ΜΙΧ. ΒΑΚΑΡΟΣ: Θέλω ο τόπος μας να «ταξιδεύει» σ’ όλο τον κόσμο...

on .

BAKAROS MIXALHS EKTHESH 3 12 21

• Δεν υπάρχει περίπτωση να ψάξει κανείς στο διαδίκτυο για εικόνες από τα Γιάννενα και να μην πέσει πάνω σε κάποια από τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχει αναρτήσει μέσω του blog του ο Μιχαήλ Βακάρος, ο οποίος τα τελευταία 11 χρόνια δεν έχει αφήσει γωνιά αυτής εδώ της πόλης που να μη την αποθανατίσει με την ιδιαίτερη ματιά του.
Πρόκειται για στιγμιότυπα υψηλής αισθητικής τα οποία «ταξιδεύουν» διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 11 χρόνια προβάλλοντας τις ομορφιές των Ιωαννίνων παντού κι αυτό επειδή ο ίδιος το είχε μεράκι, όπως λέει στον «Π.Λ.». Αφορμή για τη συζήτησή μας, η έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζει αυτή την περίοδο στο Ίδρυμα Γκανή με ένα από τα πιο αγαπημένα του θέματα, την «αντάρα»!

Η συνέντευξη
• Πώς και επιλέξατε την αντάρα ως θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζετε στον χώρο του Ιδρύματος Γκανή;
-Θεώρησα πως είναι το πιο κατάλληλο θέμα. Η εποχή της ομίχλης και της βροχής χαρακτηρίζει τα Γιάννενα. Μπορεί για μας τους Γιαννιώτες να είναι κάτι συνηθισμένο, όμως δεν παύει να αποτελεί ένα ξεχωριστό φαινόμενο.
• Δηλαδή, η ομίχλη δίνει άλλη προοπτική στα πράγματα;
-Η ομίχλη είναι ένα φαινόμενο που για μένα μεταμορφώνει το τοπίο γύρω μας, το κάνει απόκοσμο και εξωπραγματικό. Σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τις ίδιες εικόνες τις βλέπεις με άλλο πνεύμα πια. H ομίχλη έχει ένα μυστήριο και μία ατμοσφαιρικότητα. Βλέπεις μία σκιά να προχωρά μέσα σ’ ένα σύννεφο, τα δέντρα να αποκτούν άλλη διάσταση, έναν ψαρά μόνο του χαμένο στη λίμνη...
• Για τους επισκέπτες η «αντάρα» αποτελεί και κάτι σαν αξιοθέατο, έτσι δεν είναι;
-Είναι πολλοί εκείνοι που επιδιώκουν να έρθουν στα Γιάννενα για να δουν αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, μιλούσα με μία επισκέπτρια στην έκθεση που ήρθε από νησί και μου είπε ότι η ομίχλη είναι κάτι που δεν το ζουν στον τόπο τους. Μία φορά που έπεσε «αντάρα» στο νησί, βγήκαν όλοι έξω να τη δουν!
• Ποια ώρα της ημέρας η ομίχλη είναι πιο ατμοσφαιρική για σας;
-Με ευχαριστεί ιδιαίτερα όταν πέφτει ομίχλη στην πόλη από αργά το απόγευμα προς το βράδυ. Βγαίνω έξω να δω αυτές τις διαφορετικές εικόνες και διαπιστώνω ότι είναι πολύς ο νέος κόσμος, φοιτητές κλπ., που τους αρέσει να χάνονται μέσα στην ομίχλη, να απολαμβάνουν το ξεχωριστό αυτό θέαμα.
• Πώς ξεκινήσατε την ενασχόληση με τη φωτογραφία;
-Ξεκίνησα ερασιτεχνικά τελείως. Μετά τη συνταξιοδότησή μου είχα πλέον αρκετό ελεύθερο χρόνο και εκεί, το 2010, ήταν της μόδας τα διάφορα blogs. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω κι εγώ ένα όπου θα ανεβάζω εικόνες από τον τόπο μας για να τις βλέπουν οι απόδημοι συμπατριώτες μας που νιώθουν νοσταλγία, όπως ένιωθα κι εγώ όταν υπηρετούσα σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Με έναν φίλο έφτιαξα το blog και άρχισα να ανεβάζω φωτογραφίες άλλων. Κάποια στιγμή ανήρτησα μερικές δικές μου, είδα ότι άρεσαν και άρχισα να ανεβάζω κι άλλες. Σιγά – σιγά βελτιώθηκε η ματιά, έγιναν καλύτερες οι φωτογραφίες και κάπως έτσι φτάσαμε ως εδώ.
