Διήμερες εκδηλώσεις για τον Πολιούχο Αγ. Γεώργιο με... φόντο την πανδημία!

on .

AGIOS GEORGIOS LEIPSANA 17 1 221HS DEKSIA

• Μπορεί η επέλαση της πανδημίας να υποχρέωσε τη Μητρόπολη να ακυρώσει την καθιερωμένη λιτανεία των λειψάνων του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, ωστόσο, η μνήμη του Πολιούχου των Ιωαννίνων τιμήθηκε με διήμερες λειτουργικές ακολουθίες και με  πολίτες όλων των ηλικιών να προσκυνούν με κατάνυξη στον φερώνυμο ναό της Πλατείας Πάργης.

Οι εκδηλώσεις για τον Νεομάρτυρα Γεώργιο ξεκίνησαν την Κυριακή και κορυφώθηκαν χθες με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο συμπατριώτης μας Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Εντός της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου βρέθηκαν οι Αρχές του τόπου και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας. Εκτός ναού συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες τηρώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες (φωτό). Εξάλλου, πλήθος κόσμου έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να ανάψει ένα κερί στην εκκλησία της Πλατείας Πάργης αλλά και στον οίκο του Αγίου στην οδό Μαυρογιάννη. 
 Η αρχή του μαρτυρίου
Ένα άγνωστο περιστατικό από τη ζωή του αγίου Γεωργίου δείχνει ότι ήταν ένας απλός και καθημερινός άνθρωπος, που, όμως, μέσα του, είχε αναγγενηθεί και παρέμενε αμετακίνητος και ασάλευτος από τις αρχές του, μη φοβούμενος να βάλει σε κίνδυνο και τη ζωή του ακόμη και να πεθάνει για το Χριστό.
Ένα περίπου μήνα μετά το γάμο του με την Ελένη (κατ’ άλλους τελέσθηκε τον Αύγουστο του 1836, κατ’ άλλους τον Οκτώβριο του 1836 και κατ’ άλλους τον Ιανουάριο του 1837) ο Γεώργιος έφυγε από τα Γιάννενα και επέστρεψε τον Ιούνιο του 1837. Κατόπιν, προσκολλήθηκε, ως ιπποκόμος, αυτό ήταν το επάγγελμά του, στο μουσελίμη των Φιλιατών Θεσπρωτίας, απ’ όπου επέστρεψε κατά τα τέλη Δεκεμβρίου. 
Ξημερώνοντας, η Ελένη γέννησε αγόρι. Ο Γεώργιος ζήτησε από τον κύριό του την άδεια να παραμείνει στα Γιάννενα για μερικές ημέρες, ώστε να παραστεί και στη βάφτιση του γιού του, παρότι γνώριζε ότι οι Τούρκοι κινούνταν απειλητικά εναντίον του. Η βάφτιση του νεογέννητου έγινε στις 7 Ιανουαρίου 1838, ανήμερα του αγίου Ιωάννου. Ο νεοφώτιστος έλαβε το όνομα Ιωάννης.
Τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 1838, ο μουσελίμης των Φιλιατών αναχώρησε από τα Γιάννενα για να επιστρέψει στην έδρα του. Ο Γεώργιος προτίμησε αυτή τη φορά να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του. Και ακολούθησε το μαρτύριό του...
 Ναός και ανακομιδή
Να σημειωθεί πως ο περικαλλής ναός του αγίου Γεωργίου στα Γιάννενα θεμελιώθηκε στις 7 Αυγούστου 1960 από τον τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρὸ Σεραφείμ σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος Ιωαννιτών, με δαπάνη του δωρητή Χρήστου Πάτση. Εγκαινιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 1970 απὸ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο ΣΤ΄. Εξάλλου, στις 26 Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή των Λειψάνων του αγίου Γεωργίου, με φροντίδα του τότε αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων αοίδιμου Θεόκλητου.
Η.Μ.