα τη διαφάνεια», ενώ για την Πρόεδρό του τονίζουν ότι «εκπροσωπώντας έναν τέτοιο Φορέα όφειλε να λειτουργεί ενωτικά, σεβόμενη τα θεσμικά όργανα».
Αιχμηρή απάντηση
Με αιχμηρό τρόπο απάντησαν η Δημοτική Αρχή και το ΔΗΠΕΘΕ στις αιτιάσεις της Ένωσης Kαλλιτεχνών Ηπείρου και της «Ενότητας Πολιτών», κάνοντας λόγο για συκοφαντίες και για ένα πραγματικό... θέατρο του παραλόγου!
Καταρχήν υπενθυμίζουν ότι το ΔΗΠΕΘΕ με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του είχε προχωρήσει στην συγκρότηση τριμελούς επιτροπής με αντικείμενο την επιλογή προτάσεων για δράσεις και παραστάσεις σχετικές με την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Η Επιτροπή αποφάσισε και ενέκρινε την πρόταση με τίτλο «Από γιορτή σε γιορτή: η Πασχαλιά της Λευτεριάς», ενώ σε επόμενη συνεδρίασή της, όπως τονίζει στο σχετικό πρακτικό, θα εξεταστούν και άλλες προτάσεις ώστε ορισμένες να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Το δε Δ.Σ. με ομόφωνη απόφασή του εξουσιοδότησε την Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ να υπογράψει τα σχετικά με το απαιτούμενο θέμα έγγραφα και συμβάσεις.
«Με βάση αυτά τα πραγματικά γεγονότα, γεννά ερωτήματα η επίθεση που εξαπολύει στην Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ αλλά και στην Δημοτική Αρχή, μέρος των καλλιτεχνών της πόλης που αντιπροσωπεύει η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου», υπογραμμίζει ο Δήμος και προσθέτει: «Είναι απολύτως κατανοητές οι δυσκολίες που διέρχεται ο καλλιτεχνικός χώρος εξ αιτίας των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Όμως αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν ούτε με ψεύδη, ούτε με επιθέσεις, ούτε με πολιτικούς εκβιασμούς».
Δημοτική Αρχή και ΔΗΠΕΘΕ καταλήγουν σημειώνοντας πως είναι ανοιχτά σε συνεργασίες και έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής.
Και ανταπάντηση
Λίγο αργότερα επανήλθε η Ένωση Καλλιτεχνών, η οποία έκανε λόγο για ανακοίνωση της Δημ. Αρχής που ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, τονίζοντας ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις στα όσα κατήγγειλε.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει «ισχυρίζεται ψευδώς ότι απόφαση νομιμοποιείται από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης. Κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν έχει η συγκεκριμένη επιτροπή. Ούτε ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ, ούτε η προγραμματική σύμβαση με το ΥΠ.ΠΟ.Α, ούτε φυσικά άλλη προηγούμενη απόφαση του ΔΣ που επικαλείται δεν το επιτρέπουν».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