Ξεκινά άμεσα η αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας στο Σούλι

on .

SOYLI KASTRO 1

• Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι σωστικές και στερεωτικές εργασίες στο Κάστρο της Κιάφας του Σουλίου, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού το έχει εντάξει στην πρότασή του για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»).
Χρειάζεται επειγόντως αυτή η παρέμβαση, γιατί το Κάστρο της Κιάφας, που έχει υποστεί φθορές από σεισμό, αλλά και από τη φθορά του κόσμου, καταρρέει ημέρα με την ημέρα.
Παρότι δημιουργήθηκε από τον Αλή πασά, είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του Σουλίου και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του.
Οι σκληροτράχηλοι πολεμιστές του Σουλίου, με την «σπαρτιάτικη» εκπαίδευση, δεν γνώριζαν από κάστρα, αλλά έπιαναν ένα φυσικό συνήθως «ταμπούρι», από τα πάμπολλα που τους πρόσφεραν τα βουνά τους, κι από εκεί επιδίδονταν σε κλεφτοπόλεμο ακόμη και τη νύχτα. Θρυλείται ότι από την κορυφή του λόφου της Κιάφας, ξεκίνησε και η επίθεση των 400 γυναικών του Σουλίου με επικεφαλής τη Μόσκω Τζαβέλα, στην εκστρατεία του καλοκαιριού του 1792, οι οποίες έδωσαν το σύνθημα της υποχώρησης στον στρατό του Αλή, αναγκάζοντας και τον ίδιο να καταφύγει στα Γιάννενα για να σωθεί.
Το Κάστρο της Κιάφας Σουλίου χτίστηκε από τον Αλή πασά μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου με τους Σουλιώτες (1802 - 1803), που κατέληξε στην καταστροφή τους.

Ανάκτορο φρούριο
Μετά τον πόλεμο του 1800, την ανατίναξη του Κουγκίου το 1803 και την έξοδο των Σουλιωτών προς την Πάργα, το Ζάλογγο και την μονή Σέλτσου, ο Αλή πασάς έχτισε το ισχυρό κάστρο με ανάκτορο -– φρούριο.
Οι κάτοικοι στο Τετραχώρι του Σουλίου, όταν ήταν σε κίνδυνο, κατέφευγαν σαν τελευταίο καταφύγιο στο ύψωμα της Τρύπας, όπου υπήρχε πρώτα ένας πύργος (Κούλια) στη θέση Κιάφα και είχε και νερό (πόλεμος του 1792). Στον πόλεμο του 1800 με τον Αλή πασά, οι Σουλιώτες οχύρωσαν και το Κούγκι με δύο πυροβόλα.
O Αλή πασάς πάνω στην Κιάφα έφτιαξε το κάστρο για να μην ξαναπατήσουν οι ατρόμητοι Σουλιώτες στην περιοχή του Σουλίου. Το κάστρο χτίστηκε στο ύψωμα Μπίρα ή Τρύπα. Είχε πρόσβαση μόνο από τα ανατολικά, διέθετε πολυγωνικούς προμαχώνες, δύο πύλες εισόδου, θυρίδες ελαφρών όπλων, το σεράι του Αλή, αθέατους διάδρομους επικοινωνίας, αποθήκες, δύο στέρνες νερού, ενδιάμεσους προμαχώνες. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912, εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Ικανοποίηση Αλ. Καχριμάνη
Την ικανοποίησή του που στην πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για χρηματοδότηση σημαντικών έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται και εμβληματικά μνημεία της Ηπείρου (το τζαμί Καλούτσιανης και το Κάστρο Κιάφας στο Σούλι), εκφράζει ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε δήλωσή του «η ανακοίνωση από την Υπουργό Πολιτισμού της πρότασης που κατατέθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για υλοποίηση μιας πρώτης σειράς έργων στην Ήπειρο μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος».
Και σημειώνει ότι «για να ολοκληρωθούν οι δύσκολες μελέτες και να συνταχθούν έγκαιρα τα τεχνικά δελτία, χρειάστηκαν ευρύτερες συνεργασίες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου και με Τεχνικούς Συμβούλους. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι έτοιμη να διαβιβάσει μελέτες και για άλλα έργα και δράσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που ετοιμάζουν άλλα Υπουργεία για υποβολή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιοχής μας».
H.M.