• Η φωτογραφική μηχανή παίζει ρόλο στην ποιότητα μίας φωτογραφίας ή μετρούν άλλοι παράγοντες όπως το ταλέντο και η αισθητική του φωτογράφου;
-Είναι αλήθεια ότι τα... ράσα δεν κάνουν τον παπά. Είναι ζήτημα ματιάς, στιγμής. Για μένα το να βρίσκεσαι την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο είναι πολύ σημαντικό και εδώ έχουμε να κάνουμε και με την τύχη. Βέβαια, πρέπει να διαθέτεις και την ετοιμότητα να αποθανατίσεις ένα συμβάν. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας τυγχάνουν θέματα και δεν είμαστε έτοιμοι. Αν κάτι που βλέπεις δεν το αποθανατίσεις εκείνη τη στιγμή, πάει, το έχασες.
• Ποια είναι τα αγαπημένα σας θέματα; Τι προτιμάτε να φωτογραφίζετε;
-Ασχολήθηκα με τη φωτογραφία για την προβολή του τόπου μας. Μου αρέσει λοιπόν να δείχνω τον τόπο, να προβάλλω εικόνες από αυτόν και αισθάνομαι ότι έτσι δημιουργώ κάτι. φυσικά σε τελείως εθελοντικό επίπεδο. Μέσω της εικόνας θέλω να βλέπει ξένος κόσμος την περιοχή μας και αυτό το έχω πετύχει λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα που παίρνω από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, μία κυρία από τη Βραζιλία που με παρακολουθεί χρόνια έχει βάλει σκοπό της να επισκεφθεί μία μέρα τα Γιάννενα.
• Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στα Γιάννενα;
-Το πιο αγαπημένο μου τμήμα της πόλης είναι φυσικά η λίμνη και ο παραλίμνιος χώρος. Εξάλλου, έζησα πολλά χρόνια δίπλα στη θάλασσα και μου άρεσε πάντα το υγρό στοιχείο. Μ’ αρέσει να περπατάω δίπλα στη λίμνη, σε ηρεμεί, ταξιδεύει η ματιά σου... Το απολαμβάνω όσο τίποτε άλλο. Και οι αρχαιολογικοί χώροι γενικά μου αρέσουν. Όπου και να πάω επισκέπτομαι τα αρχαία αξιοθέατα. Μόνο που εδώ, στην περιοχή μας, πλην της Δωδώνης, τους έχουν παραμελημένους. Κρίμα δεν είναι να μένουν έτσι η Καστρίτσα ή το Γαρδίκι; Θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.
• Φαντάζομαι πως λόγω ενασχόλησης βλέπετε πράγματα που εμείς δεν παρατηρούμε...
-Πράγματι, μέσα από τη φωτογραφία έμαθα να παρατηρώ πράγματα που πριν δεν έβλεπα, λεπτομέρειες που προσπερνούσα. Για παράδειγμα, στην πύλη του Κάστρου παρατήρησα τα λιθανάγλυφα. Βλέπω παντού την ομορφιά και τις ατέλειες. Ως γενικό συμπέρασμα, θα έλεγα ότι η πόλη μας θα μπορούσε να δείχνει πολύ καλύτερη από αυτό που είναι σήμερα με πολύ μικρές παρεμβάσεις.
• Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες σας οι ξένοι φτιάχνουν μία ιδανική εικόνα της πόλης μας και όταν την επισκέπτονται μπορεί να «προσγειώνονται» απότομα;
-Στις φωτογραφίες μου δεν χρησιμοποιώ ποτέ τεχνάσματα. Είναι αυτό που είδε η ματιά μου και αυτό που αποτύπωσε η μηχανή. Δεν χρησιμοποιώ φίλτρα και ο εξοπλισμός μου είναι τελείως ερασιτεχνικός. Απλά προσπαθώ να μεταφέρω στον θεατή της φωτογραφίας αυτό που είδα κι εγώ, οπότε, όποιος έρθει θα δει ό,τι είδα. Φυσικά, δε μου αρέσει να αποτυπώνω την ακαλαισθησία ή τη βρωμιά, αλλά ό,τι με ικανοποιεί, όμως δεν είναι σκοπός μου να εξιδανικεύσω κάτι...
• Κλείνοντας, πώς αισθάνεστε που παρουσιάζετε φωτογραφίες σας στο Ίδρυμα Γκανή;
-To Ίδρυμα Γκανή προάγει τον πολιτισμό και τις τέχνες αφιλοκερδώς, αναδεικνύει και προάγει καλλιτέχνες και δημιουργούς, έχει αξιόλογη βιβλιοθήκη, είναι μία κυψέλη πολιτισμού και δημιουργίας. Χαίρομαι πολύ λοιπόν που συνεργάζομαι μαζί του για την συγκεκριμένη έκθεση.